Teszt: így derítsük ki, érint-e a demencia

Elég egy órát felrajzolnunk ahhoz, hogy kiderítsük, érint-e minket a demencia.

A rövid távú memóriát egyebek mellett az úgynevezett MMSE-teszttel (Mini Mental State Examination, vagy magyarul Mini Mental Teszt) lehet vizsgálni. Ez az interneten számtalan formában elérhető, a kiértékelésével együtt.

Romló memória: mi állhat a háttérben? A kor előre haladtával voltaképp természetes jelenség, ha romlik kicsit a memória. Azonban nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy több betegség tünete is lehet, ha nem emlékszünk nevekre, helyszínekre, dátumokra. Kattintson a részletekért!

Emellett ismert az órateszt is. Ezt úgy kivitelezik, hogy a beteg előtt egy üres A4-es papírlapra kört rajzolnak, majd megkérik őt, képzelje el, hogy az egy óra számlapja, és rajzolja be rajta a számokat, majd a kis- és nagymutatót úgy, hogy az óra például 3/4 3-at mutasson. Ez egy rendkívül egyszerű szűrő jellegű teszt, a szellemi hanyatlásban nem szenvedők számára a feladat semmiségnek tűnik. A demencia előrehaladtával azonban nehéz lehet a számok berajzolása, azok sorrendjének eltalálása. A vizuális és térbeli memória sérülése miatt még a számok körben történő pontos elhelyezése is nehézséget okozhat. Hasonlóképpen gondot jelenthet a mutatók ábrázolása.

Elég egy órát felrajzolni ahhoz, hogy kiderítsük, érint-e minket a demencia
Elég egy órát felrajzolni ahhoz, hogy kiderítsük, érint-e minket a demencia

Az óratesztet így értékeljük

A tesztet az alábbiak szerint kell értékelni (pont):

  • A számok és a mutatók helyzete pontos - 10 pont
  • A nagymutató helyzete nem pontos (például a 11-re mutat) - 9 pont
  • Nagyobb pontatlanság a mutatók elhelyezésében - 8 pont
  • A mutatók elhelyezése egyértelműen helytelen - 7 pont
  • A mutatók nem megfelelőek, vagy digitális időkijelzés - 6 pont
  • A számok összezsúfolása, keverése, sorrendjük eltévesztése - 5 pont
  • Súlyos hiba a számsorrendben, lapon kívüli számok - 7 pont
  • A számok és a számlap nincsenek kapcsolatban, mutató nincs - 3 pont
  • Megkísérelte a feladatot, de nincs értékelhető produktum - 2 pont
  • Nem tett kísérletet a végrehajtásra - 1 pont

Az órateszttel nem számszerűsíthető ademenciasúlyossága, és az okát sem lehet megmondani, ugyanakkor otthon is könnyedén elvégezhető. A teszt nem diagnózis, arra viszont jó, hogy ha valaki azon hibásan teljesít, további kivizsgálás miatt orvoshoz forduljon. A rendelőbe célszerű elvinni a tesztet, azaz a lerajzolt órát, és azt megmutatni a vizsgálónak. Ha a demencia gyanúja az orvos szerint is fennáll, akkor összetettebb vizsgálatokkal mérik fel annak súlyosságát.

A cikk a Nők Lapja Egészség Örökké Fiatal különszámában jelent meg!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)