Újabb rossz hír a fogamzásgátlókról

Akár 50 százalékkal is nőhet a mellrák kialakulásának kockázata azoknál a nőknél, akik magas ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót szedtek a múltban.

Az Independent brit lap a Fred Hutchinson Rákkutató Központ (FHCR) kutatására hivatkozva azt írja, azoknál a nőknél, akik az elmúlt évben közepes vagy magas dózisú ösztrogént tartalmazó fogamzásgátlót szedtek, akár 50 százalékkal nagyobb eséllyel alakulhat ki a mellrák.

A kutatás 1100 rákbeteg nő vizsgálati eredményeit összesítette. A szakértők szerint a rizikó az ilyen típusú fogamzásgátlók abbahagyása után mintegy tíz év múlva áll vissza a korábbi szintre.

Az alacsony dózisú ösztrogént tartalmazó készítmények esetében nem találtak hasonló összefüggést a kutatók. A leggyakoribb fogamzásgátlók egyébként alacsony és közepes adagban tartalmazzák a hormont.

A FHCR kutatói felhívták a figyelmet, hogy kutatási eredményeiket érdemes fenntartásokkal kezelni, ugyanis a mellrák előfordulása alacsony azok között a fiatalabb nők között, akik jellemzően ilyen készítményeket használnak, ráadásul a szájon át bevehető fogamzásgátlóknak számos, tudományosan bizonyított pozitív hatása is van.

Mellrákot okozhatnak a fogamzásgátlók?

A vizsgálati anyagot az Amerikai Rákkutató Társaság Breakthrough Breast Cancer nevű szervezet szakmai vezetője felhívta a figyelmet, hogy minden nő, aki elkezdené, vagy abbahagyná a fogamzásgátló szedését, mindenképpen konzultáljon előtte szakorvossal.

"A kombinált fogamzásgátlókban az elmúlt harminc év során csökkent az ösztrogén mennyisége" - magyarázta a szakember. Bár a kutatók felhívják rá a figyelmet, hogy további vizsgálatokra van szükség, egy lépéssel közelebb kerültek annak feltárásához, hogy az alacsonyabb dózisú tabletták járnak-e hasonló rizikóval. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a mellrák ritka a 40 év alatti nőknél, függetlenül attól, hogy használtak-e fogamzásgátló tablettát vagy sem.

A kutatás egyébként 1102, emlőrákkal diagnosztizált nőnél vizsgálta a szájon át szedhető fogamzásgátlók hatásait 1990 és 2009 között. Kontrollcsoportnak 21 952 emberből álló mintát használtak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: