Fogamzásgátlás vagy jó közérzet vagy mindkettő?

Az ideális fogamzásgátlás a nők szerint hatékony, ártalmatlan, és természetesen nem hizlal, biztosítja a jó közérzetet. Mindenki a saját tapasztalatából tudhatja, hogy az általa használt módszer mennyire felel meg ezeknek az elvárásoknak.

Az ideális fogamzásgátlás a nők szerint hatékony, ártalmatlan, és természetesen nem hizlal, biztosítja a jó közérzetet. Mindenki a saját tapasztalatából tudhatja, hogy az általa használt módszer mennyire felel meg ezeknek az elvárásoknak. A legtöbben a tablettáktól várják az ideális megoldást - bizonyítja egy közelmúltban végzett felmérés. Bár már húszféle fogamzásgátló-tabletta van forgalomban Magyarországon, amelyek közül az orvos kiválaszthatja páciensének a legmegfelelőbbet, újak is megjelennek a piacon. Alighanem, van még mit javítani.

A legkedveltebb módszer a...

A fogamzásgátlás ma még jobbára a nők feladata: ha egy nő nem akar teherbe esni, általában önmaga választ a védekezési lehetőségek közül. Egy 2002. tavaszán Magyarországon, 16-44 éves nők körében végzett felmérésből kiderül, hogy nálunk a nők 71%-a védekezik valamilyen módon a nem kívánt terhesség ellen, 21% már védekezett, de jelenleg nem teszi, 8% pedig soha nem védekezett. A nem védekezők aránya folyamatosan csökken. A módszerek közül a tabletta a legismertebb, a legtöbben (77%) ezt próbálták ki, és használják (34%). A tablettaszedők aránya évről évre nő.

Bizalom és kétely

A felmérés azt is vizsgálta, mi alapján választanak a nők a módszerek közül. A legfontosabbak az orvosi javaslat, a barátnő véleménye és a média. A tablettákon belül, külön is megfogalmazták az elvárásokat: könnyű használat, kevés mellékhatás és alacsony hormontartalom. Ezeken belül pedig kiderültek a leggyakoribb problémák is. Sokan saját vagy ismerőseik tapasztalata alapján tartanak attól, hogy a tabletta használatával párhuzamosan meghíznak, ingerlékenyebbek lesznek, a mellben feszülést éreznek, zsíros, pattanásos lesz tőle a bőrük, összességében tehát romlik a közérzetük.

Az ismert vagy félreismert mellékhatások is szülhetnek félelmet a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban. A visszautasítás leggyakoribb oka a hormonális rendszerre való hatás, bizonyos egészségügyi problémák, vagy az, hogy az orvos nem javasolja.

A fogamzásgátló tabletta használói közül sokan abbahagyják a szedést, és közülük nem kevesen a vélt vagy valós mellékhatások miatt. Mások egyszerűen gyermeket szeretnének.

Havonta visszatérő gondok

A női nemi ciklus a hormonok folyamatos változásának eredménye. Ennek következtében hónapról hónapra a ciklusnak megfelelően változást tapasztalnak a nők a testükön, hangulatukon. Jellemző a menstruációt megelőző mellfeszülés, puffadás-érzés, fejfájás és ingerlékenység, ami a folyadék-visszatartásnak tulajdonítható. Ezt a tünet együttest pre-menstruális szindrómának (PMS) nevezzük, és gyakorlatilag magába foglalja mindazon kellemetlen tüneteket és panaszokat, melyek a menstruációt megelőzően jelentkeznek. Gyakran csak a felsorolt tünetek, panaszok valamelyike áll az előtérben. A fogamzásgátló tabletták egy részének - mivel szintén hormont tartalmaznak - vannak olyan mellékhatásai, amelyek hasonlóak a felsoroltakhoz. Ennek fényében még nagyobb a jelentősége annak, hogy olyan fogamzásgátló tablettát használjanak a nők, mely biztos védelmet nyújt, emellett azonban a mellékhatása kevés és a jó közérzetet is biztosítja.

Európában 1961-ben vezették be az első fogamzásgátló tablettát. Az azóta megjelent készítmények egyre jobbak, mindinkább megfelelnek az elvárásoknak, de hiányosságok továbbra is vannak. Mint a világon minden, a fogamzásgátló tabletta is csak közelíteni tudja ezt az ideális célt.

Egy lépéssel közelebb az elérhetetlenhez?

A modern, fogamzásgátló tabletták általában már nem okoznak hízást. Egyes nőknél azonban az ösztrogén (tüszőhormon), amely minden kombinált tablettában megtalálható, folyadék-visszatartást okozhat, melynek végső soron 2-3 kg-os súlygyarapodás lehet az eredménye. Az új kutatások ezt is igyekeznek már kiküszöbölni.

A legújabban piacra kerülő tabletta például egy újfajta sárgatest-hormont tartalmaz, mely nagyon hasonló a szervezetben termelődő természetes hormonhoz. A vizsgálatok alapján elmondható, hogy az új hatóanyag azáltal, hogy ellene hat az ösztrogén által kiváltott vízvisszatartásnak, nem okoz súlygyarapodást, továbbá enyhíti a havi vérzés előtti panaszokat és a menstruációs fájdalmat, valóban szépíti a bőrt, de legalábbis nem teszi zsírossá. Újabb alternatív lehetőséggel bővül tehát a lehetőségek tárháza.

Természetesen személyes tanácsot csak nőgyógyász adhat.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső