Drasztikusan átalakítanák az egészségügyet

Komoly változások jöhetnek az egészségügyben a belügyi tárca által összeállított javaslatcsomag értelmében. A módosítások a háziorvosi ügyelet és a beteglátogatás rendszerét is jelentősen érintenék.

Megszüntetnék a szabad orvosválasztást, korlátoznák a betegek látogatását, erősítenék az állami irányítást – sok már mellett erről is szó esik az az egészségügy átalakítást célzó javaslatcsomagban a Népszava beszámolója szerint. A laphoz eljuttatott tervezet az egészségügyi ellátórendszer csaknem minden szegmensét érinti.

magyar egészségügy
Drasztikusan átalakítanák az egészségügyet itthon. Fotó: Getty Images

Komoly változásokra készüljünk

Az alapellátás kivételével minden állami fenntartású intézményekben eltörölnék a szabad orvosválasztást, így az egészségügyi szolgáltatóknál az adott időre éppen beosztott orvos látná el a betegek jó részét, aki helyett a páciensek nem választhatnának másik orvost. De alaposan átszabnák a háziorvosi rendszert is. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) például praxiskezelőként megkapná a felhatalmazást arra, hogy kijelölje a körzethatárokat, valamint megszüntesse a betöltetlen és az 1200-nál kevesebb pácienst ellátó praxisokat.

Ezzel párhuzamosan bővülne a háziorvosok kompetencia-listája, a meglévő szakvizsgáikkal tehát olyan ellátásokat is nyújthatnának, amelyeket jelenleg kizárólag a szakrendeléseken végezhetnek. A belügyi előterjesztés emellett a szakrendelések államosítása mellett is érvel. A terv szerint 2023 júliusától ezek az intézmények a megyei központi kórházak telephelyeként működhetnének.

Milliós fizetést kínálnak, még sincs házi gyermekorvos.

Az orvosi ügyelet sem maradna a régi

A tervezetben az orvosi ügyelet átalakításával kapcsolatban is található javaslat. Az ügyelet megszervezését ezentúl – Budapest kivételével mindenhol – az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bíznák. Ez azt jelenti, hogy a munkaidőn kívüli hívások a mentőszolgálat központi diszpécseréhez futnának be, majd egy alapos kikérdezést követően döntenének a beteg ellátásáról.

Aki azonnal segítségre szorul, ahhoz mentőt küldenének, a járóképes pácienseket pedig egy ügyeleti pontra irányítanák. Minden járásközpontban lene egy orvos, a további sürgősségi pontokon pedig mentőtiszt vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadja a betegeket – vagy szükség szerint ki is mehet a páciensekhez.

Hajdú-Bihar megyében egyébként már tavaly nyár óta az OMSZ működteti a háziorvosi ügyeletet, a fent leírt rendszer szerint.

A beteglátogatási szabályok is módosulhatnak

A kórházakban a betegek meglátogatásának lehetőségét is szigorúbb keretek közé helyeznék. Korlátoznák például a látogatási időt és a látogatók számát, ráadásul előzetes bejelentkezéshez is köthetik majd a látogatást. A 14 év alattiaknak pedig nem is engedélyeznék a látogatást, a kapcsolattartás elősegítése érdekében azonban biztosítanának telefont a betegeknek. Lehetővé tennék ugyanakkor, hogy a beteg megjelöljön valakit, aki mellette tartózkodhatna és részt vehetne az ápolásában. A látogatási időn kívül csupán ez a személy tartózkodhatna a beteg mellett.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: