Applikáció mentette meg az allergiás nő életét

Egy Örs vezér téri bevásárlóközpont kávézójában találkozott barátnőjével múlt héten az a 30 év körüli nő, aki tudtán kívül mogyoróval ízesített karácsonyi kávékülönlegességet rendelt magának. Mivel tudott az ételallergiájáról, egy telefonos applikáció segítségével időben cselekedett.

Amikor kaparni kezdett a torka és kezdte furcsán érezni magát, rögtön felismerte az allergia tüneteit az a 30 év körüli nő, aki tudtán kívül mogyoróval ízesített karácsonyi kávékülönlegességet rendelt magának – számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook oldalán. Pillanatok alatt kiütések jelentek meg a karján és légzési nehézség kezdett kialakulni nála, így az ÉletMentő applikáción keresztül riasztotta a mentőket.

Miután az előre kitöltött adatlapon szerepelt a mogyoróallergia és a pontos helyszínt is mutatta az applikáció, a mentésirányító azonnal riasztotta a legközelebbi esetkocsit, ami perceken belül helyszínre ért. A szakszerű ellátás után végül stabil állapotban szállíthatták kórházba a beteget.

mogyoróallergia, ételallergia, eszméletvesztés, ájulás, allergiás reakció
Teljesen ki kell iktatni a mogyorót, ha valaki allergiás rá. Fotó: Getty Images

A mogyoró az egyik olyan élelmiszer, amely a leggyakrabban vált ki végzetes allergiás reakciót. Nincs ellenszere, ezért a betegek egyetlen lehetősége, hogy teljesen kiiktatják a mogyorót az étrendjükből.

Ha egy allergiás mégis lenyeli a mogyorót, ezek a tünetek jelentkezhetnek: kiütések, bizsergető érzés a szájban és az ajkakon, hányinger vagy hányás, asztmás rohamok, ájulás és eszméletvesztés, esetenként életveszélyes allergiás reakció, mely hatással lehet a légutakra, a légzésre és a keringésre.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: