Frontok közé szorulva

Kiss Éva

Különösebb ok nélkül feszült, rosszkedvű, ideges, fejfájós? Lehet, hogy Ön is a frontérzékenyek közé tartozik?

Front van!

Nem kell ahhoz angoloknak sem lennünk, hogy az időjárás folyamatosan társalgási téma legyen. "Fáj a fejem, nyomaszt ez az idő, biztosan front van!" Ezt a mondatot bizonyára Ön is hallja nemegyszer kollégáitól, vagy saját maga is panaszolja időnként. Teljesen egészséges ember is érezheti, hogy egyszer-egyszer minden különösebb ok nélkül rossz a közérzete, fáj a feje, kedvetlen, feszült, ideges, reggel legszívesebben fel sem kelne. Ilyenkor mélyponton van a munkakedv, nem jön az alkotó ötlet, nehezen telik a nap. Tapasztalatból tudjuk, hogy milyen kellemetlenségeket tudnak okozni az időjárási jelenségek, vagy még inkább azok váltakozásai. A leggyakoribb panaszok a fáradtság, a levertség, a csökkent munkakedv, a fokozott ingerlékenység, a nyugtalanság, a szorongás, a bőrviszketés, a fizikai és a szellemi teljesítőképesség csökkenése, a szapora pulzus, a szívdobogás, az étvágytalanság.

Az érzékenyebb emberek sokszor előre megérzik az időjárás változását: van, aki régi sérülését érzi újra, másnak az ízületei kezdenek sajogni, akad, akinek a migrénes tünetei jelentkeznek. A népi időjósok egy része ilyen megfigyelések, saját testének jelzései alapján tudta "megjövendölni" az eső vagy a fagy, stb. közeledtét. Mások az időjárásra szintén érzékeny állatok viselkedéséből vonták le ezeket a következtetéseket. Az emlősök egy része például nyugtalanabb ilyenkor, a rovarok jobban csípnek, a hangyák vonulásba kezdenek.

A frontérzékenyek legáltalánosabb tünetei a levertség vagy éppen a feszültség, az általános rossz közérzet, a fejfájás, a szédülés. Egytizednyi azoknak az aránya, akik a jelenlegi vagy korábbi betegségük - krónikus betegségek, műtéti hegek, amputációk - miatt váltak érzékenyekké, és tüneteik határozottan súlyosbodnak az időjárás változására. Kevesebben, de vannak olyanok is, akik pozitíven élik meg a változást: munkakedvük, teljesítőképességük, hangulatuk javul ilyenkor.

Nagyon kevesen mentesek teljesen a frontérzékenységtől: az emberek jó része megfigyelheti magán ezeket a tüneteket olyankor, amikor valamilyen nagyobb változás előtt áll az időjárásunk, vagy éppen valami heves meteorológiai jelenség zajlik. Nézzük, miről is van szó!

Gigászok harca

A Földet körülvevő levegőréteg különböző hőmérsékletű, összetételű, páratartalmú levegőtömbökből áll, amelyek mozognak, összeütköznek, egyik kimozdítja (felemeli vagy leszorítja) a helyéről a másikat. A "légköri front" kifejezés két, alapvetően ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozását, azok határát jelenti. Melegfront esetében a meleg levegő kisebb fajsúlya miatt felsiklani kényszerül a hidegebb és sűrűbb levegőtömegre. Ha egy terület fölött ún. betörési vagy hidegfront halad át, az idő néhány napra lehűl. Hidegfront esetén a melegebb levegőjű helyre érkező hideg levegő a magasba emeli a melegebb, könnyebb levegőtömböt, növekszik a légnyomás, csökken a páratartalom.

Érzékeny antennák

Tipp

A HáziPatika orvosmeteorológia rovatában naprakészen nyomon követheti a légköri változásokat és azoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatását!

Vannak, akik a melegfrontra, mások a hidegfrontra érzékenyek, és vannak olyanok is, akiknek a szervezete mindenféle gyors légköri változásra, tehát légnyomás- és hőmérsékletingadozásra, sőt a szélre vagy a levegő páratartalmának hirtelen megnövekedésére is reagál. A frontérzékenység függ a szervezet és az idegrendszer állapotától, így azokat jobban érinti, akiknek stressz vagy valamilyen betegség miatt eleve instabilabb, érzékenyebb az idegrendszere, sérülékenyebb az immunvédelme. Az általános erőnlét, az edzettség, az egészséges életmód jobban felvértez mindenkit e kellemetlenségek ellen is.

Kapunk hideget, meleget

Mi történik melegfront idején? A páratartalom emelkedik, a légnyomás csökken, ami a szimpatikus idegrendszerre van elsősorban hatással. Fokozódik az anyagcsere, emelkedik a vérnyomás, szaporább a szívműködés, álmatlanság, levertség, ingerlékenység, fáradékonyság, koncentrációzavar, álmosság jellemző.

A melegfrontra érzékenyek a front beköszönte előtt pár órával már érzik a tüneteket. Jellemző tünet a szapora légzés, a vérnyomás emelkedése, a magas pulzusszám is. Sajnos, a melegfront hajlamosít a depresszióra és a trombózis kialakulására is. Ilyenkor csökken a koncentráció, hosszabbodik a reflexidő, ezért aztán ez idő alatt megnő a közlekedési balesetek esélye is.

A hidegfront a zsigeri működést irányító paraszimpatikus idegrendszert befolyásolja inkább. Többnyire a változás bekövetkezte után jelentkeznek inkább a tünetek. Csökken a vérnyomás, gyengébb a szívműködés, erősödnek a reumás és migrén jellegű fájdalmak, csökken a vércukorérték, növekszik a görcs- és a trombózishajlam, szaporodnak az asztmás rohamok. A közlekedés-biztonságra a hidegfront is veszélyes: az erre érzékenyek reflexideje megnő, reakciói tompulnak, aluszékonyabbá válnak, a teljesítményük csökken.

Szaporodó veszélyek

Az időjárási frontok idején történő változások, például a légnyomás emelkedése vagy süllyedése, a levegő páratartalmának és hőmérsékletének radikális változása hatással van az emberek idegrendszerére, szervezetében lezajló folyamatokra. A mentősök, vagy a kórházak ügyeletes osztályai tapasztalják, hogy egy-egy ilyen légköri jelenség kapcsán megnő bizonyos megbetegedések előfordulása, megszaporodik például az agyi vagy szívinfarktusok, a belgyógyászati gyulladások, a trombózisok, görcsös rohamok száma. Melegfront idején gyakoribb a halálozás is.Érdekesség, hogy szülések száma hidegfront idején sokszorosára nő az átlagosnak, míg a melegfront idején kezdődő szülések nemegyszer elhúzódnak. Ennek okát egyrészt a légnyomás magzatburokra kifejtett hatásában keresik (a légköri nyomás csökkenése a magzatburkon belüli nyomás viszonylagos növekedését idézi elő, és a kialakuló nyomáskülönbség a burok megrepedéséhez vezet), másrészt az időjárási frontoknak a vegetatív idegrendszerre gyakorolt hatásával magyarázzák.

Ha elvonul a vihar...

Nemcsak a változások, hanem a huzamosabb időre "beállt" időjárási jelenségek is okozhatnak egészségi problémákat. Tartós meleg idején megnő az embólia veszélye, erősödik az érrendszeri katasztrófák esélye, illetve fokozódik a gyulladási hajlam és alvászavarok is léphetnek fel. Tartós hideg esetén a koszorúér-elégtelenség veszélye nő meg, illetve az ízületi gyulladás, a reuma és egyes emésztési zavarok tünetei erősödnek meg.

Enyhíthetőek a tünetek

Az időjárási fronthatások következményei, az eziránti érzékenység csökkenthető. Kiegyensúlyozott, egészséges életmóddal, az általános erőnléti állapot javításával ez a hajlam is csökken. Drogériákban, gyógyszertárakban kaphatóak olyan gyógynövény-készítmények, amelyekkel enyhíthetőek a kellemetlen tünetek. A B1-, a D- és az E-vitamin, valamint a kálium és magnézium pótlása is hozzájárulhat a túlságosan frontérzékeny idegrendszer ellenállóbbá tételéhez.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban hétfon délelőtt csökken a felhőzet, napos idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag