Baba psziché - Iszogató magzatok

Hallottak már magzatvizet kortyolgató magzatokról? Hogy nem? Pedig a magzatok iszogatnak is a biztonságos anyaméhben. Némelyek még az éhséget is ismerik. Ha azonban a kismama csokoládét eszik, az bizony ízlik. Mert már ízlelni is tudnak odabent...

Hallottak már magzatvizet kortyolgató magzatokról? Hogy nem? Pedig a magzatok iszogatnak is a biztonságos anyaméhben. Némelyek még az éhséget is ismerik. Ha azonban a kismama csokoládét eszik, az bizony ízlik. Mert már ízlelni is tudnak odabent...
Előző számunkban a muzikális magzatról értekeztünk. Bár ez alkalommal tovább lépünk, egy kicsit mégis elidézünk még a muzikalitásnál, mert nem értünk végére a témánknak. Nem írtunk még a vesztibuláris (egyensúlyérzékelő) rendszerről, ami pedig a muzikalitás fejlődésének másik fontos eleme.

Kisbabával táncoló

Egy francia kutató, Tomatis úgy találta, hogy a vesztibuláris rendszer a ritmus érzékeléséért is felelős. Ennek köszönhetően tudja a baba az anya összes mozgását és helyváltoztatását érzékelni. A vesztibuláris rendszernek a ritmus érzékelésében betöltött szerepe azt sugallja, hogy a várandós anya aktivitása közvetlen befolyással van babája muzikalitására. A kicsi zenei érzékenységét a kismama jobban tudja fejleszteni, ha ő maga énekel, ha a hallott zene ritmusára mozog vagy táncol.
Az akusztikus ingerlés direkt módon az agy aktivitását is növeli. Tomatis és Meneri írták le, hogy a fül nemcsak a hallás szerve, hanem az agy legfontosabb akkumulátora is. Az agy össz energiájának mintegy 90 százalékát a fül és a vesztibuláris rendszeren keresztüli szenzoros ingerlés biztosítja.
Hát ennyit most kiegészítésként a magzati muzikalitásról, és térjünk át következő fő témánkra, az ízlelésre.

Az ízlelés kialakulása

Tudjuk, hogy a magzat főleg a placentán és a köldökzsinóron keresztül táplálkozik. Ugyanakkor már a harmadik hónaptól kezdődően iszik magzatvizet is, aminek mennyisége a terhesség utolsó harmadában elérheti a 15-40 ml/órát is. Ez már bizony jelentős mennyiség. Egyes kutatók szerint a magzatvíz ivásának egyik oka az éhség. Fogyasztása végső soron arra is utalhat, hogy a babák ismerik a nélkülözést, például az éhség érzetét.
A babák azonban nem csupán az éhség miatt isznak magzatvizet. Az ízlelőbimbók már a 15. terhességi hétre kialakulnak, tehát az ízeknek is szerepe lehet a magzatvíz ivásában. Egy De Snoo nevű kutató az ízérzékelés szempontjából különféle anyagoknak a magzatvizébe fecskendezésével gátolni, illetőleg ösztönözni tudta a magzatvíz-ivást. Kinin befecskendezésére például a babák nemcsak hogy lényegesen kevesebbet ittak, de még az arcuk is eltorzult, jelezve, a keserű íz egyáltalán nincs ínyünkre.
Édes anyagok befecskendezésére viszont a szokásos mennyiség dupláját itták.

Érzékelik a fényt

A következő rendszer, amit közelebbről is górcső alá kell vennünk, az a vizuális rendszer. Sorrendben az utolsó érzékelő szerv, ami az intrauterin életben kezd el működni. Még ma is sok olyan szakember van, aki abból indul ki, hogy a babák a születésük utáni pár hétben nem látnak. Ez nem igaz, az viszont igen, hogy az újszülöttek látásélessége nem vetekedhet a felnőttekével. A vizuális rendszer a hetedik terhességi hónaptól kezdődően működik, legalábbis ami a funkcióképességét illeti. A második hónaptól kezdődően ugyanis a szemhéjak összenőnek, épp csak a hetedik hónaptól nyílnak ismételten szét. Az anyaméhben nincsen teljesen sötét. A hasfal és a méh is fényáteresztő, ahogy azt fénymérések bizonyítják. Legkésőbb a 16. héten érzékeli a baba, ha az anyja napozik. Egyes kutatók a vizualitást vizsgálva horizontális és vertikális szemmozgásokat regisztráltak a 31-32. héttől.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést csak kevés felhő zavarja, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag