Az ultrahangtól a reggeli rosszullétig

Az ultrahangvizsgálat forradalmi előrelépést jelentett a szülészetben: segítségével egyes magzati rendellenességek már korán felismerhetővé váltak, valamint lehetővé vált a magzat növekedésének nyomon követése.

Nőgyógyászom tudta nélkül 4 dimenziós ultrahangvizsgálaton vettem részt. Lehet-e ennek a vizsgálatnak káros hatása a magzatra nézve?

Az ultrahangvizsgálat forradalmi előrelépést jelentett a szülészetben: segítségével egyes magzati rendellenességek már korán felismerhetővé váltak, valamint lehetővé vált a magzat növekedésének nyomon követése. Tény, hogy az ultrahang bizonyos fizikai hatásokat kifejthet. Ezek azonban csak a nagy energiájú sugárzások tartós behatása esetén jelentkeznek: a modern diagnosztikában használt készülékek által kibocsátott ultrahang energiája esetén ilyen károkkal gyakorlatilag nem kell számolnunk. Ám meg kell jegyeznünk, hogy ultrahangvizsgálatot csak orvosi javallat alapján, szűrés céljából a várandósság bizonyos időpontjaiban, illetve kóros állapotok esetén megfelelő indikációval végzünk.

A 4 dimenziós ultrahangvizsgálat, mint megnevezés is, magyarázatra szorul. A rutinszerűen végzett ultrahangvizsgálat kétdimenziós - sík - képet ad. A 3 dimenziós vizsgálatok esetében a számítógép a vizsgálófej által közvetített információkból virtuális, 3 dimenziós képet képez. A hagyományos kétdimenziós képhez képest döntően az esztétikai élmény jelent többletet, a részletgazdagság növekedése nem jelentős, bár egyes fejlődési rendellenességek talán pontosabban észlelhetők. A 4. dimenzió az idő, tehát a 4 dimenziós ultrahang ún. real-time, azaz folyamatos 3D vizsgálatot tesz lehetővé.

A virtuális mélységgel ellátott ultrahangfelvételek jelentősége tehát napjainkban még döntően esztétikai. A készülékek technikai fejlődésével azonban várható a 3D módszer további tökéletesedése.

Igaz-e, hogy a terhességi vitaminkészítmények óriásmagzat születését eredményezhetik?

A várandósság alatti vitaminpótlást (vitamin- kiegészítést) illetően a vélemények szélsőségesen megoszlanak. Egyesek szerint semmilyen létjogosultsága sincsen: egy egészséges állapotos, aki egészségesen, vitamindúsan táplálkozik, nem szenvedhet hiányt várandóssága során sem. Mások szerint ilyenkor a vitaminigény oly mértékben nő meg, hogy azt étrendünk nem képes fedezni, így a pótlás szükséges. Az igazság valószínűleg a két szélsőséges vélemény között van, de az tény, hogy egyetlen tanulmány sem igazolta a terhességi vitaminkészítmények jótékony hatását a másállapot kimenetelét tekintve.

Vitaminokat szedni áldott állapot során tehát semmiképpen sem kell, vitaminszegény hónapokban talán mindössze célszerű. A vitaminok kalóriát nem tartalmaznak, így testsúlyra gyakorolt esetleges hatásuk csak közvetetten jelenhet meg.

Kétségtelen tény, hogy egyes vitaminok, nyomelemek (B- vitamin, vas) az anya étvágyát fokozhatják, így a több táp-anyagbevitel fokozott anyai testsúlygyarapodáshoz, így áttétesen a magzat súlyának fokozott növekedéséhez vezethet. Ez az élettani jelenség azonban így még egyértelműen nem bizonyított, tehát kétséges, hogy a vitaminok bevitele várandósság során a magzat súlyának túlzott növekedéséhez vezetne.

Meddig tekintjük élettaninak a terhességi hányást?

A várandósság első harmadában az egyik leggyakoribb tünet és panasz a hányinger, a hányás. Akkor tekintjük kórosnak, ha a várandós nőt normális életvitelében korlátozza, illetve ha kóros anyagcsere-folyamatok alakulnak ki. Ritkán súlyos, ún. vészes hányás alakulhat ki, ennek kezelése mindenképpen kórházi szakellátást igényel.

A hányás következtében ugyanis a szervezet anyagcseréje, folyadék-, ion- és vegyhatás-egyensúlyi rendszere súlyos zavart szenved, mely önmagában is további hányingert, hányást tart fenn. Az ördögi kör orvosi beavatkozás nélkül a szervezet teljes kiszáradásához vezethet, mellyel egy időben az anyagcsere is visszafordíthatatlanul károsodik, mely akár halálos állapot is lehet.

A vészes hányás felismerése laboratóriumi vizsgálatokkal, valamint a beteg általános állapotának pontos megítélésével történik. Ilyen esetekben kórházi kezelés: infúziók, erélyes hányáscsillapítás, igen ritka esetben akár az állapot megszakítása jelenti a megoldást. Gyakrabban fordul elő vészes hányás ikerterhesség, valamint egyes lepényi rendellenességek (üszökterhesség, a lepény degeneratív elváltozása) esetén.

Az egyszerű várandós hányásos esetek legnagyobb részében a hányinger mérsékelhető hideg (jeges) italok, száraz keksz, kétszersült, illetve a "megkívánt" ételek fogyasztásával.

Gyógyszeresen vitaminok (főképpen B-vitamin) és ritkábban hányásellenes gyógyszerek alkalmazása jön szóba. Gyakran a várandós pszichés támogatása, megnyugtatása jelenti a legjobb orvosságot. Ez az állapot általában az első harmad elmúltával spontán szűnik. A 12. terhességi hét után is fennálló hányás esetén egyéb okok keresése mindenképpen szükséges. IX. évf. / 1. szám

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Délelőtt a hajnalban képződő pára- és ködfoltok hamar feloszlanak. Emellett keleten is tovább szakadozik a felhőzet, de arrafelé még helyenként előfordulhat kisebb eső, záporeső. Napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra, de másutt is elvétve előfordulhat záporeső. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként keleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra