Koronavírus: direkt betegednek meg a kínai fiatalok

Évekig szigorú korlátozásokkal telt a kínaiak élete, az ország kormánya ugyanis így próbálta féken tartani a koronavírus-járványt. A mostani nyitás az eddigiekhez képest kicsit elhamarkodottnak tűnik. A fiatalok viszont egyáltalán nem félnek ennek kockázataitól, sőt: van, aki szándékosan teszi ki magát a fertőzésnek.

A kínai nagyvárosokba újra visszatért az élet: tömegek özönlötték el a bevásárlóközpontokat, az éttermeket és a parkokat, és rengetegen álltak végig kígyózó sorokat, hogy elintézhessék a vízumukat és a turistaengedélyüket. Az évekig szigorú korlátozások között élt kínaiak ugyanis végre „kiszabadultak” a világba, és most félelem nélkül vetik bele magukat újra az életbe.

torokfájással küzdő ázsiai fiatal nő
Direkt betegszenek meg a kínai fiatalok. Fotó: Getty Images

„A tél a legrosszabb évszak a nyitásra”

A kissé hirtelennek tűnő újranyitás az idősebb korosztályban aggodalmat kelt. Az 52 éves, Pekingben élő Li asszony szerint a kínai kormány a koronavírus-járvány első két évében „helyesen cselekedett”, de 2022 elején fel kellett volna függeszteni a zéró COVID-politikáját. Végül túl sokáig vártak az enyhítéssel, ami egyre több elégedetlenséget szült a lakosság körében, most viszont túl hirtelen oldottak fel minden eddigi tilalmat.

„Ezt megtehették volna lépésről lépésre, régiónként. Ráadásul a tél a legrosszabb évszak a nyitásra, akkor már megvárhatták volna a tavaszt” – fejtette ki véleményét a nő a BBC-nek, hozzátéve, hogy szerinte nem volt kellőképpen előkészítve az enyhítés. Félő, hogy a járvány így ismét durván berobban az országban. „2022 volt a legrosszabb évünk. Csak imádkozni tudok azért, hogy 2023 ne legyen rosszabb” – tette hozzá.

Bár az új fertőzéshullám már valószínűleg elérte csúcspontját Sanghajban és Pekingben, január végére a koronavírus-járvány Kína középső és nyugati tartományaiba, a távoli vidéki régiókba is eljuthat.

A fiatalok nem aggódnak

Ezzel szemben a fiatalabb kínaiak nem tartanak a vírus újabb elszabadulásától, sőt, egyesek önszántukból teszik ki magukat a megfertőződés veszélyének. Egy oltatlan, 27 éves sanghaji lakos például direkt megfertőzte magát, hogy az idei nyaralási terveit már ne húzhassa keresztbe a járvány.

„Így, hogy én szabályoztam a megfertőződésem időpontját, biztosra vehettem, hogy az utazásig felépülök, és nem is fertőződöm meg újra a nyaralás alatt” – fogalmazott a neve elhallgatását kérő fiatal. Mint mondta, a betegség tünetei nagyjából a várakozásainak megfelelően alakultak, a fertőzéssel járó izomfájdalmakra azonban nem számított.

Egy másik sanghaji lakos, egy 26 éves nő pedig arról számolt be, hogy meglátogatta egy barátját, akinek pozitív lett a tesztje, hogy ő is elkaphassa a fertőzést. Terve sikerrel végződött, ugyanis valóban megfertőződött, a felépülése viszont közel sem volt olyan könnyű, mint gondolta. „Azt hittem, olyan lesz, mint egy kis megfázás, de annál azért sokkal fájdalmasabb volt” – fogalmazott.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: