Akik szikével állítják helyre az önbizalmat

A plasztikai sebészet elsődleges célja a test egyes részeinek helyreállítása, átformálása, építése vagy szépítése. Bár általában "csak" a kültakarót érinti, jóval több annál, mint amennyit tudunk róla: nemcsak a testet szépíti, de a lelket is helyreteszi.

A plasztikai sebészetnek két nagyobb ága van: az egyikbe a mindenki által jól ismert szépészeti-kozmetikai műtétek tartoznak, míg a másikba a helyreállító beavatkozások. A szépészeti célú műtétek többnyire azt a célt szolgálják, hogy az ideális külsőre vágyó páciensek nagyobb önbizalmat szerezzenek az életben. A plasztikai sebésznek valójában nem csak mesterségbeli tudással, hanem emberismerettel, sőt esztétikai ismeretekkel (az arányok, formák egyensúlyának megtaláláshoz szükséges képességek) is rendelkeznie kell. A helyreállító sebészetnél balesetek, sérülések, égés, súlyos betegség vagy születési rendellenesség miatt történt elváltozásokat állítanak helyre, szem előtt tartva az esztétikai szempontokat - vagyis, az életmentés mellett a páciens életminőségének nagymértékű javítása is a plasztikai sebész feladata.
Az első lépés a páciens tájékoztatása, vizsgálata. A szépészeti műtéti beavatkozásra jelentkező páciens vizsgálata mindig a négyszemközti személyes orvos-beteg konzultációval kezdődik. Ilyenkor megbeszélik az igényeket, "vágyakat", a lehetséges beavatkozás menetét. Az első orvos-beteg találkozáskor nem csak arról esik szó, hogy a páciens milyen eredményt vár a műtéttől, de az orvos a beteg kórelőzményeinek ismeretében dönt arról is, hogy milyen módszer a legalkalmasabb, illetve elvégezhető-e egyáltalán a műtét. Mivel minden eset teljesen egyedi, ezért több megbeszélésre, konzultációra is szükség lehet. Ezután végzik el a labor- és műszeres vizsgálatokat. A műtétet meg kell előznie egy alapos felvilágosító beszélgetésnek, vagyis a tájékoztatásnak minden esetben tartalmaznia kell a lehetséges műtéti eljárások ismertetését, a lehetséges szövődmények, kockázati tényezők felsorolását, illetve ezek kezelésének lehetőségeit, illetve következményeit.

Újraépíteni az életet

A rekonstrukciós sebészetnél a következő esetekben építik újra a testet vagy annak egy-egy részét: sérüléseknél, sebesüléseknél, baleseteknél, töréseknél (például orrtörés vagy arccsonttörés után lehet szükség plasztikai korrekcióra); születési rendellenességeknél (nyúlszáj); betegségek, fertőzések után is helyreállítható a külső (például súlyos pattanásosság vagy himlő után a hegeket rendbe lehet hozni), illetve daganatok eltávolítása után is szükséges a helyreállítás - leggyakrabban a masztektómián átesett hölgyek "kapnak" új emlőt. A fájdalmat is okozó, zavaró, túlságosan nagy melleket is műtéti úton kisebbítik. A sebhelyek, hegek, tetoválások eltávolítása is a plasztikai sebész dolga. A helyreállító műtétekhez használhatnak speciális implantátumokat, "pótcsontokat", mesterséges bőrt vagy éppen saját bőr- vagy zsírszövetet.

Szépészeti műtétek

Naturális fotók mellplasztikáról

Naturális fotók mellplasztikáról
A legnépszerűbb beavatkozások közé tartozik a mellnagyobbítás és -felvarrás, a zsírleszívás, a hasplasztika, az orrplasztika, a fülplasztika vagy az arc plasztikai formázása. A legtöbb műtétet altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel végzik, és körültekintő vizsgálatok előzik meg a beavatkozást. A plasztikai sebész legfőbb fegyverei a szike és a különböző fogók. A mellnagyobbítás a női emlő esztétikai célú megnagyobbítása immár negyven éve az egyik leggyakrabban elvégzett plasztikai beavatkozás. Műtéti eljárással implantátumot helyeznek be a mell szövetei alá, így beavatkozás végeredményként az eredeti méreténél nagyobb, de teljesen természetes tapintású, formájú és viselkedésű melleket kapnak. A mellfelvarrás célja a megnyúlt, megereszkedett, lógó mellek eredeti helyzetének, alakjának, feszességének helyreállítása. A megnyúlt bőrfelesleget eltávolítják, a mirigyállomány felemelik, formázzák és rögzítik.

A zsírleszívás egy, a hetvenes években kidolgozott műtéti eljárás. Célja a bőr alatti zsírszövet eltávolítása. E műtétnél rövid, néhány mm-es metszésen keresztül, speciális fém kanült vezetnek a bőr alá, majd - vákuum segítségével - eltávolítják a hason, a csípőn, a combon, a fenéken megtelepedett zsírréteget. Altatásban egyszerre több területről is eltávolítható a zsírszövet ám így is csak meghatározott zsírmennyiséget lehet csak eltávolítani. A hasplasztikai műtétet akkor ajánlják a szakorvosok, ha a terhesség vagy nagymértékű fogyás után a bőr olyannyira kitágult, hogy eredeti állapotára nem képes visszahúzódni.

Az orrplasztikázás az orr alakjának műtéti úton történő megváltoztatását jelenti. Általában olyanok szánják rá magukat erre a műtéti korrekcióra, akik úgy érzik: arcuk egészét változtatja meg előnytelenül nagynak, piszének, horgasnak ítélt orruk. Erre a műtéti magoldásra, akár szépészeti, akár egyéb okból is akarja valaki elvégeztetni a beavatkozást, csak 18 éves kor után kerülhet sor. A fülplasztikai műtét alkalmával az elálló fület simítják a koponyához. Mivel ez a korrekciós eljárás a páciens számára szinte semmilyen kockázatot nem jelent, ez a plasztikaműtét-típus az egyik leggyakrabban igényelt esztétikai beavatkozás. Már 6 éves kortól el lehet végezni.

Egyre népszerűbbek azok a beavatkozások, melyek nem igényelnek szikét, helyette az injekciós tű a "főszereplő". Ezen eljárások közé tartozik a botox, a ráncfeltöltés, az ajakvastagítás. Alkalmazásukkal egyszerű, néhány perces ambuláns kezelés után már látványos az eredmény.

Névjegy: Dr. Krasznai Zsolt

2001-ig a Jahn Ferenc Kórház általános sebészeti osztályán dolgozott. 2004-ben tett plasztikai sebész szakvizsgát, égési sérülések, rekonstrukciós és szépészeti beavatkozások ellátásában egyaránt részt vett. 2005 óta magánpraxisában is a szépülni vágyók rendelkezésére áll.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt közepesen fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, csapadékra nincs kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag