A hüvely „ujjlenyomata”: a Lactobacillusok alfajai

A hüvelyflóra a hüvelyben jelen lévő különböző baktériumfajok mikro-ökoszisztémáját jelenti. Ezek a baktériumok – köztük a Lactobacillusok – segítenek az ideális környezet fenntartásában, hozzájárulva a hüvely egészségének megőrzéséhez és a fertőzések elkerüléséhez. Jó néhány, ártatlannak tűnő dolog felboríthatja ugyanakkor a baktériumok egyensúlyát.

Bár a tudósok több mint 250 baktériumfajt azonosítottak a hüvelyben, kiemelendő, hogy az egészséges hüvelyi mikrobiom főként Lactobacillusokból áll, amelyek közül a leggyakrabban az L. crispatus, az L. iners, az L. jensenii és az L. gasseri alfajok fordulnak elő. A Lactobacillusok hozzájárulnak a hüvely egészséges, enyhén savas pH-értékének fenntartásához (ami egyébként 4 körül van), emellett tejsavat és hidrogén-peroxidot is termelnek, amelyek megakadályozzák, hogy a potenciális kórokozó fajok elszaporodjanak és fertőzést okozzanak a hüvelyben.

Albert Döderlein szülész-nőgyógyász volt az első, aki felismerte a hüvelyben lévő baktériumok fontosságát. A német szakember kollégáival együtt rávilágított, hogy a hüvelybaktériumok tejsavat termelnek, amely gátolja a kórokozó fajok térhódítását, megőrizve ezáltal a hüvely egészségét.

Hüvelyi szülés esetén az újszülött az édesanyja hüvelyéből származó baktériumokat kezdi kolonizálni, ezt követően pedig az anyatej biztosít többféle baktériumfajt a csecsemő számára. A nők életének reproduktív szakaszában a hormonok több mint 120 Lactobacillus-faj növekedését segítik elő a hüvelyben. Érdekesség, hogy a még nem menstruáló, illetve a már menopauza után lévő nőknél az ösztrogén hiánya miatt a hüvelyflóra főként bőr- és bélflórából áll, ettől függetlenül azonban a Lactobacillusok jelen lehetnek a hüvelyben. A hüvelyflóra és a hüvelyi pH egyébként egyénenként változhat, a különbözőségeket a többi között magyarázhatja a genetika vagy a hüvelyváladék mennyisége és összetevői.

Hogyan őrizzük meg az egyensúlyt?

Az intim egészség záloga a hüvelyben élő baktériumok egyensúlyának állandósága. Ha ez felborul, az különféle fertőzésekhez, például bakteriális vaginózishoz (BV) vagy gombás hüvelyfertőzéshez vezethet. A kutatási eredmények rámutatnak, hogy a bakteriális vaginózis növelheti a nemi úton terjedő betegségek, illetve más fertőzések – például a kismedencei gyulladás – kialakulásának kockázatát. Továbbá, ha valakinél a várandósság idején alakul ki BV, akkor a fertőzés akár koraszülést is előidézhet.

szappan, hüvelyflóra
Az illatosított szappanok is gondot okozhatnak odalent. Fotó: Getty Images

Szerencsére számos dolgot tehetünk a hüvely egészséges baktériumdiverzitásának biztosításáért. Fontos például, hogyan étkezünk: mivel a zsírban és cukorban gazdag, de tápanyagokban szegény étrend bizonyítottan károsíthatja a hüvelyflórát, olyan ételeket és italokat célszerű választani, amelyek bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban. A stressz is rendkívül káros hatással van a hüvely egészségére – a stresszhormonok, mint a kortizol, csökkentik a jótékony hatású Lactobacillusok mennyiségét, gyulladást okozva és súlyosbítva a hüvelyi fertőzés tüneteit –, igyekezzünk tehát jól kezelni a mindennapokban tapasztalható feszült helyzeteket. Ebben segíthetnek a különféle relaxációs technikák vagy éppen a sport.

A dohányzásról szintén érdemes leszokni, mert nemcsak a bőrt öregíti, de a nyálkahártyákat is károsítja. Legyünk körültekintőek szex közben is: ilyenkor olyan baktériumok juthatnak be a hüvelybe, amelyek megzavarhatják a hüvelyflóra egyensúlyát. Ha meg szeretnénk előzni a bajt, védekezzünk gumióvszerrel, és aktus előtt és után is tisztítsuk meg az intim részeinket.

A hüvelygomba sűrű, darabos, szagtalan folyással jár, amely sárga vagy fehér színű. Emellett erős hüvelyviszketést, égő érzést, fájdalmat, szeméremtáji vörösséget is tapasztalhatnak az érintettek. A betegséget leggyakrabban helyi kezeléssel, gombaellenes hatású kúpokkal, kenőcsökkel lehet kezelni. A bakteriális vaginózis híg, szürkésfehér színű, halszagú hüvelyfolyást okoz, és a fertőzést olykor csípő, viszkető érzés kísérheti. Kezelése antibiotikummal történik, illetve érdemes kiegészítésképpen olyan készítményt is alkalmazni, amely helyreállítja a hüvelyi pH-t.

Apropó tisztítás! Manapság nagyon népszerű a hüvelyöblítés, ettől azonban tartózkodjunk, mert több bajt okoz, mint hasznot: kimossa a hüvelyváladékot, ami ártalmas lehet a hüvelyflórára nézve, ugyanis a tejsavtermelő baktériumokat is magával viszi. Az illatosított vagy fertőtlenítőszert tartalmazó szappanok, gélek szintén károsak lehetnek, mivel felboríthatják a hüvely egészséges bakteriális egyensúlyát és pH-ját, valamint irritációt okozhatnak. A legjobb megoldás, ha bőséges langyos vízzel mossuk meg kívülről az intim tájat.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: