Nem tudta, miért görcsöl? Itt a válasz!

Egy új tanulmány szerint a fiatal lányok esetében a dohányzás összefüggésben áll az erős menstruációs görcsökkel. A kutatásról a Medical News Today közölt beszámolót.

A menstruációs görcsök az ivarérett nők körülbelül 91 százalékát érintik; közülük mintegy 27 százalék tapasztal súlyos fájdalmakat. A menstruációs görcsök általában nem okoznak fennakadást a mindennapokban, ugyanakkor igen kimerítőek lehetnek. Tény, hogy a tinédzserek és a 20-as éveikben járó fiatal nők esetében az Egyesült Államokban az egyik leggyakoribb ok az iskolából vagy a munkából való kimaradásra a menstruációs görcs.

A dohányzás és a menstruációs görcsök közötti összefüggést már korábban is vizsgálták. Ezeknek a kutatásoknak az eredményei azonban nem mutattak egységes képet. A mostani kutatásban az eddigieknél részletesebben, és hosszabb távon vizsgálták meg a kérdést: 9067 fiatal ausztrál nő 1996 és 2012 között fölvett egészségügyi adatait elemezték. A nők 1996-ban voltak 18-23 évesek.

Ha egy nőnek késik a menstruációja, minden bizonnyal először az jut eszébe, hogy teherbe esett. De mi lehet az oka annak, ha a tesztek negatívak, mégse jön meg? A részletekért kattintson! 2000 és 2012 között a résztvevőknek 3-4 évente ki kellett tölteniük egy kérdőívet, amelyben arról kérdezték őket, hogy mennyire gyakran tapasztalnak menstruációs görcsöket , és hogy dohányoznak-e, dohányoztak-e valamikor, és ha igen, akkor hány éves korukban kezdték. Azoknál, akik 13 éves koruk előtt kezdtek dohányozni, 60 százalékkal megnőtt az erős menstruációs görcsök megjelenésének a valószínűsége.

Erős dohányosoknál erősebb menstruációs görcsöket tapasztaltak

2000-ben a vizsgálat résztvevőinek 26 százaléka volt dohányos, 14,3 százalék volt ex-dohányos és 59 százalék sosem dohányzott. A dohányosok és az ex-dohányosok 7,3 százaléka kezdte a cigizést 13 éves kora előtt, 13,5 százalékuk pedig 14-15 éves volt, amikor rászokott a cigarettára. Körülbelül 8 százalék körül volt azoknak az aránya, akik már azelőtt dohányoztak, hogy elkezdtek volna menstruálni. A résztvevők 25 százalék nyilatkozott úgy, hogy a 2000-es évben minden hónapban tapasztalt menstruációs görcsöket. A dohányosok 29 százaléka, a nem dohányosoknak pedig 23 százaléka számolt be menstruációs fájdalmakról.

A 12 éves megfigyelési periódus után, 2012-ben a kutatók aszerint osztották a nőket csoportokba, hogy ki mennyi ideig, és milyen intenzitással tapasztalt menstruációs fájdalmakat az eltelt 12 év alatt. Az első csoportba azok a nők tartoztak, akik nem vagy ritkán éltek át görcsöket - ide tartozott a résztvevők 42 százaléka. A második csoportba a nők 11 százalék tartozott, az ő esetükben 15-70 százalékkal nőtt a menstruációs görcsök megjelenése a 12 év alatt. A harmadik csoportba azok voltak, akiknél 10-40 százalékkal csökkent a menstruációs görcsök megjelenésének az aránya; ebbe a csoportba a nők 33 százaléka tartozott. A negyedik csoportba azokat sorolták, akiknél 70-80 százalékkal nőtt a menstruációs görcsök aránya, ők krónikusan tapasztalták a görcsöket - a nők 14 százaléka tartozott ebbe a csoportba.

Az adatok összesítéséből az derült ki, hogy a dohányosok közül azok, akik 13 éves koruk előtt szoktak rá a cigarettára, 60 százalék nagyobb valószínűséggel tartoznak a negyedik csoportba, tehát éltek át krónikus menstruációs fájdalmakat, mint azok a nők, akik soha nem dohányoztak. Ez az arány akkor sem változott, amikor más, a görcsöket befolyásoló faktort (mint a testsúly vagy a terhességek száma) is figyelembe vettek.

A vizsgálat eredményei tehát azt mutatják, hogy a dohányzás, és különösképpen a korán kezdett dohányzás jelentősen megnöveli annak az esélyét, hogy a nők menstruációs görcsöket éljenek át. Az is kiderült, hogy a leszokás után a görcsök is csökkenhetnek. A statisztikai összefüggésre oksági magyarázatot egyelőre nem találtak a kutatók, csupán feltételezéseik vannak arról, hogy hogyan hat a dohányzás a menstruációra.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)