Így segítenének az idegrendszeri károsodottaknak

Az idegrendszeri károsodásban érintett betegek rehabilitációját segítő, nemzetközi színvonalú kutatásfejlesztési és szolgáltatási centrumot hozott létre a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Debreceni Egyetem, valamint az Országos Mozgásszervi Intézet Pécsett - számolt be róla közleményben a PTE.

Az idegrendszert is károsíthatja a koronavírus - részletek itt!

A 650 millió forintos európai uniós forrásból finanszírozott beruházásról szóló közlemény úgy fogalmaz: a központnak része egy összetett mozgásanalizáló rendszerrel és robotikus eszközökkel felszerelt biomechanikai labor, ahol a kutatási eredmények pontos monitorozása és a korábbinál precízebb betegvizsgálat mellett lehetőség nyílik szélütés miatt bénult emberek mozgatására is.

Számtalan lehetőség az új központban

A pénzügyi támogatás elősegíti a gerincvelő-sérülés miatt bénult emberek helyváltoztatását támogató robotikus járógép első hazai klinikai próbáját. Emellett annak az anyagtechnológiai kutatócsoportnak a megalakulása is lehetővé válik, amely főként háromdimenziós nyomtatásban használható polimerek, fémek mechanikai, strukturális jellemzőinek a vizsgálatát végzi, és eredményei közvetlenül hasznosulnak az orvostechnológiai fejlesztésekben.

A közleményben kitértek arra is, hogy ugyancsak e pályázat forrásából telepítettek egy mágneses stimulációs rendszert, hogy behatásmentesen segítsék az agyi funkciók feltérképezését, és ezzel az agyműtétek nagy pontosságú kivitelezését, a műtéti biztonság növelését.

Az idegrendszeri károsodást elszenvedő betegek minél hatékonyabb és gyorsabb gyógyítása kiemelten fontos.
Az idegrendszeri károsodást elszenvedő betegek minél hatékonyabb és gyorsabb gyógyítása kiemelten fontos. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A projekt résztvevői beszereztek egy - a gyógyszerrel nem rohammentessé tehető epilepsziás betegek ellátásában - nélkülözhetetlen EEG-készüléket is. Az új technológia lényege, hogy a koponyaűrön belülre helyezett elektródák használatával azonosíthatóvá válhat az epilepsziás rohamot kiváltó fókusz akár olyan betegeknél is, akiknél a koponya mágnesesrezonancia-vizsgálata nem mutat ki szerkezeti eltérést.

A PTE kiemelte, a Országos Mozgásszervi Intézetben lehetőség nyílt az intézmény saját, stroke-betegeknél használt fizioterápiás robotjának fejlesztésére. A beszerzett eszközök hozzájárulnak továbbá a gerincvelő-sérültek bénult alsó végtagi izmait hasznos funkcióval ingerelni képes, úgynevezett Funkcionális Elektromos Stimuláció Programjának sikeréhez.

Máshol is történt bővülés

A Debreceni Egyetemen is bővült a rehabilitációs lehetőségek sora: a felsőoktatási intézmény rehabilitációs eszközparkja járásvizsgáló és izomerőmérő rendszerrel, háromdimenziós nyomtatóval és teljes testszkennerrel egészült ki - olvasható a közleményben.

Óriási egészséggazdasági teher

A PTE Dóczi Tamást, Széchenyi-díjas egyetemi tanárt, a projekt szakmai vezetőjét idézve azt írta, "az idegrendszert ért károsodások következtében kialakult fogyatékosság és rokkantság a legnagyobb egészséggazdasági terhet jelenti a társadalom és az érintett családok számára, így rendkívül fontos e betegek minél hatékonyabb és gyorsabb gyógyítása". A professzor hangsúlyozta, ebben komoly előrelépést jelenthet a most befejeződött fejlesztés.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: