A hüvelyszárazság és a stressz

A hüvely élettanát részletesen megismerve nem lehet kétségünk afelől, hogy tökéletesen kitalált szervről van szó, amiben "meg lehet bízni". Nem hagy cserben az intim pillanatokban. Egy kényes kérdés mégiscsak van...

Tegyük fel, hogy a nő testileg teljesen egészséges, - ami azt is jelenti, hogy nemi szerveinek nincsenek esetlegesen zavaró és sebészi segítséget igénylő anatómiai eltérései -, és kedvesével együttlétre készül. Arra nincs garancia, hogy a döntő pillanatokban a hüvely is úgy "gondolja", benne van a közreműködésben. Ha a hüvely száraz marad, ez minden bizonnyal kínos, kellemetlen lehet. Hol van a probléma? Valóban, baj-e egyáltalán?

Megvéd önmagunktól

Abban bizonyosak lehetünk, hogy ez nem a hüvely hibája, nem azon múlik. A hüvelyszárazság fiziológiai okainak kizárása után csupán egyetlen lehetőség marad:

A hölgy - akár bevallja, akár nem - nem kívánja a szexuális együttlétet.

Ennek számos oka lehet, de mindenképpen érdemes feltérképezni, és ha kell, kezelésbe venni. Mert ki ne szeretne előbb-utóbb, a maga idejében kiegyensúlyozott, boldog, szorongásoktól mentes szexuális életet?

A hüvelyszárazságot ebben az esetben érdemes olyan barátnak tekinteni, mint a lázat, ami bár nem kívánatos, és törődést igényel, de végső soron felhívja a figyelmünket a rejtett problémákra, rendellenességekre.

Elvárások fogságában

A mai, "felvilágosult" társadalomban majdhogynem ferde szemmel néznek arra, aki családi állapotától függetlenül érett nőként nem él szexuális életet, pedig még partnere is volna, mondván; a szerelemhez hozzátartozik a szex. Igen, de csak érett, biztos és kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolat keretében!

A nő teljesen természetes és egészséges reakciója, ha a testiség bizonyos fokának gyakorlására még nem eléggé érett kapcsolatban nem tudja magát teljesen átadni. A lélek akkor is hat a testre, ha mi nem vagyunk őszinték önmagunkhoz, és olyasmire akarjuk rávenni, amit nem tud lelkünkkel összhangban véghezvinni. Az is lehet, hogy az adott partnerrel a teljes önátadás ideje soha nem is jön el, mert a nő nem a megfelelő emberrel ismerkedett meg, nem érezheti magát biztonságban a másik karjaiban. Ezeket a belső szorongásokat kár volna elnyomni, és helyettük a külső elvárásoknak engedni, hiszen sok lelki fájdalomtól óvja meg magát, aki őszintén és felelősen bánik a testével.

Korábban az erkölcsi szabályok, amelyek egyértelműen csak a házasság keretein belül helyeselték a szexuális életet, sok olyan egzisztenciális szorongást eleve kizártak, amelyek a házasságon kívüli kapcsolat esetében kétség nélkül jelen vannak. Természetesen szorongani sok mindentől lehet házasként is. Célszerű tehát, ha az oknyomozást kiterjesztjük, és általánosabban is megismerjük, milyen hatása van a szorongásoknak, a stressznek a szexuális életre.

Tovább stresszel a stressz, avagy miért van íváskor horgászati tilalom?

Amikor például a tükörpontyok teljes figyelmüket a szaporodásnak szentelik, akár kézzel is meg lehet őket fogni, nem tudnak odafigyelni saját biztonságukra, csak egy dologra összpontosítanak. Fordítva is igaz ez és bizony ránk, emberekre is. Tevékenységünket, szervezetünket egy adott pillanatban vagy a fajfenntartás vagy a létfenntartás határozza meg.

A különböző ingerekre szervezetünk igyekszik mindig a legcélszerűbb módon reagálni. Az életünket fenyegető dolgokra ösztönösen védekezéssel válaszolunk. Ha figyelmünket, energiánkat arra összpontosítjuk, hogy életben maradjunk, megvédjük magunkat, nem jut tartalék a fajfenntartással kapcsolatos tevékenységekre, így a szexuális életre sem. A modern ember életében a "stressz" összefoglaló néven emlegetett hatások, a szorongások - a munkával, kenyérkeresettel és más egzisztenciális problémákkal összefüggő gondok, de még a mások elvárásainak való bármilyen megfelelési kényszer is - az önvédelmi rendszert indítják be. Ilyenkor az ún. szimpatikus idegrendszer irányítása alatt áll a szervezet.

Selye János stresszelméletében azt is mondja, hogy tartós stressz hatására a szexuális életre fordítható energiák, képességek felszabadulása gátolt. Ha az idegrendszer a szorongások, tartós stressz hatására rosszul állítódik be, a szervezet a közösülés idején is szimpatikus idegrendszeri szabályozás alatt áll. Emiatt az ember a közösülést is küzdelemnek éli meg, és a nemi szervek sem úgy viselkednek, ahogy kellene, ami végső soron további szorongást szül.

Szorongásaink eredete

Az emberek 50-70%-a szorong valamitől, de általában nem tudnak róla, és segítséget sem kérnek.

A stressz forrását nem mindig egyszerű beazonosítani, hiszen nagyon összetett világban élünk. A férfiak jellemző stresszforrása a munka, a teljesítménykényszer. A nőknél az anyagi biztonságon túl a szexuális szabadság is magával hozott egyfajta létbizonytalanságot. Akár vannak fenntartásaik a szexuális szabadsággal szemben, akár nincsenek, ösztönösen foglalkoztatja őket párjuk hűsége, a teherbeesés lehetősége, az, hogy gyermekeinek lesz-e igazi apja, akire lehet számítani, vajon lesz-e közös otthonuk, egyáltalán szereti-e annyira a másik, hogy kitart mellette, miután ő már minden tőle telhetőt megtett, odaadott. A család anyagi biztonsága, a gyerekekért való aggódás, a katasztrófáktól és tragédiáktól való félelem is túllépheti az egészséges aggódás mértékét.

A rossz lelkiismeret miatti izgalmak, és az, hogy nem tudunk megbocsátani másoknak vagy magunknak, szintén állandó feszültségben tudnak tartani.

Minden rosszul feldolgozott kudarcélmény - a szexuális életben elviselt is - fokozott stresszt hozhat magával a legközelebbi hasonló kihívás alkalmával. Mindenféle szorongás kihatással lehet a szexuális életre, de természetesen vannak olyan területek, ahol sokkal szembetűnőbb a közvetlen összefüggés. A szorongások kialakulásának nagy szerepe van a pornográfiának. A pornóirodalomban az átlagosnál nagyobb nemi szervű férfiak az átlagosnál nagyobb teljesítményt mutatnak be, ami kisebbségi érzéshez vezethet. A média "áldásai" nyomán a nők is szüntelen arra vannak kényszerítve, hogy akaratlanul is elérhetetlen ideálokhoz hasonlítsák magukat.

Zavarok

Valószínűleg sokakat megnyugtat, ha tudják, hogy az esetek nagy százalékában nem a férfiassággal és nőiességgel, sokkal inkább a szexuális kultúra hiányával van a gond, ami azonban elsajátítható.

A szexuális képességek egészséges meglétét bizonyítja az alvás álomlátási, ún. REM-fázisában a nőknél jelentkező reflexes nedvesedés, ami a férfiak éjszakai erekciójának megfelelő, csak sokkal kevésbé ismert jelenség. Segítségével a pszichés és fizikális eredetű impotencia is jól elkülöníthető. Ha tehát a nőnél a nedvesedés álmodás közben bekövetkezik, a hüvelyszárazságnak pszichés okai vannak; többek között valamilyen szorongás vagy a szexuális előjáték hiánya.

A szorongásos eredetű szexuális panaszok a férfiaknál impotenciát, korai magömlést jelentenek, a nők fájdalmas behatolásra panaszkodnak. Lényegében mindkettő ugyanarra a stressz által kiváltott hatásmechanizmusra, a szimpatikus idegrendszer fennhatósága alá került szexuális életre vezethető vissza.

A fájdalmas behatolásnak ilyen körülmények között két közvetlen fizikai oka van: egyrészt a medence és fenékizmok nem tudnak ellazulni, másrészt a hüvely száraz marad. A fájdalmas közösülés további szorongásokat kelt. A nő legközelebb már előre fél a közösüléstől, mert tudja, hogy kellemetlen lesz, képtelen lesz az odaadásra (anticipátoros vagy "előre várt" szorongás). A férfiak hasonlóképpen attól tartanak, hogy nem lesznek képesek "megfelelő teljesítményt" nyújtani, örömöt szerezni.

A hüvelyszárazság miatti fájdalmat a síkosító gél használatával enyhíteni lehet ugyan, de a medencefenék izomzata ettől még nem lazul el, az alapvető kiváltó ok, a szorongás sem enyhül, az orgazmuskészség nem alakul ki, tehát az együttlét valószínűleg nem lesz örömteli és élvezetes.

Mielőtt a megoldásra térnénk

Az összeillő, egymást odaadóan szeretni tudó, biztos kapcsolatban élő párok sem feltétlenül mentesek a hüvelyszárazsági és egyéb szexuális problémáktól. Sokan alapvetően összekeverik a szexet és az erotikát. Az előbbi nemiséget, az utóbbi érzékiséget jelent. A szex inkább a közösüléssel, az erotika a szeretkezéssel azonos.

Nem illik róla beszélni, de korunk egyik vívmányának, a korszerű fogamzásgátlásnak is megvannak a maga hátulütői. Miután ma a fiatalok a tabletták és kondom birtokában sokkal bátrabban - bátrabban, mint kellene - nekivágnak a testi szerelemnek, már 13-14 éves korban a közösüléstől várják a nagy testi élményt.

Korábban biztonságos fogamzásgátlás híján a szerelmesek megtanultak várni egymásra, vigyázni a másikra. Ha úgy tetszik - végső soron szerencséjükre - rá voltak kényszerítve, hogy megtanulják a szeretkezést, a pettinget, az erotikát, vagyis azt, hogyan tudnak hüvelyi közösülés nélkül örömet szerezni egymásnak. Az érzékiség megtanulása után a közösülés nem jelenthet gondot.

A megoldás

Az egymást szerető pároknak kínálkozik megoldás a Masters-Johnson - két amerikai orvos nevét viselő - módszer jóvoltából. A módszer megalkotói az erotika megtanulását, megtanítását tűzték ki célul. Meglátásuk szerint az erotika elsajátítását - különösen a férfiaknál - az önértékelés zavara és a teljesítménykényszer érzése jelentősen gátolhatja, és ha a férfi emiatt nem megfelelően közeledik a nőhöz, partnerénél is zavarok jelentkezhetnek.

Masters és Johnson módszerével a párok egy három szakaszos terápia során szakorvosi konzultációk mellett lépésről-lépésre tanulják meg a szeretkezést és örömszerezést. A terápia végére a párok azt veszik észre, hogy gátlásaik, görcseik, félelmeik megszűntek, hiszen képesek mindarra, amire mindig is vágytak; feloldódni a másikban, örömöt szerezni kedvesüknek. Nyoma sincs korábbi önértékelési zavaraiknak.

Hangsúlyoznunk kell, hogy ez a fajta segítség csak a valóban összetartozó pároknak jelenthet megoldást, hiszen a szeretet és igazi szerelem nem a módszereken vagy a technikák elsajátításán áll vagy bukik.

A módszer - ha egyáltalán illik ma ilyet mondani reklámon kívül - tökéletes, mert gyakorlatilag 100%-ban sikert hoz; a párok szerelmi élete kiteljesedik. A cikk Dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakmai segítségével készült.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Főként az északnyugat-délkeleti sávban még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de estére ott is csökken a felhőzet. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős lökések előfordulhatnak. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra