Közismert elmélet dőlt meg az agyról

Megcáfolták az agy tíz százalékos elméletét. Kiderült ugyanis: agyunk közel minden részét használjuk, de más és más napszakokban, tevékenységek közben.

Nagyon csábító volt eddig az a közhiedelem, hogy agyunk mindössze tíz százalékát használjuk, és így zsákszámra van még kiaknázatlan agyi kapacitásunk, ez azonban nem igazírja az IFL Science. Az agy három fő régióból áll: a nagyagyból, a kisagyból és az agytörzsből. Az agy különböző területei egymástól függetlenül és együttesen is működnek a feladatok összehangolása érdekében, így attól függően, hogy éppen mit csinálunk, az agyunk kihasználtsága változó. Bár igaz lehet, hogy nem minden régió dolgozik minden pillanatban, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyes részek kihasználatlanul maradnak.

agyműködés, kutatás, MRI, agykutatás
Az MRI felvételekből derült ki az agy kihasználtsága. Fotó: Getty Images

Szinte az egész agyat használjuk

Gyakorlatilag az agy minden részét használjuk – fejtette ki Barry Gordon neurológus, a baltimore-i Johns Hopkins School of Medicine munkatársa, hozzátéve, hogy az agy nagy része szinte állandóan aktív. Valójában egyetlen nap alatt a legösszetettebb szervünk minden régióját használjuk attól függően, épp mit csinálunk.  

Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az agy egy részének eltávolítása vagy egy agykárosodás következtében képtelenek lennénk a napi feladatok elvégzésére – mondta John Henley. A Rochesterben található Mayo Klinika neurológusa rámutatott: az agynak megvan a módszere a kompenzálásra, és így gondoskodni tud arról, hogy ami megmarad, az vegyen át bizonyos tevékenységeket. Ez a plaszticitás megmagyarázza, hogy egyes emberek, akiknek hiányzik az agyuk egy része, figyelemre méltó módon mégis képesek teljes életet élni.

Honnan tudjuk, hogy a 10 százalék tévedés?

Az agy véráramlását és oxigénellátását mérő MRI felvételekkel vizsgálták az agy különböző régióinak aktivitását. Ez a technika kimutatta, hogy még egyszerű feladatok elvégzésekor is sokkal több, mint az agy egytizede aktív. Az agyunk a testtömegünk mindössze 2 százalékát teszi ki, mégis az energiánk 20 százalékát használja fel. Akkor mégis miért pazarolnánk testi erőforrásaink ilyen nagy részét arra, hogy csak egy apró százalékát működtessük?

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos időre van kilátás, legfeljebb kevés fátyolfelhő fordulhat elő. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken ennél hűvösebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra