A rendszertelen menzesz váratlan oka

Ismert, hogy a légszennyezettség számos egészségügyi problémát okozhat. Amerikai kutatók szerint a szállópor magas koncentrációja miatt rendszertelenné válhat a fiatal lányok menstruációs ciklusa.

Évente több százezer ember életét követeli a légszennyezettség az Európai Unióban. Részletek itt.

A Bostoni Orvostudományi Egyetem kutatócsapata szerint az erős légszennyezettségnek való kitettség nem csupán rendszertelen ciklust válthat ki, de késleltetheti az első vérzés fellépését és amenstruációszabályossá válását a fiatal lányoknál. Ezen felül kihatással van az androgén hormonok szintjére is, amelyeket bár általában férfi nemi hormonokként emlegetünk, valójában a nők szervezetében is természetesen előfordulnak, túlzott termelődésük pedig megzavarhatja a menstruációs ciklust.

A légszennyezettség menstruációs zavarokkal is összefüggésbe hozható
A légszennyezettség menstruációs zavarokkal is összefüggésbe hozható

A tudósok több mint 34 ezer nő egészségügyi adatait hasonlították össze azokból az évekből származó légszennyezettségi adatokkal, amikor a vizsgált alanyok tinédzserek voltak. Az így kapott eredményekből kiolvasható, hogy minden 45 μg/m

3 emelkedés a szállópor koncentrációjában átlagosan 8 százalékkal növelte a menstruációs ciklus rendszertelenné válásának kockázatát, valamint 11 százalékkal a panasz tartós, androgénszint-növekedéssel kombinált formájának veszélyét.

Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a légszennyezettség kapcsolatba hozható bizonyos egészségügyi problémák kialakulásával, beleértve például a meddőséget, a policisztás ovárium szindrómát (PCOS), a metabolikus szindrómát vagy éppen a csökkent tüdőkapacitást. A mostani tanulmány eredményei pedig arra engednek következtetni, hogy a menstruációs ciklus sem jelent kivételt. "Kutatásunk megerősíti, hogy a kardiovaszkuláris és tüdőgyógyászati megbetegedések mellett más területeken is felléphetnek légszennyezettséggel összefüggésbe hozható panaszok, így például a reproduktív endokrin rendszer is érintett lehet" - fogalmazott dr. Shruthi Mahalingaiah, a Bostoni Orvostudományi Egyetem professzora, a Human Reproduction című lapban publikált tanulmány egyik szerzője.

Forrás: iflscience.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)