Menstruációs szabadságot vezettek be Budapesten

A dysmenorrhea, azaz a fájdalmas menstruáció nők tízezreinek életét keseríti meg. Magyarországon egy budapesti kerületben vezették be először a menstruációs szabadságot a munkavállalóknak. Igaz, erősen korlátozott körben, mivel a törvények csak erre adnak lehetőséget.

Terézváros havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosít cégei munkavállalói közül azoknak a nőknek, akik a fájdalmas menstruáció néven ismert tünetegyüttesben szenvednek. Soproni Tamás VI. kerületi polgármester azt írta Facebook bejegyzésében, hogy a szabadság a kerület tulajdonában lévő cégeknél dolgozó nők számára sem alanyi jogon jár. Aki igényelné ezt, annak orvosi igazolást kell beszerezniük arról, hogy a menstruáció időszaka alatt erős fájdalmakat él át, mely jogosultságát kétévente kell felülvizsgálni. 

A dysmenorrhea tünetei az akut hasi fájdalom, a fejfájás, a hasmenés, valamint a láz. Fotó: Getty IMages
A dysmenorrhea tünetei az akut hasi fájdalom, a fejfájás, a hasmenés, valamint a láz. Fotó: Getty IMages


A dysmenorrhea, azaz a fájdalmas menstruáció nők tízezreinek életét keseríti meg. A menstruációs szabadságot számos ország alkalmazza. Japán, Dél-Korea és Indonézia, valamint Zambia korábban már engedélyezett rendkívüli szabadságot azoknak a nőknek, akik súlyos tünetektől szenvednek a menzeszük ideje alatt. A Spanyol Nőgyógyászati ​​és Szülészeti Társaság szerint a menstruáló nők körülbelül egyharmada szenved komoly fájdalmaktól, de még több nőt érint, ha a menzesz előtt jelentkező panaszokat is figyelembe vesszük. A probléma tünetei közé tartozik az akut hasi fájdalom, a fejfájás, a hasmenés, valamint a láz. A fájdalmas menstruációról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Ahogy a politikus fogalmazott a bejegyzésében: "A fájdalmas menstruáció nem gyengeség. (...) Nem lehet hatékony munkavégzést várni attól, aki akár a katedra mögött állva, a számítógépnél ülve vagy a gyártósor mellett fájdalomtól szenved".

Soproni azt írta, hogy a kutatások alapján a fiatal nők 60-90 százaléka szenved a dysmenorrheától, azaz a fájdalmas menstruációtól. Úgy vélte, hogy mivel a törvények nem teszik lehetővé, hogy az extra szabadnapot a polgármesteri hivatalban is bevezessék, ezért Palkovics László miniszterhez fordult, hogy a menstruációs szabadságot törvénybe iktassák. A kerület a spanyol példa alapján vezette be a menstruációs szabadságot, erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.


A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Megnövekvő fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, teszi bágyadttá a napsütést. Csapadék nem valószínű. A déli szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 31 és 36 fok között várható. A déli országrészben ennél kissé melegebb, északkeleten hűvösebb is lehet az idő. Késő estére 24 és 31 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra