Veszélyes tévhit, hogy le tudjuk nyelni a nyelvünket

A közhiedelem szerint, ha valakinek rohama van, akkor meg kell akadályozni, hogy lenyelje a nyelvét. Hiába jó a szándék, ha ezt megpróbáljuk, inkább ártunk vele, mint segítünk.

Közkeletű tévhit, hogy akinek rohama van, annak fakanalat kell dugni a szájába, hogy le ne nyelje a nyelvét. Egy 2020-as tanulmány szerint mindez nemcsak a szájhagyomány, hanem a tudomány miatt is lett ennyire elterjedt. A nyelv lenyeléséről 1884 óta írnak az orvosok az epilepsziás és más rohamok kapcsán. Pár olyan ritka esetről is hírt adtak, amikor a páciens leharapta és lenyelte a nyelve egy részét. Aztán 1954 és 1991 között kezdték el ajánlani a kéz vagy egy tárgy behelyezését a szájba, hogy megakadályozzák a nyelv sérülését vagy lenyelését.

Sok esetben viszont a "nyelv lenyelése" kifejezés alatt azt értették, hogy a nyelv hátrafelé csúszik a torokban, és így elzárja a légutakat, nem pedig a szó szerinti lenyelését. Viszont a kontextusból kiragadva félreérthetővé vált a tanács  - olvasható a kanadai McGill Egyetem honlapján. Ma már viszont egyértelmű a tudomány álláspontja: anatómiailag képtelenség, hogy lenyeljük a saját nyelvünket, mivel nagyon jól van rögzítve.

stabil oldalfekvés
Stabil oldalfekvéssel segíthetünk igazán. Fotó: Getty Images

Ez a közhiedelem általában az epilepsziával kapcsolatban merül fel. A szemlélők ugyanis attól tartanak, hogy a roham alatt a beteg a nyelve miatt nem fog tudni levegőt venni, és megfullad. Azonban ilyen esetben semmiképpen sem szabad valamilyen tárgyat vagy az ujjunkat a rohamozó szájába tenni, mert ez veszélyes a segítőre és a betegre nézve is. A legfrissebb iránymutatások szerint a környezetet kell biztonságossá tenni: arrébb tenni a tárgyakat, hogy a rohamozó ne sérüljön meg még jobban, lazítani a szoros öltözékén, illetve segíteni neki, miután magához tér. A görcs elmúltával pedig stabil oldalfekvésbe kell helyezni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +16 °C

Erőteljes lesz a felhőképződés, dél felől észak, északkelet felé haladó zivatarokra számíthatunk, melyeket elsősorban felhőszakadás, valamint jégeső kísérhet. Legkevésbé északkeleten várható csapadék. Erős, viharos széllökések csak zivatarok környezetében lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 fok között várható. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra