Fogamzásgátlás-választó orvos nélkül

Az orvosi segítség nélkül alkalmazható fogamzásgátló módszerektől a méhen belüli eszközökön át a sterilizálásig megtudhatjuk, kinek melyik ajánlott.

Méhen belüli hormonális fogamzásgátlási módszer

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló nem túl régi múltra tekint vissza. Egyesíti a méhen belüli eszközök és az orális (hormonális) fogamzásgátlók előnyeit és kiküszöböli hátrányaikat. Lényege egy apró, méhbe helyezett rendszer, amelyből naponta egyenletesen, kis mennyiségben sárgatesthormon (progesztagén) szabadul fel. A felszabaduló hormon mennyisége a tablettával bevitt napi hormonmennyiségnél lényegesen kisebb, mert helyben, a méhben hat, így a hatás fenntartásához jóval kevesebb hormon is elegendő.

E módszer öt évig nyújt teljes védelmet, ezt követően a rendszer cseréje szükséges. A módszer gyermekszülést követően ajánlott, a tablettákkal ellentétben azonban korhatár nélkül, a fogamzóképesség fennálltáig használható. (Méhen belüli fogamzásgátló eszköz, rendszer a jelenleg érvényes szakmai irányelvek szerint csak a már szült nőknek helyezhető fel, melyet a nőgyógyász legkorábban a szülést követő 4-6 héttel végez el. Szoptatás alatt is használható.)

Előnyei: csökkenti a menstruációs vérzés mennyiségét, lerövidíti és fájdalmatlanná teszi a "nehéz napokat", biztonságossága a sterilizálással összemérhető, nagyon jó, eltávolítása után a fogamzóképesség maradéktalanul helyreáll, dohányos, 35 év feletti nők számára is biztonságos, minimális hormonmennyiséget alkalmaz.

Hátrányai: csak szakorvos közreműködésével alkalmazható, felhelyezése után köztivérzés jelentkezhet.

Fogamzásgátló injekció

A hosszantartó hatású, intramuszkulárisan (izomba) beadott progesztagén injekciók ugyanolyan hatékonyak, mint a szájon át szedhető kombinált készítmények, mivel azonban hatásuk időtartama alatt, mely 12 hét, a fogamzóképesség nem fordítható vissza, az injekció előtt speciális tanácsadás szükséges. Legnagyobb számban a fejlődő országok lakói élnek ezzel a módszerrel.

Javallatai és mellékhatásai lényegében a minipillekével azonosak.

Előnyei: megbízható, ritkán (1-3 hónaponta) kell alkalmazni.

Hátrányai: Fontos, hogy kedvezőtlen mellékhatás esetén nem távolítható el a szervezetből. Használata során gyakran fordul elő vérzészavar, illetve abbahagyása után lassan tér vissza a termékenység.

Méhen belüli eszközök

Hatásmechanizmusuk nem kellően tisztázott. Meglepő módon bizonyított, hogy már a fogamzást is megakadályozza, nem csupán a beágyazódást.

A méhen belüli fogamzásgátló eszközöket általában azoknak a nőknek ajánlják, akik már szültek, és rendszeres szexuális életet élnek. A kismedencei fertőzések, illetve az alkalmazás következtében fellépő esetleges terméketlenségi kockázat miatt ritkán alkalmazzák olyan fiatal nőknél, akik még nem szültek gyermeket.

Leggyakrabban a rézzel bevont méhen belüli eszközöket alkalmazzák. Rosszabb hatékonyságuk miatt a méhen belüli eszközök a legtöbb országban már nem használatosak.

Megbízhatóságuk szempontjából kritikus a felhelyezés ideje és módja. Legcélszerűbb, ha az eszközt nőgyógyász helyezi fel a menstruáció után, petebeágyazódás számított ideje előtt.

Előnyei: hosszú távon, évekig is alkalmazható, megbízható.

Hátrányai: fokozza a vérzés mennyiségét, kisebb-nagyobb mértékű fájdalmat okozhat, felhelyezéséhez szakorvos közreműködése szükséges, nem véd a kismedencei gyulladások, nemi úton terjedő betegségek ellen.

Lokális módszerek (krém, hüvelyi tabletta, tampon, film)

Ezek a készítmények, melyeket a nőnek a szerelmi aktus előtt kell felhelyeznie hüvelyébe, spermiumölő anyagokat tartalmaznak. Az aktusokat megelőző és követő 2 órában csak külsőleg és csak tiszta vízzel szabad mosakodni, mivel a szappan a hatóanyagot hatástalanítja. Ezek az eszközök gondos alkalmazás esetén sem olyan megbízhatóak, mint a többi módszer.

Előnyei: egyszerűen alkalmazható.

Hátrányai: megbízhatósága nem tökéletes, minden egyes közösülés előtt fel kell helyezni a készítményeket.

Férfi óvszer (kondom)

A kondom megakadályozza az ondó hüvelybe jutását. A korszerű óvszereket, a fokozott hatékonyság érdekében, spermicid anyagokkal impregnálják. Az egyes típusok között a méretben, a gumihártya vastagságában, a spermicidek ill. a síkosító anyagok alkalmazásában van különbség. Egyes típusok felülete érdesített vagy ízesített. Óvszer használata esetén a nemkívánt terhesség leggyakoribb oka az óvszer szakadása. Különösen a fiatalok körében népszerű alternatívája a hormonális fogamzásgátlásnak. Népegészségügyi szempontból üdvözlendő az elterjedése, ugyanakkor a gyors, és épp ezért olykor átgondolatlan szerelmi kapcsolatok védekező eszköze. Talán érdemes másodszor is egy pillantást vetni a Pearl-indexeket tartalmazó táblázatra. Sokan nagyobb biztonságban érzik magukat a kondom használatakor, mint amilyet valójában nyújtani tud.

Előnyei: Legnagyobb előnye, hogy véd a szexuális úton terjedő fertőzések ellen. Biztonságos módszer azoknak, akik idegenkednek a hormonális fogamzásgátlástól, vagy más okból nem alkalmazhatják azt.

Hátrányai: megbízhatósága a helyes alkalmazás függvénye, egyesek számára illúzióromboló.

Sebészi fogamzásgátlás - sterilizáció

A fogamzóképességet véglegesen megszüntető, csak kivételes esetben és kétes eredménnyel visszafordítható beavatkozás, ezért törvényi szabályozás szerint is csak azok alkalmazhatják, akik több gyereket nem akarnak vagy szociális, illetve egészségi okokból nem hozhatnak világra. Gyermekek halála és válás vagy új párkapcsolat esetén még a magukban korábban teljesen biztos nőkben is visszatérhet a gyermek utáni vágy, ezért igencsak meggondolandó döntés. A sterilizálás mindkét nemnél elvégezhető, és bár a nőknél körülményesebb, kockázatosabb, és visszafordítása is nehézkesebb, mint a férfiaknál, sajnos mégis a legtöbb beavatkozást az asszonyokon végzik, legalábbis hazánkban.

Áttekintésünk tájékoztató jellegű, így számos, a konkrét döntést lényegesen befolyásoló tényezőt terjedelmi okokból nem tudtunk megemlíteni. Jó szolgálatot tehet viszont egy olyan kalkulátor, mely több szempontot tud egyszerre értékelni, ezért figyelmébe ajánljuk a fogamzásgátló-választó kalkulátort.

A módszer tényleges kiválasztásánál a szakorvosi segítség nem nélkülözhető. Különösen fontos ezen elv betartása, ha úgy gondoljuk, változtatásra lesz szükségünk. Az orvos utasításától konzultáció nélkül soha nem szabad eltérni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra