"A gabonapehelytől kezdett nőni a mellük"

A kislányok túl korai nemi érését általában nem veszik komolyan a szülők, pedig mindez intő jel. Komoly betegség jele, ha a gyermek már kisiskolásként, vagy akár óvodásként is másodlagos nemi jellegekkel rendelkezik.

Egyáltalán nem ritka, hogy alsós, vagy akár óvodás kislányokon is megjelennek idejekorán az első domborulatok és szőröcskék. Amennyiben ezt tapasztaljuk, azonnal vigyük a gyermeket orvoshoz, hiszen mindez annak a jele, hogy hamarosan az első havi vérzése is megérkezik. A túl korai nemi érés egyrészt komoly hormonzavar jele, másrészt sok más testi és lelki problémát vet fel, ráadásul egy kisiskolás gyermek még egyáltalán nem képes megküzdeni amenstruációtényével.

Dr. Luczay Andrea, a Tűzoltó utcai gyermekklinika orvosa, Magyarország egyik vezető gyermek endokrinológusa szinte naponta találkozik ezzel a jelenséggel. Mint mondta, sokan túl későn veszik észre a korai pubertás egyértelmű jeleit. A kislányok hét éves kora előtt kezdődő nemi érését tartják korainak a szakorvosok. Jó tanács, hogy a lányok mellében érzett duzzanat, megnagyobbodás esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen mindez azt jelzi, hogy egy éven belül menstruálni fog. Mindennek számos súlyos következménye lehet, az érintett például megállhat a növésben. A korai pubertás ugyanis felgyorsítja a csontozat fejlődését, ugyanakkor akadályozza a növekedést. Bár ezek a lányok a kortársaiknál gyorsabban nőnek, mégis felnőtt korukra kisebbek maradnak.

A korai nemi érésnek komoly következményei lehetnek.
A korai nemi érésnek komoly következményei lehetnek. Fotó: Getty Images

Dr. Luczay szerint egyáltalán nincsenek felmérések arról, hány gyermeket érint a korai nemi érés, hiszen sok gyerek egyáltalán nem kerül el orvoshoz. Ráadásul a magyar gyógyszerár-támogatás sem túl kegyes velük, hiszen nyolc éves kort követően kizárólag önköltségi alapon lehet megkapni azt az injekciót, amellyel késleltethetik a menstruációt. Ez az összeg havonta mintegy negyvenezer forint.

Amikor a fuzárium gomba toxinja okozta a korai nemi érést

Bimbózó nőiesség A lányok nemi érésének kezdetét a nőies növekedés, a mellek megduzzadása, a mellbimbók megváltozása jelzi. Ezt követi a megnövekedett androgéntermelés hatására a szemérem- és hónaljszőrzet megjelenése. Fokozatosan a belső nemi szervek is alkalmassá válnak a nemi életre, a fogamzásra és a gyermekszülésre. Részletek!

Azt csupán sejteni lehet, mitől érnek korábban a kislányok manapság, de tény, hogy néhány évvel korábbra tehető ez a folyamat. Mindezért valószínűleg leginkább a túltápláltság és a fokozott kalóriabevitel okolható, és bizonyos környezeti faktorok is közrejátszanak benne. Csupán feltevéseink vannak, egyes növényvédő szereknél például felmerült a gyanú, hogy hatással vannak az emberi hormonrendszerre. A gabonafélék bizonyos gombái is termelnek olyan anyagot, ami befolyásolja az endokrin rendszert, hiszen nagyon hasonlít a női hormonhoz, az ösztrogénhez.

A doktornő szerint az sem feltétlenül jó, hogy sok génkezelt élelmiszert veszünk magunkhoz. Jó néhány éve a Dél-Alföldön tört ki komolyabb botrány, amikor a kislányoknak a rendszeresen fogyasztott gabonapehelytől kezdett nőni a mellük. A gabona ugyanis fuzárium gombával volt fertőzve. A korai nemi érést a fito ösztrogén toxin okozza, amely elsősorban teljes kiőrlésű lisztből vagy korpából készült péksüteményekben fordul elő a megengedettnél nagyobb mennyiségben.

Egy 6 éves kislány nincs felkészülve a nőiség megélésére

Dr. Luczay Andrea szerint még időben le kell állítani a kislányok korai serdülését. Minden esetben érdemes megfontolni a gyógyszeres kezelés, hiszen egy hat-hét-nyolc éves kislány még egyáltalán nincs mentálisan felkészülve a nőiség és a termékenység megélésére."A legnagyobb probléma szerintem mégis az, hogy ezek a kislányok rendkívül védtelenné válnak a szexuális zaklatásokkal szemben. Az érintettek szervezetében már dolgoznak a hormonok, ezáltal megjelenik az erkölcsi korlát nélküli szexuális indíttatás is. Néhány kislánynak már kilenc éves korában melltartót kell hordania, felmentést kérni a tornaórán a testi változásai miatt. Éppen ezért szorgalmazom a hormonkezelést, minden esetben" - tette hozzá.

A szakember ugyanakkor arra is kitért, hogy a szülők úgy félnek a hormonkezeléstől, mint ördög a tömjénfüsttől. "Amikor kimondom a hormon szót, azt se tudják, miért, de azonnal ellenezni kezdik. Pedig a cukorbetegek is hormonkezelést kapnak, hiszen az inzulin is egy hormon." A négyhetente ismétlődő hormoninjekciókat egészen a negyedik osztály befejezéséig kell kapniuk a kislányoknak, akik a leállítást követően 1-2 évvel kezdenek el menstruálni, úgy, ahogy az normálisnak tekinthető. A számos rossz közül mindez a legjobb és legmegnyugtatóbb megoldás.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)