Enyhülni látszik az influenzajárvány

Itt vannak a friss adatok az akut légúti megbetegedésekkel kapcsolatban.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 55 100-an fordultak múlt héten (február 19. és 15. között) orvoshoz influenzás tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. Ez a szám egy héttel korábban több mint 60 ezer fő volt. Akut légúti fertőzés tüneteivel 286 ezren jelentkeztek orvosnál (egy héttel korábban több mint 289 ezren).    

A 8. héten az influenzás betegek 40,3 százaléka volt gyerek, 29,1 százaléka a 15-34 évesek, 22,5 százaléka a 35-59 évesek és 8,1 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. 357 embert vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 42-en szorultak intenzív ellátásra - írták.

influenza covid
Fotó: Getty Images

Az NNGYK azt is közölte, hogy a 8. héten tovább csökkent a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. A vizsgált városok közül enyhe emelkedő tendencia volt tapasztalható Békéscsabán, Győrben és Székesfehérváron, míg csökkenés az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden, Tatabányán, Zalaegerszegen és a vizsgált Budapest környéki agglomerációs településeken (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) - írták.    

A koncentráció Zalaegerszegen, Győrben, Tatabányán, a budapesti agglomeráció mintájában és Budapest északi részén az "alacsony", máshol a "mérsékelt" tartományba esik.    

Az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja is csökkent a szennyvizekben országos átlagban. Az aktuális eredmények alapján a következő hetekben az influenza esetszámok csökkenése várható.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra