Menstruációs fájdalom: amikor nem normális

Az endometriózis - a méhnyálkahártya sejtjeinek túlburjánzása - gyanúját jelenleg műtéti beavatkozással lehet biztosan megerősíteni. Egy új kutatás azonban előrevetíti a műtét nélküli diagnózis lehetőségét, kizárólag szövetminta vételével.

A menstruációs fájdalom viszonylag megszokott, gyakori dolog, de van olyan eset, amikor valójában nem normális: az endometriózisban szenvedő nőknek ez a leggyakoribb panaszuk. A méhnyálkahártya sejtjei elterjednek az egész testben, és ugyanúgy követik a menstruációs ciklust, mint a méhben. A kórképet gyakran félrediagnosztizálják, a fájdalmak mellett akár meddőséghez is vezethet - írja az index.hu.

Amerikai kutatóknak sikerült beazonosítaniuk genetikai mintákat, amelyekkel nem műtéti diagnosztikus teszt készíthető az endometriózisra. A University of California, San Francisco és a Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) kutatóinak Endocrinology című szaklapban megjelent tanulmánya szerint alig néhány gén segítségével 90-100 százalékos valószínűséggel megállapítható az endometriózis.

Endometriózis alatt azt értjük, amikor a méh nyálkahártyasejtjei - a méh nyálkahártyáját hívjuk endometriumnak - nem a méhben, hanem valahol máshol, a méh üregén kívül jelennek meg. Olvassa el átfogó szócikkünket az endometriózisról! A kutatók gépi tanulást - a mesterségesintelligencia-kutatás egyik ágát - használtak a méhszövetek vizsgálatára, az ebből nyert adatok vezettek a lenti következtetésre.

Az egyik probléma az endometriózis betegséggel, hogy sok időbe telik diagnosztizálni. A diagnózis jelenlegi legmegbízhatóbb módszere a laparoszkópia, ahol műtéti úton be kell hatolni a hasüregbe. A szaklapban megjelent tanulmány szerint lehetséges lesz a sebészeti módszert egyszerű szövetminta vételére cserélni. Vagyis nincs műtéti kockázat és az eljárás is mindössze pár percet vesz igénybe.

A máshol megjelenő méhnyálkahártyasejtek steril gyulladást okoznak maguk körül

Az endometriózisban szenvedő nők méhnyálkahártyájának néhány génje más, mint az egészséges nőké, ezért lehet a későbbiekben lehetséges a genetikai megközelítés. A megállapított eredményeket továbbgondolják a kutatók és hamarosan elkezdődnek a klinikai tesztek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)