+14° - +33°
Nincs front

Nem baj a havibaj

Évszázadokon keresztül a havi vérzést betegségnek, bajnak, de legalábbis tisztátalanságnak tekintették, nem egy primitív törzsnél ilyenkor a nőt elkülönítették a közösség többi tagjától, nehogy bajt hozzon rájuk. Ma hogy látjuk?

A nők életük legnagyobb részében, általában tizenkét éves koruktól ötven éves korukig havonta átélik a menstruáció okozta néhány napos kellemetlenséget. Évszázadokon keresztül a havi vérzést betegségnek, bajnak, de legalábbis tisztátalanságnak tekintették, nem egy primitív törzsnél ilyenkor a nőt elkülönítették a közösség többi tagjától, nehogy bajt hozzon rájuk. A mai higiénés viszonyok mellett a menstruáció magánüggyé vált: modern segédeszközökkel, egy kis odafigyeléssel már nem okoz a nőknek különösebb problémát, nem kell lemondaniuk ebben az időszakban sem a társaság, sem a testmozgás örömeiről.

Hiedelmek

A történelem kezdetén az emberek nem ismerték a test működésének titkait, összefüggéseit, és a tudatlanságból fakadó félelmük sokféle tévhit, babona termőtalaja lett. Nem csoda hát, hogy a nők havonta jelentkező vérzését is különféle hiedelmek és rítusok vették körül. Általában valami rontó, boszorkányos dolognak tartották: még ma is létezik olyan kultúra, ahol azt tartják, hogy a menstruáló nő nem nyúlhat tejhez, nehogy megsavanyodjon, húshoz, nehogy elromoljon, sőt, távol kell tartania magát a vemhes háziállatoktól is, nehogy vetélést okozzon. Előfordul olyan néptörzs, ahol még ma is elkülönítik a "tisztulós" asszonyt a közösség többi tagjától: ezekben a napokban egy erre a célra tartott kunyhóban kell tartózkodnia. A civilizált társadalmak már közel állnak ahhoz, hogy az egészséges női szervezet működésének velejárójaként, természetesen kezeljék ezt a jelenséget, bár néhány hiedelem most is előfordul. Ilyen például az, hogy a havi vérzés idején nem érdemes fodrászhoz menni, mert ilyenkor nem olyan jól kezelhető a haj, vagy hogy ezekben a napokban nem szabad fürödni, úszni, sportolni, holott tampon használata mellett ennek nincs akadálya. Ezek tévhitek, amelyekhez a modern higiénia segítségével már nem kell alkalmazkodnia egyetlen egészséges nőnek sem. Az viszont, hogy tartózkodni kell a nemi élettől, már nem tekinthető egyszerűen csak hiedelemnek: higiénés szempontból nem igazán javasolt a menstruáció idején a szexualitás, mivel a nyitott méhszáj miatt nagy a fertőzés iránti fogékonyság.

A női higiénia kezdetei

Mai szemmel nézve megdöbbentően primitív szinten lehetett a nők intim higiéniája a közép- és az újkorban. Tisztálkodási kultúráról általában is aligha beszélhetünk, hiszen vízellátás és csatornázás híján ennek feltételei vajmi kevéssé álltak rendelkezésre (nem véletlenül voltak aranyárban is kelendők a testszagot elfedő keleti illatszerek). A közvélekedés pedig nemhogy fontosnak és üdvösnek tartotta volna a személyi tisztaságot, ellenkezőleg, valami nagyon evilági, bűnös viselkedésként elítélték, ha valaki túl sokat foglalkozott testének ápolásával, például, túl gyakran, vagy, uram bocsá', nő létére alsó ing nélkül akart volna megfürödni. A ruháik és a fehérneműik sem hasonlítottak a mai könnyű és praktikus holmikra, mivel pedig a menstruációról beszélni, sőt, gyakorlatilag tudni sem volt illendő, nem állt rendelkezésükre a ma használt higiéniai eszközök egyike sem. Az asszonyok így aztán úgy gondoskodtak magukról, ahogy tudtak: vászoncsíkokkal, rongyokkal, gyapotcsomóval, szivaccsal fogták fel a vért a menstruáció idején. Ez már csak azért sem lehetett egyszerű, mivel a mai formájú, testhez tapadó alsóneműt nem ismerték, inget, alsószoknyát, vagy hosszú szárú, bő bugyogót hordták a felsőruházat alatt. A múlt század első évtizedeiben a "felkötőt" - egy tiszta felköthető vászondarabot - viselték menstruáció idején: ezt használat után kimosták.

Modern eszközök

A vér felszívására hosszú ideig csak vatta állt a nők rendelkezésére, még a múlt század hetvenes éveiben is szinte kizárólag ezt használták. Ezzel a legnagyobb baj az volt, hogy könnyen elcsúszott, hamar megtörtént a "baleset": a ruhán átütött a kínos pillanatokat szerző vérfolt, és nem is lehetett olyan észrevétlenül használni. (Így aztán a kamaszlányok okkal kérhettek "félfelmentést" az iskolai tornaórákon, hogy ne kerüljenek futás, ugrálás során kínos helyzetbe).

A tampon használata korábban inkább csak a felnőtt nők körében terjedt (használata ugyanis, különösen vidéken a közvélekedés szerint annak beismerését jelentette, hogy az illető nem szűz, ezért az ismerős boltokban restellték megvásárolni). Ennek számos előnye van: a jól felhelyezett tampon nem mozdul el még intenzív testmozgás esetén sem, már a hüvelyben felszívja a vért, így nedvességérzés nem alakul ki. Vannak nők azonban, főleg a legfiatalabbak és az idősebb korosztálybeliek, akik máig ódzkodnak a tampon használatától.

Intim betétek

A nyolcvanas években jelentek meg Magyarországon az első intim betétek, először a vastag változatban. Ezek legfontosabb előnye, hogy egy tapadócsíkkal a bugyihoz lehet rögzíteni, nem kell félni az elmozdulásuktól és jó nedvszívó tulajdonságokkal rendelkeznek. Az utóbbi két évtizedben egyre bővült a kínálat ezekből: a kilencvenes években megjelentek a vékony majd a szárnyas termékfajták. Ezek kényelmesek, nagyon vékonyak, szinte láthatatlanok, mégis nagy nedvszívó képességgel rendelkeznek, és jól védik a fehérneműt. Ma már a menstruáció adott szakaszának és az adott napszaknak megfelelően lehet választani a nagyobb nedvszívó képességű, az erősebb vérzésnél használatos szuper és éjszakai változatok közül is.

A menstruáció legelső, majd legutolsó napjaiban egyre kisebb mennyiségű folyadékra kell számítani, a végén már csak pecsételő vérzés jelentkezik. Ilyenkor már elegendő lehet egy vékony tisztasági betét alkalmazása is. A biztonság kedvéért ezt használják sokan a tampon mellett is, hogy felfogja az esetleg annak túltelítődése után bekövetkező szivárgást. Magyarországon még nem vált általános gyakorlattá a tisztasági betétnek a menstruációk közötti, a ciklus minden napjára kiterjedő használata, de a nyugati országok mintájára a tendencia nálunk is ebbe az irányba mutat. Ebben - különösen a fiatalok körében - nagy szerepe van az ismeretterjesztésnek, hogy a fogyasztók elfogadják: a tisztasági betétek használata a menstruációs ciklus közben is hozzájárul az egészséges nő mindennapi komfortérzetéhez, alkalmazása nem feltétlenül kötődik valamilyen fokozott váladékképződéssel jelentkező egészségügyi rendellenességhez.

Amire sokan nem gondolnak

A menstruáció idején, ha lehet, még egy kicsit gondosabban kell tisztálkodnunk.
A menzesz kezdetén a méhnyálkahártya leválását elősegítendő megnövekszik a vér simaizom-összehúzódást kiváltó oxytocin nevű hormonjának koncentrációja. Ez azonban nemcsak a méhizomzatra hat, hanem a belekre is. Igyekezzünk a végbéltájékot is minden alkalommal vízzel, törlőkendővel teljesen letisztítani.

Testszagok

A vérzés idején a test fokozottabban izzad, az izzadsággal méreganyagok távoznak, erősödhet a testszag, ezért ilyenkor ajánlott a napi legalább kétszeri zuhanyzás.

Az intimtájékot meleg vízzel, bőrkímélő szappannal tisztíthatjuk, akárcsak máskor. A szeméremszőrzetre tapadó véralvadékot azonban csak alaposabb mosakodással lehet eltávolítani. A havibaj egyik velejárója a menstruációval távozó folyadék bomlásából származó kellemetlen szag, amit csak gyakori (2-4 óránkénti) betéváltással, mosakodással (ill. tamponhasználattal) lehet megelőzni.

A tisztaság tiszta haszna

Alighanem a mai kor lányaira, asszonyaira irigykedve néznének nagyanyáink, annyira jól el vagyunk látva az intimhigiénia kellékeivel. Nem véletlen, hogy az idősebb korosztály is rekordgyorsasággal küzdötte le az újjal szembeni idegenkedését, amikor a 80-as évek végén hazánkban is beköszöntött az intimbetétek kora. Számtalan előnye ellenére néhányan - legalábbis az otthoni tartózkodás idejére - mégis visszakényszerültek a korszerűtlennek kikiáltott tiszta pamutvattára: sok műszálas, műanyagos betét miatt viszketés, bőrpír jelentkezhet, mivel a hajlatok nem tudnak annyira szellőzni. A betétet választóknak már csak azért is érdemes gyakran mosdani, mert ha a bomlástermékeket nem távolítják el, akkor azok a betéttel együtt hajlamosíthatnak a bőrirritációra.

Ezért ilyen panaszok esetén célszerű mindig a lehető legkisebb, még szükséges méretű betétet használni. A hónap többi napjára ajánlott tisztasági betétek között van olyan, amelyik vízzáró műanyag fóliával ellátott, mások áteresztik a túl sok folyadékot. Mindkettőnek meg van a maga előnye. Kérdés, mi a fontosabb: a szellőzése vagy a nedvvisszatartó-képessége.

A melegvizes zuhanyzásnak izomlazító hatása is van, ami csökkentheti a menstruációs fájdalmat.

A rendes tisztálkodáson túl ezt az általában kevésbé aktív időszakot kihasználhatjuk arra, hogy kicsit több időt szánjunk testünk, bőrünk kényeztetésére, bőrtisztításra, masszázsra, bőrápoló szerek kipróbálására.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +33 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarják, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag