Ezek a szűrővizsgálatok ingyen vannak

Egészségünk megőrzéséhez, illetve különböző súlyos betegségek elkerüléséhez nélkülözhetetlenek a szűrővizsgálatok. Minél korábban fedeznek fel egy-egy problémát, annál jobbak az esélyeink a teljes gyógyulásra. Sokféle szűrővizsgálatot támogat az egészségbiztosítás is.

A háziorvos és a házi gyermekorvosok az adott korcsoport számára ajánlott valamennyi, a szakorvos pedig a kompetenciájába tartozó szűrővizsgálatok lehetőségére köteles felhívni a betegei figyelmét. A hatályos rendelet szerint a háziorvosnak a szűrővizsgálatok szükségességére is fel kell hívnia a páciens figyelmét.

Ha a biztosított az életkora szerint ajánlott szűrővizsgálat elvégzését kéri, azt az arra jogosult orvos nem tagadhatja meg. Erre csak akkor van lehetőség, ha az érintett egészségi állapota a vizsgálat elvégzését vagy annak eredményességét kizárja vagy ha a szűrővizsgálatot már elvégezték.

Az egészségbiztosítás keretében életkoronként a következő szűrővizsgálatokat vehetjük igénybe térítésmentesen.

Húszperces vizsgálat: rejtett betegségeink derülhetnek ki A mozgásszervi szűrővizsgálat nemcsak a panaszok észlelése esetén, hanem a problémák megelőzése miatt is fontos. Kattintson! Általában már a kórházban, vagy a hazaérkezés után a gyermek otthonában megvizsgálják az újszülötteket, a szűrővizsgálatok a fejlettségét ellenőrzik, és az esetleges fejlődési rendellenességek korai felismerését szolgálják. Ezek közé a vizsgálatok közé tartozik a testhossz, testtömeg és fejkörfogat mérése, az érzékszervek működésének vizsgálata, a csípőficam szűrése, valamint veleszületett anyagcsere-betegségek és enzimhiányok szűrése.

A kisgyerekeknél (0 és 6 éves kor között) rendszeresen végeznek szűrővizsgálatokat, melynek során ellenőrzik az életkornak megfelelő anyagcserét, az érzékszervek működését, az értelmi képességeket, a szociális fejlődést, illetve a fizikai állapotot. Célzott vizsgálattal ellenőrzik a fogak állapotát , a fogászati rendellenességeket. Szintén rendszeresen ellenőrzik az életkornak megfelelő fejlődést, az érzelmi, állapotokat, valamint különösen ügyelnek a környezeti tényezők rizikófaktorai által indukált megbetegedések megelőzését és korai felismerését célzó szűrővizsgálatokra. A kisfiúknál évente ellenőrzik a herék állapotát is.

6 éves korig rendszeresen ellenőrzik a fogak állapotát

6 éves korig rendszeresen ellenőrzik a fogak állapotát Az iskolásoknál, vagyis a 6-18 éves korosztálynál (illetve a 18 év feletti nappali tagozatos iskolai oktatásban részt vevő hallgatóknál) kétévente teljes fizikális vizsgálatot végeznek, ellenőrzik a pszichés, motoros, mentális, szociális fejlődést, a testmagasságot, a testtömeget, a testi fejlettséget és tápláltsági állapotot, a nemi fejlődést, az érzékszerveket és a színlátást. A mozgásszervek vizsgálatánál nagyobb hangsúlyt fektetnek a lábstatikai problémákra (ezzel szűrik például a lúdtalpasságot ) és a gerincrendellenességekre. A rendszeres szűrővizsgálatok során a gyermekek vérnyomását is megmérik, a pajzsmirigyüket tapintásos vizsgálattal ellenőrzik. A szűrővizsgálatok körébe beletartozik a fogászati szűrés és gondozás is.

A felnőtteknél, vagyis a 18 éven felüli korosztálynál ingyenesek a rendszeres, az életkorral és a nemmel összefüggő betegségek szűrését célzó vizsgálatok, a környezeti tényezők rizikófaktorai által indukált megbetegedések megelőzését és korai felismerését célzó szűrővizsgálatok. Szintén ingyenes az évente egyszer elvégzett fogászati szűrővizsgálat, fizetni kell azonban a munkaköri alkalmasság megállapítását célzó vizsgálatokért.

21 éves korban végzik az úgynevezett felnőttkori alapstátusz meghatározását. Ilyenkor a családi anamnézist is frissítik (milyen betegségek voltak korábban a szülőknél, testvéreknél), rögzítik az életmódbeli tényezőket (táplálkozási szokások, fizikai aktivitás, dohányzás, alkoholfogyasztás). Meghatározzák a biztosított testsúlyát, haskörfogatát, testmagasságát, testtömegindexét, vérnyomást, vércukorszintet mérnek, felmérik a kardiovaszkuláris kockázatot. Emellett látásvizsgálatot és sztomato-onkológiai vizsgálatot is végeznek. A magasabb kockázatú egyéneknél egyéb vizsgálatokat is elvégezhetnek, például a vesebetegségek kiderítésére irányulókat. Ezeket a vizsgálatokat bizonyos időközönként, általában két-, illetve ötévente megismétlik.

A hölgyeknél 25 és 65 éves kor között háromévenkénti méhnyakszűrést, 45 és 65 év között pedig kétévente mammográfiát végeznek.

Életkortól függetlenül ingyenesek a sportegészségügyi vizsgálatok (kivéve a hivatásos sportolók egészségügyi ellátását), valamint a betegségek várható következményeinek, illetve szövődményeinek korai felismerését célzó vizsgálatokra.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Az ország nagy része szárazon marad, de elsősorban a déli, délkeleti, keleti részeken helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szelet több helyen élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint két dologra kell ma odafigyelni: a boltok nyitvatartására és az erős UV-sugárzásra.