Veszélyesebb most az influenza

Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint influenzajárvány van, a betegek számának növekedése még nem súlyos. Az influenza jelenlegi változata azonban veszélyesebb a többinél, így fokozott elővigyázatosság szükséges mindenki részéről.

Kitört az influenzajárvány

Mint azt az NNK szerdai jelentésére hivatkozva a HáziPatika.com is megírta, az idei év negyedik hetében megkezdődött az influenzajárvány Magyarországon. A betegek számának növekedése azonban egyelőre még nem súlyos, noha egyre többen fordulnak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - ez már az ATV.hu-n olvasható.

Kik kaphatják el a legnagyobb valószínűséggel az influenzát? Bár a betegség szinte mindenkit fenyeget, vannak akik nagyobb valószínűséggel fertőződhetnek meg. Mutatjuk, kiknek kell fokozottan figyelniük. Részletek itt.

"Az elmúlt két-három hétben természetszerűleg megszaporodott a felső-, és alsó légúti tünetekkel jelentkező betegek száma. Ez most ott tart, hogy körülbelül a negyven-negyvenöt fős rendelésnek a 2/3-a valamilyen panasszal jön" - idézi a lap Komáromi Zoltán háziorvost.

A legtöbb megbetegedés Budapesten, Pest megyében és Győr-Moson-Sopron megyében történt, legkevesebben Csongrád, Tolna és Somogy megyében fordultak orvoshoz. "A Nemzeti Népegészségügyi Központba beérkezett laborvizsgálatra küldött virológiai mintákból 36 százalék bizonyult influenzapozitívnak, és elsősorban influenza A vírus kimutatására került sor. Elmondható az, hogy elsősorban 33 százalékban a 0-14 éves korúak, illetve 36 százalékban pedig a 15-34 éves korosztály az érintett, és csupán 7,6 százaléka volt a betegeknek 65 év feletti" - nyilatkozta dr. Galgóczy Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezető főorvosa.

Kitört az influenzajárvány Magyarországon
Kitört az influenzajárvány Magyarországon

Veszélyesebb a jelenlegi változat

Az influenza jelenlegi A típusú változata lassúbb lefolyású, szövődményei miatt veszélyesebb is a B és a C típusnál. A háziorvos szerint viszont nem szabad összekeverni a megfázással és a náthával. "Itt általában az első tünet a magaslázés a rossz közérzet. Ez általában együtt jár izomfájdalmakkal, ízületi fájdalmakkal és, hogy ha reggel valaki erre ébred, de egyébként semmiféle légúti tünete nincsen, az majdnem biztos lehet benne, hogy influenzás" - így Komáromi, aki azt tanácsolja, aki megbetegszik, pihenjen otthon, csillapítsa a lázát, és ha tud, igyon sok folyadékot.

Az influenzajárvány miatt egyébként Budapesten és további öt megyében teljes vagy részleges látogatási tilalmat rendeltek el több kórházban is - erről további részleteket cikkünkben olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: