Három hónapig köhögött a kisfiú. Ez volt a tüdejében

Meglepő dolgot távolítottak el egy 5 éves fiú tüdejéből. Mielőtt az idegen tárgyat felfedezték volna, a gyerek 3 hónapon át köhögött szinte megállás nélkül.

Tartós köhögéstől szenvedett december óta az az ötéves paraguayi kisfiú, akinek végül március 8-án egy fémrugót műtöttek ki a tüdejéből – számolt be a megdöbbentő esetről a Mirror. A 3 hónapon tartó folyamatos köhögés okát röntgenfelvételen fedezték fel.

Bonyolult műtét volt

A fiút kezelő egyik orvos, dr. Carlos Morinigo elmondása szerint a műtét meglehetősen bonyolult volt, ugyanis az idegen tárgy régóta a fiú tüdejében volt, és jelentős károkat okozott ott az elmúlt hónapok alatt. A történtek valószínűleg csökkentették a gyerek tüdőkapacitását, a szakember azonban úgy véli, a fiú növekedésével párhuzamosan valószínűleg a tüdőkapacitás is javulni fog.

köhögő kisfiú
Három hónapig folyamatosan köhögött, meglepő dolgot távolítottak el a fiú tüdejéből. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Legyünk résen!

A szakértő fontosnak tartotta kiemelni, hogy szülőként fokozottan figyelnünk kell kisgyermekeinkre. Az egyik legfontosabb, hogy ha tartósan fennáll náluk valamilyen panasz, mielőbb vigyük el őket orvoshoz. De legalább ennyire lényeges, hogy a megfelelő óvintézkedésekkel megakadályozzuk, hogy kis méretű tárgyakat, például rugót vagy aprópénzt lenyeljenek.

Két évvel ezelőtt például egy négyéves, egyesült királyságbeli kislányról adtak hírt, aki lenyelt egy pénzérmét, ezért a szülei azonnal elvitték röntgenvizsgálatra. Ott azonban nem egy, hanem 2 érmét is felfedeztek a gyerek nyelőcsövében – a másik érme már több mint egy éve ott volt. „Háromórás műtét kellett hozzá, hogy kivegyék az érméket anélkül, hogy túlságosan megsértenék a nyelőcsövét” – nyilatkozta akkor az édesanya.

Ha a légutakat idegen test - például egy falat étel - zárja el, akkor természetes reflexként köhögni kezdünk. Ez azonban nem mindig elég ahhoz, hogy a légutak ismét szabaddá váljanak. Nézzük, mit kell tennünk, ha gyermekünk félrenyelt és segítségre szorul.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10, +18 °C
Minimum: +1, +7 °C

Erősen felhős idő várható, de időnként előbukkan a nap. Szórványosan eső, zápor, zivatar is kialakulhat. Erős, viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, a maximumhőmérséklet 10, 18 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, emellett a szívbetegek állapota is romolhat. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. A szeles időben csökken a hő- és komfortérzet, a kinti programoknak nem lesznek ideálisak a körülmények. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: