Tavaly ennyi szervátültetést végeztek el itthon

307 szervátültetés történt Magyarországon 2021-ben, 273 esetben elhunyt donorból, 34 esetben pedig élőből eltávolított szervvel - derült ki az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) tavalyi évet összegző közleményéből.

A tavalyi szervátültetési adatok szerint a négy magyarországi vesetranszplantációs központban összesen 196 veseátültetés történt: elhunytból 162, élő donorból 34 esetben. A legtöbb veseátültetést - 125-öt - a Semmelweis Egyetemen végezték, míg a Pécsi Tudományegyetemem 25, a Debreceni Egyetemen 28, a Szegedi Tudományegyetemen pedig 18 vesetranszplantáció történt. Májátültetésből 59 történt 2021-ben.

Tavaly 307 szervátültetés történt itthon.
Tavaly 307 szervátültetés történt itthon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A két hazai szívtranszplantációs központban 34 szívátültetést végeztek, ebből 24 műtétet a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, tíz beavatkozást pedig a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben. Tüdőátültetést 14 esetben hajtottak végre tavaly az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikán, míg négy esetben kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetést végeztek a Semmelweis Egyetemen.

A legaktívabb donorjelentő orvos

Páratlan szívátültetéssel mentettek meg egy csecsemőt.

Az OVSZ tájékoztatása szerint a donort jelentő intézményekből átlagosan 4,31 jelentés érkezett. A legaktívabb intézményből 13 jelentés történt, és 8 szervadományozás valósult meg. A legaktívabb donorjelentő orvos pedig hét lehetséges donorról adott értesítést.

A tavalyi év során az Eurotransplant együttműködésben 70 külföldi donorszerv beültetése zajlott le Magyarországon: 35 veséé, 1 hasnyálmirigyé, 15 májé, 17 szívé, 2 tüdőé. A hazai szervátültetések 26 százaléka külföldről érkező szervvel történt.

Erre a szervre kellett a legkevesebbet várni

A transzplantációs várólistán 2021-ben 1774 beteg fordult meg, 413 új beteg került fel várólistára, az év végén pedig 1313 beteg várakozott életmentő szervátültetésre . A transzplantált betegek várakozási ideje a tüdőátültetés esetén volt a legrövidebb, 0,41 év. Szív- és májátültetés esetén átlagosan 0,67 és 1,06 évig várakoztak a betegek. A kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetése esetén 3,52 év, a vesetranszplantációnál pedig 4,08 év volt a várakozási idő - közölte az vérellátó szolgálat.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: