Nagy baj lehet egy ártatlannak tűnő fejsérülésből

A múltban elszenvedett fejsérülések hosszú távon kétszeresére növelhetik a halálozási arányt – derül ki egy új kutatásból.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a korábban elszenvedett fejsérülések hogyan befolyásolták a halálozás arányát a felnőtt embereknél. A 30 évet felölelő vizsgálat meglepő eredményt hozott: megállapították, hogy azoknál a felnőtteknél, akik fejsérülést szenvedtek, kétszer nagyobb volt a halálozás aránya, mint azoknál, akiknek soha nem sérült meg a feje. A közepesen súlyos vagy súlyos fejsérülést elszenvedők körében a halálozási arány közel háromszor nagyobb volt - írták a JAMA Neurology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői. 

Minden fejsérülést komolyan kell venni. Fotó: Getty Images
Minden fejsérülést komolyan kell venni. Fotó: Getty Images

Sérülések, amelyekről a gyógyulás után sem szabad megfeledkezni

Az Egyesült Államokban több mint 23 millió negyvenéves, vagy annál idősebb felnőtt számolt be arról, hogy szenvedett már eszméletvesztéssel járó fejsérülést. Volt, aki gépjárműbalesetben, mások esés vagy sportbaleset következtében. Ezek a sérülések számos hosszú távú egészségügyi problémával, egyebek mellett késői epilepsziával, demenciával, agyvérzéssel és fogyatékossággal hozhatók összefüggésbe – írja a MedicalXpress. 

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a fejsérülések növelik a rövid távú halálozás kockázatát, elsősorban a kórházi betegek körében. A Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak vizsgálata több mint 13 ezer résztvevőre terjedt ki: 18,4 százalékuk számolt be egy, vagy több fejsérülésről a vizsgálati időszak alatt. Azok közül, akik fejsérülést szenvedtek, 12,4 százalék számolt be közepesen súlyos vagy súlyos állapotról. A fejsérülés és a halálozás között eltelt idő mediánja 4,7 év volt.

A kutatók megállapították, hogy fejsérülést elszenvedők körében az összes okból eredő halálozási arány 2,21-szerese volt a fejsérülést nem szenvedők közében rögzített halálozási aránynak. A súlyos fejsérülésből felgyógyult résztvevők körében a halálozási arány 2,87-szerese volt a fejsérülést nem szenvedők körében tapasztaltnak – összegezte Holly Elser neurológus rezidens, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók a résztvevők halálának konkrét okát is vizsgálták. A leggyakoribb halálokok közé tartoztak a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri betegségek és a neurológiai rendellenességek (például a demencia, az epilepszia és a stroke). A fejsérülésből felgyógyult résztvevők körében gyakrabban fordult elő neurológiai rendellenesség és trauma okozta halálozás – számol be róla a MedicalExpress.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: