Drámaian megugrottak a kórházi fertőzések

Magyarországon évek óta hivatalosan is emelkedik a kórházi fertőzések száma, de volt olyan év, amikor a hazai statisztikákhoz képest egy európai felmérés hétszer több érintett betegre derített fényt.

A kórházi fertőzések száma hosszú évek óta rendületlenül nő Magyarországon. A kórházak legalábbis évről évre egyre több esetet jelentenek: 2021-ben korábban elképzelhetetlenül sok, számítástól függően mintegy 16-21 ezer kórházi fertőzést azonosítottak, és az esetek csaknem fele halállal végződött. Ebből 1400 esetben maguk a kórházak elismerték azt is, hogy a kórházi fertőzés szerepet játszott a betegek halálában. 2022-ről még nincs elérhető adat – írja a Telex.

kórhézi ágy, beteg, kórterem, infúzió, folyadékpótlás
A kórházi ágyon fekve is számos fertőzésnek vagyunk kitéve. Fotó: Getty Images

Drága de megéri

Egy részletes európai vizsgálat azonban már 2017-ben arra jutott, hogy Magyarországon évente több mint 78 ezer kórházi fertőzés történik, ami azt jelenti, hogy a kórházba kerülő emberek 3,5 százaléka (csaknem minden 25. ember) válik érintetté. Ez többszöröse a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz bejelentett kórházi fertőzéseknek.

Európai összehasonlításban több mutatóban is sereghajtó Magyarország: kevés kézfertőtlenítő fogy, kevés a laborvizsgálat, kevés a nővér, miközben még mindig sok a többágyas kórterem. Ezek a tényezők mind segítik a fertőzések terjedését – számol be a komoly háttérmunka eredményéről a portál. A kórházi fertőzések nemcsak Magyarországon, hanem a világ minden kórházában problémát okoznak. Újabb és újabb szuperbaktériumok jelennek meg és terjednek el. A különbség abban áll, hogy mit kezdenek az országok egészségügyi rendszerei a problémával.

Ami a kórházak takarítását illeti, az előírások igen szigorúak, azok szerint sem a mopot a vödörbe visszamártó takarító látványa, sem a folyosókon terjengő hipószag nem megengedett az egészségügyi intézményekben. A visszamártás egyébként az olyan fertőzések továbbterjedését segíti elő, mint a calicivírus vagy az MRSA, míg a hipó alapanyagául szolgáló klór irritálja a betegek legyengült immunrendszerét, továbbá tönkreteszi a kórházakban gyakori műanyag padlót is. Korábban írtunk már arról, hogyan kellene takarítani a kórházakban. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.