Az emberi agyban ennyi információ fér el

Bár olykor úgy érezhetjük, agyunk olyannyira telítődött, hogy képtelenek vagyunk új információkat befogadni, valójában az emberi agy kapacitását szinte lehetetlen kimeríteni.

Nehéz pontos választ adni arra a kérdésre, hogy pontosan mennyi adat férne el maximálisan az agyunkban. Mint azt a Telex Észkombájn rovata írja, hiába hasonlít a működése egy számítógépére, sok tekintetben különbözik is attól. A cikk szerint a gondolkodás nem más, mint elektromos és kémiai folyamatok sokasága, amelyek idegsejtjeink között zajlanak le. Az idegsejtek közötti kapcsolatot szinapszisnak hívjuk. Miközben egy számítógép nullákkal és egyesekkel kommunikál, addig az idegsejtek 26 különböző módon tudnak információt átadni egymás között. Egyetlen sejt pedig nagyjából 4,7 bit információt képes egyszerre tárolni.

Meglehetősen változó tudományos becslések születtek eddig arról, hogy hány idegsejt található az agyban. Mindenesetre az agy lehetséges tárolókapacitását 1 és 2500 terabyte közé teszik. Ez utóbbi szám olyan hatalmas, hogy azt emberi ésszel felfogni is nehéz. Nagyjából 3 millió órányi tévéműsor férne el egy ekkora memóriában, ami azt jelenti, hogy ha agyunkat kizárólag filmekkel és sorozatokkal töltenénk meg, a 300 éven keresztül nézhetnénk megállás nélkül.

Tényleg igaz a közkeletű feltevés, hogy csupán agyunk 10 százalékát használjuk? A választ egy közelmúltbeli kutatás adta meg.

A Telex cikke arra is kitért, hogy a hihetetlen tárolókapacitás ellenére agyunk energiafelhasználása rendkívül gazdaságos. Egy hasonló méretű számítógép működtetése például 1 gigawatt áramot emésztene fel, azaz egy saját atomerőműre lenne szükség hozzá. Ezzel szemben az emberi agy éber állapotban nagyjából 20 watt energiát használ fel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra