+16° - +35°
Nincs front

Balsors, balfácán, balkezesség?

Kiss Verus

Balkezesnek születni régen vétek volt, és a különcök sorsa szélsőséges esetben akár a máglyahalál is lehetett. Ma már tudjuk, hogy a jelenség nem az ördögtől való, hiszen a balkezesek csupán egy különleges kisebbség tagjai, akik köztünk élnek.

"Az első emlékem a balkezességemmel kapcsolatosan, hogy elsőben a tanító néni állandóan piszkált, hogy a 'szép' kezemmel írjak. Emlékszem, anyám egyszer megpróbált megtanítani kötni, és nem értette, miért nem értem. Ellenkező irányban kellett volna mutatnia..." - meséli Kallos Bea fotós, aki azóta rengeteg jobbkezes használati tárggyal megtanult már boldogulni, és mára legfeljebb a kollégái viccelődnek vele, ha a megszokott jobb helyett a bal szemével néz a fényképezőgép keresőjébe. "Nem állnak kézre a kések, a kilincsek és a konzervnyitók sem, és sokáig problémát okozott (néha ma is okoz) a zárak kinyitása, a kupakok letekerése" - sorolja tovább a balkezességével járó nehézségeket.
Bognár Győzőnek leginkább akkor "gyűlt meg a baja" a bal kezével, amikor motorozni tanult. "Mivel jobb kézzel kellett a gázt húzni, és jobb lábbal fékezni, kissé ügyetlennek éreztem magam. Ugyanígy az autóvezetésnél is. Természetesen nem adaptáltattam sem a motoromat, sem a kocsimat 'de nekem jogom van hozzá' felkiáltással, hanem megtanultam így vezetni. Ettől még minden más tekintetben ballábas vagyok. Az igénybevétel módjától függően alakítja magát a központi idegrendszer a feladathoz. Hasonló tapasztalatom van az egérhasználattal is. Először mindig ballal akartam használni, aztán - mivel minden nyilvános helyen jobbról volt -, megszoktam jobb kézzel. Amit jobbal megtanultam, az ma már ballal nehéz" - összegzi tapasztalatait a konduktorként dolgozó fiatalember.

Bea és Győző csak egy-egy példa a balkezesek mindössze 10-15 százalékos kisebbségéből, akik a jobbkezes világban próbálnak boldogulni. Életüket így vagy úgy meghatározza bal kezük, ezért az "átlaghoz képest" nemcsak mozdulataik, mozgássoraik, de gondolkodásuk is más.

A jobb agyfélteke dominál

Hogy mi áll a balkezesség mögött, azt sokféle tudomány kutatta már. Az elméletek között helyet kap a genetikai magyarázat, jelesül hogy a balkezes felmenők utódai között is nagyobb eséllyel születik balkezes utód, méghozzá egy recesszíven öröklődő génnek köszönhetően. A másik tudományos magyarázat a születés körülményeit veszi meghatározónak, de azt is feltételezik, hogy a tesztoszteronnak is kiemelt szerepe lehet.

Amit biztosan tudunk, hogy a balkezesség mögött a jobb agyfélteke dominanciája áll, mely a nem verbális kommunikációért, a térérzékelésért, a zenei érzékért, az asszociációs és vizuális képességekért felelős.

Nincs "szép" és "csúnya" kéz

Balkezes eszközök

Balkezes eszközök
Két gyermeke is balkezes Kiss Erzsébetnek, aki a Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnökeként évek óta igyekszik felhívni a pedagógusok, az óvónők és a szülők figyelmét arra, hogy a balkezesség nem szégyellnivaló tulajdonság. A szakember tapasztalatai szerint még mindig akad olyan vaskalapos pedagógus és szülő, aki erőlteti a "csúnya" kézről való átszoktatást, azt azonban gyakran szem elől tévesztik, hogy ez a jövőben nem marad következmények nélkül. "A leggyakoribb, hogy az átszoktatott gyerekek később elkezdenek dadogni, viselkedési zavarok, tanulási nehézségek, mozgáskoordinációs problémák jelentkeznek náluk" - mondja az egyesület elnöke, aki éppen ezért sokkal fontosabbnak tartja, hogy a balkezesek mindennapjait már a kezdetektől a lehető legkényelmesebben rendezzék be. Ezt hivatott segíteni például az az internetes webáruház is, ahol a balkezes ollótól a hámozóig szinte minden alapvető használati tárgy megtalálható, ami eredeti verziójában meglehetősen furcsán állna az érintettek kezében.

Legyen a magyar nyelv bármennyire is előítéletes a balkezesekkel (lásd a "balos" szavainkat - balfácán, kétbalkezes, balfék, balga stb.), bátran állíthatjuk, hogy semmivel sem ügyetlenebbek a jobbkezes többségnél. Azon túl pedig, hogy furcsán tartják az íróeszközt, sokszor csavarosabb, kerülőutas gondolkodásukkal vívják ki tanáraik, munkatársaik figyelmét. Így volt ez többek között Picassóval, Einsteinnel, Michelangelóval és Marie Curie-vel is...

A cikk szerzője balkezes.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a többórás napsütés mellett elkezdődik a gomolyfelhő-képződés, de ezekből számottevő csapadék még nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag