Három hónapig köhögött a kisfiú. Ez volt a tüdejében

Meglepő dolgot távolítottak el egy 5 éves fiú tüdejéből. Mielőtt az idegen tárgyat felfedezték volna, a gyerek 3 hónapon át köhögött szinte megállás nélkül.

Tartós köhögéstől szenvedett december óta az az ötéves paraguayi kisfiú, akinek végül március 8-án egy fémrugót műtöttek ki a tüdejéből – számolt be a megdöbbentő esetről a Mirror. A 3 hónapon tartó folyamatos köhögés okát röntgenfelvételen fedezték fel.

Bonyolult műtét volt

A fiút kezelő egyik orvos, dr. Carlos Morinigo elmondása szerint a műtét meglehetősen bonyolult volt, ugyanis az idegen tárgy régóta a fiú tüdejében volt, és jelentős károkat okozott ott az elmúlt hónapok alatt. A történtek valószínűleg csökkentették a gyerek tüdőkapacitását, a szakember azonban úgy véli, a fiú növekedésével párhuzamosan valószínűleg a tüdőkapacitás is javulni fog.

köhögő kisfiú
Három hónapig folyamatosan köhögött, meglepő dolgot távolítottak el a fiú tüdejéből. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Legyünk résen!

A szakértő fontosnak tartotta kiemelni, hogy szülőként fokozottan figyelnünk kell kisgyermekeinkre. Az egyik legfontosabb, hogy ha tartósan fennáll náluk valamilyen panasz, mielőbb vigyük el őket orvoshoz. De legalább ennyire lényeges, hogy a megfelelő óvintézkedésekkel megakadályozzuk, hogy kis méretű tárgyakat, például rugót vagy aprópénzt lenyeljenek.

Két évvel ezelőtt például egy négyéves, egyesült királyságbeli kislányról adtak hírt, aki lenyelt egy pénzérmét, ezért a szülei azonnal elvitték röntgenvizsgálatra. Ott azonban nem egy, hanem 2 érmét is felfedeztek a gyerek nyelőcsövében – a másik érme már több mint egy éve ott volt. „Háromórás műtét kellett hozzá, hogy kivegyék az érméket anélkül, hogy túlságosan megsértenék a nyelőcsövét” – nyilatkozta akkor az édesanya.

Ha a légutakat idegen test - például egy falat étel - zárja el, akkor természetes reflexként köhögni kezdünk. Ez azonban nem mindig elég ahhoz, hogy a légutak ismét szabaddá váljanak. Nézzük, mit kell tennünk, ha gyermekünk félrenyelt és segítségre szorul.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: