Így segítenének az idegrendszeri károsodottaknak

Az idegrendszeri károsodásban érintett betegek rehabilitációját segítő, nemzetközi színvonalú kutatásfejlesztési és szolgáltatási centrumot hozott létre a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Debreceni Egyetem, valamint az Országos Mozgásszervi Intézet Pécsett - számolt be róla közleményben a PTE.

Az idegrendszert is károsíthatja a koronavírus - részletek itt!

A 650 millió forintos európai uniós forrásból finanszírozott beruházásról szóló közlemény úgy fogalmaz: a központnak része egy összetett mozgásanalizáló rendszerrel és robotikus eszközökkel felszerelt biomechanikai labor, ahol a kutatási eredmények pontos monitorozása és a korábbinál precízebb betegvizsgálat mellett lehetőség nyílik szélütés miatt bénult emberek mozgatására is.

Számtalan lehetőség az új központban

A pénzügyi támogatás elősegíti a gerincvelő-sérülés miatt bénult emberek helyváltoztatását támogató robotikus járógép első hazai klinikai próbáját. Emellett annak az anyagtechnológiai kutatócsoportnak a megalakulása is lehetővé válik, amely főként háromdimenziós nyomtatásban használható polimerek, fémek mechanikai, strukturális jellemzőinek a vizsgálatát végzi, és eredményei közvetlenül hasznosulnak az orvostechnológiai fejlesztésekben.

A közleményben kitértek arra is, hogy ugyancsak e pályázat forrásából telepítettek egy mágneses stimulációs rendszert, hogy behatásmentesen segítsék az agyi funkciók feltérképezését, és ezzel az agyműtétek nagy pontosságú kivitelezését, a műtéti biztonság növelését.

Az idegrendszeri károsodást elszenvedő betegek minél hatékonyabb és gyorsabb gyógyítása kiemelten fontos.
Az idegrendszeri károsodást elszenvedő betegek minél hatékonyabb és gyorsabb gyógyítása kiemelten fontos. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A projekt résztvevői beszereztek egy - a gyógyszerrel nem rohammentessé tehető epilepsziás betegek ellátásában - nélkülözhetetlen EEG-készüléket is. Az új technológia lényege, hogy a koponyaűrön belülre helyezett elektródák használatával azonosíthatóvá válhat az epilepsziás rohamot kiváltó fókusz akár olyan betegeknél is, akiknél a koponya mágnesesrezonancia-vizsgálata nem mutat ki szerkezeti eltérést.

A PTE kiemelte, a Országos Mozgásszervi Intézetben lehetőség nyílt az intézmény saját, stroke-betegeknél használt fizioterápiás robotjának fejlesztésére. A beszerzett eszközök hozzájárulnak továbbá a gerincvelő-sérültek bénult alsó végtagi izmait hasznos funkcióval ingerelni képes, úgynevezett Funkcionális Elektromos Stimuláció Programjának sikeréhez.

Máshol is történt bővülés

A Debreceni Egyetemen is bővült a rehabilitációs lehetőségek sora: a felsőoktatási intézmény rehabilitációs eszközparkja járásvizsgáló és izomerőmérő rendszerrel, háromdimenziós nyomtatóval és teljes testszkennerrel egészült ki - olvasható a közleményben.

Óriási egészséggazdasági teher

A PTE Dóczi Tamást, Széchenyi-díjas egyetemi tanárt, a projekt szakmai vezetőjét idézve azt írta, "az idegrendszert ért károsodások következtében kialakult fogyatékosság és rokkantság a legnagyobb egészséggazdasági terhet jelenti a társadalom és az érintett családok számára, így rendkívül fontos e betegek minél hatékonyabb és gyorsabb gyógyítása". A professzor hangsúlyozta, ebben komoly előrelépést jelenthet a most befejeződött fejlesztés.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)