Balsors, balfácán, balkezesség?

Kiss Verus

Balkezesnek születni régen vétek volt, és a különcök sorsa szélsőséges esetben akár a máglyahalál is lehetett. Ma már tudjuk, hogy a jelenség nem az ördögtől való, hiszen a balkezesek csupán egy különleges kisebbség tagjai, akik köztünk élnek.

"Az első emlékem a balkezességemmel kapcsolatosan, hogy elsőben a tanító néni állandóan piszkált, hogy a 'szép' kezemmel írjak. Emlékszem, anyám egyszer megpróbált megtanítani kötni, és nem értette, miért nem értem. Ellenkező irányban kellett volna mutatnia..." - meséli Kallos Bea fotós, aki azóta rengeteg jobbkezes használati tárggyal megtanult már boldogulni, és mára legfeljebb a kollégái viccelődnek vele, ha a megszokott jobb helyett a bal szemével néz a fényképezőgép keresőjébe. "Nem állnak kézre a kések, a kilincsek és a konzervnyitók sem, és sokáig problémát okozott (néha ma is okoz) a zárak kinyitása, a kupakok letekerése" - sorolja tovább a balkezességével járó nehézségeket.
Bognár Győzőnek leginkább akkor "gyűlt meg a baja" a bal kezével, amikor motorozni tanult. "Mivel jobb kézzel kellett a gázt húzni, és jobb lábbal fékezni, kissé ügyetlennek éreztem magam. Ugyanígy az autóvezetésnél is. Természetesen nem adaptáltattam sem a motoromat, sem a kocsimat 'de nekem jogom van hozzá' felkiáltással, hanem megtanultam így vezetni. Ettől még minden más tekintetben ballábas vagyok. Az igénybevétel módjától függően alakítja magát a központi idegrendszer a feladathoz. Hasonló tapasztalatom van az egérhasználattal is. Először mindig ballal akartam használni, aztán - mivel minden nyilvános helyen jobbról volt -, megszoktam jobb kézzel. Amit jobbal megtanultam, az ma már ballal nehéz" - összegzi tapasztalatait a konduktorként dolgozó fiatalember.

Bea és Győző csak egy-egy példa a balkezesek mindössze 10-15 százalékos kisebbségéből, akik a jobbkezes világban próbálnak boldogulni. Életüket így vagy úgy meghatározza bal kezük, ezért az "átlaghoz képest" nemcsak mozdulataik, mozgássoraik, de gondolkodásuk is más.

A jobb agyfélteke dominál

Hogy mi áll a balkezesség mögött, azt sokféle tudomány kutatta már. Az elméletek között helyet kap a genetikai magyarázat, jelesül hogy a balkezes felmenők utódai között is nagyobb eséllyel születik balkezes utód, méghozzá egy recesszíven öröklődő génnek köszönhetően. A másik tudományos magyarázat a születés körülményeit veszi meghatározónak, de azt is feltételezik, hogy a tesztoszteronnak is kiemelt szerepe lehet.

Amit biztosan tudunk, hogy a balkezesség mögött a jobb agyfélteke dominanciája áll, mely a nem verbális kommunikációért, a térérzékelésért, a zenei érzékért, az asszociációs és vizuális képességekért felelős.

Nincs "szép" és "csúnya" kéz

Balkezes eszközök

Balkezes eszközök
Két gyermeke is balkezes Kiss Erzsébetnek, aki a Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnökeként évek óta igyekszik felhívni a pedagógusok, az óvónők és a szülők figyelmét arra, hogy a balkezesség nem szégyellnivaló tulajdonság. A szakember tapasztalatai szerint még mindig akad olyan vaskalapos pedagógus és szülő, aki erőlteti a "csúnya" kézről való átszoktatást, azt azonban gyakran szem elől tévesztik, hogy ez a jövőben nem marad következmények nélkül. "A leggyakoribb, hogy az átszoktatott gyerekek később elkezdenek dadogni, viselkedési zavarok, tanulási nehézségek, mozgáskoordinációs problémák jelentkeznek náluk" - mondja az egyesület elnöke, aki éppen ezért sokkal fontosabbnak tartja, hogy a balkezesek mindennapjait már a kezdetektől a lehető legkényelmesebben rendezzék be. Ezt hivatott segíteni például az az internetes webáruház is, ahol a balkezes ollótól a hámozóig szinte minden alapvető használati tárgy megtalálható, ami eredeti verziójában meglehetősen furcsán állna az érintettek kezében.

Legyen a magyar nyelv bármennyire is előítéletes a balkezesekkel (lásd a "balos" szavainkat - balfácán, kétbalkezes, balfék, balga stb.), bátran állíthatjuk, hogy semmivel sem ügyetlenebbek a jobbkezes többségnél. Azon túl pedig, hogy furcsán tartják az íróeszközt, sokszor csavarosabb, kerülőutas gondolkodásukkal vívják ki tanáraik, munkatársaik figyelmét. Így volt ez többek között Picassóval, Einsteinnel, Michelangelóval és Marie Curie-vel is...

A cikk szerzője balkezes.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős marad az ég, az északi tájakon növekedhet és vastagodhat meg a fátyolfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag