Pofonegyszerűen kimutatható a Parkinson-kór

Egy telefonüzenet számítógépes elemzésével ki lehet mutatni a Parkinson-kór korai jeleit, akár évekkel a súlyos tünetek jelentkezése előtt is - derült ki egy új tanulmányból.

A kutatók felfedezték, hogy a hangfelvételek segítségével 99 százalékos pontossággal ki lehet mutatni a betegséget. Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) olyan számítógépes programot fejlesztett ki, amely képes felismerni a hang remegését, a lihegést és a hang gyengeségét, amelyek a rendellenesség korai jelei lehetnek. A hangelemző szoftver ráadásul példátlan részletességgel képes azt is meghatározni, hogy a betegség mely szakaszában tart a beteg.

A kutatócsoport Parkinson-kóros önkénteseket toboroznak, akiknek a háromperces telefonhívás alatt bizonyos hangokat kell adniuk, néhány mondatot kell elmondaniuk, és kérdésekre kell válaszolniuk otthonuk kényelméből.

Dr. Little szerint az emberek általában nem sokat gondolnak a gégére és a hangszalagokra, pedig a beszédhangok képzése során mozgatjuk ezeket. Ez az összetett mozgás a Parkinson-kór hatására romlik. "A neurológusok a végtagok mozgását vizsgálják, mi pedig a hangképző szervekét" - mondja a kutató.

Ha bebizonyosodik, hogy telefonon keresztül is alkalmazható a forradalmi technika, az lehetővé teheti, hogy az orvosok korán megkezdjék a szükséges kezelést, és ezáltal lelassíthassák a betegség előrehaladását. Mivel jelenleg nincs megbízható szűrővizsgálat a Parkinson-kór kimutatására, és a betegség előrehaladását sem lehet megfelelően követni, egy egyszerű és pontos diagnosztikai és monitorozási eszköz kifejlesztése nagymértékben fellendítené a kutatásokat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: