Súlyos tévhitek az influenza elleni oltásról

Habár a járványos időszak általában csak január környékén kezdődik, az évente ismétlést igénylő influenzaoltást javasolt már ősszel beadatni. Az alábbiakban a leggyakoribb tévhiteket vesszük sorra, amelyek miatt sokan tiltakoznak a vakcinák ellen.

A téves elképzeléseken alapuló felvetésekre Arefa Cassoobhoy orvos szakértő válaszolt a WebMD oldalán.

"Babát várok, ezért idén nem lesz szükségem az oltásra"

Az antibiotikumok hatástalanok az influenzával szemben, de vajon akkor létezik-e hatékony gyógyszer a problémára? Részletek itt.

A szakértő válasza: az influenza rendkívül veszélyes mind az anyára, mind a fejlődő magzatra, ezért különösen fontos, hogy a kismamák megkapják a fertőzés elleni védőoltást. A csecsemők 6 hónapos korukig nem olthatók be a vakcinával, a még az anyai szervezetben megkapott oltás előnyeit azonban születés után is élvezik a babák.

Az influenza elleni védőoltás csupán átmeneti kellemetlenségekkel jár
Az influenza elleni védőoltás csupán átmeneti kellemetlenségekkel jár

"Úgyis minden évben elkapom az influenzát, mindegy, hogyan védekezem"

A szakértő válasza: a vakcina beadása sem nyújt teljes védettséget a betegség ellen, de sokkal nagyobb eséllyel kapjuk el, ha nemet mondunk az oltásra. Másrészt pedig akik úgy gondolják, hogy az oltás ellenére is influenzásak lettek, gyakran inkább egy erős megfázást szednek össze, hiszen a két betegséget elég könnyű összekeverni .

"Nem kérek influenza elleni oltást, mert beteg leszek tőle"

A szakértő válasza: ha valaki rosszabbul érzi magát az oltás után, az normális reakció. Ez jelzi ugyanis, hogy testünk harcba száll a vakcina ellen. Ezután körülbelül két hétig tart, míg immunrendszerünk meg nem erősödik, és készen nem áll az influenzavírusok legyőzésére. Ez pedig megéri a kis kezdeti kellemetlenséget.

"Egészséges vagyok, nincs rá szükségem"

A szakértő válasza: ma még egészségesek vagyunk, holnap viszont akár le is dönthet minket a lábunkról az influenza. Mert ez a betegség nem válogat, az egészséges felnőttekre is veszélyes. Illetve nemcsak ránk, hanem családunkra, gyerekeinkre, barátainkra, munkatársainkra is. A legveszélyeztetettebbek a gyerekek és az idősek, de a várandós nők és a krónikus betegek (főleg a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők) is ide sorolhatóak. Ne tegyük ki se magunkat, se másokat az influenza veszélyének!

Forrás: blogs.webmd.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)