Így nem leszünk betegek karácsonykor

Nátha, arcüreggyulladás, orrmandulagyulladás, torokmandulagyulladás, középfülgyulladás - csak néhány betegség, amely megnehezíti a magyar kisgyerekes családok életét télvíz idején. Pedig csak néhány dologra kell odafigyelni, hogy ne legyen kész lidércnyomás a karácsonyi időszak.

Az évszaknak megfelelő öltözködés fontosságát érdemes egész évben szem előtt tartani, de ezen kívül még számos dologra oda kell figyelni, hogy megóvjuk gyermekeinket a felsőlégúti megbetegedésektől. Mutatjuk a tippeket, hogy idén ne a köhögésről és az orrfújásról szóljon az adventi időszak.

karácsony, ünnepek, betegség, téli betegség, megfázás, köhögés, orrfolyás, orrdugulás,
karácsony, ünnepek, betegség, téli betegség, megfázás, köhögés, orrfolyás, orrdugulás,

Sok mozgás és helyes táplálkozás

Elengedhetetlen a sok mozgás a friss levegőn és oxigéndús környezetben, de nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő és változatos táplálkozásra is. Érdemes kerülni a refluxot okozó esti kakaót, valamint a magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételeket. Ajánlott viszont minél több zöldséget és gyümölcsöt becsempészni a kicsik étrendjébe. Nagyon fontos, hogy ha refluxban, illetve valamilyen ételérzékenységben vagy légúti allergiában szenved a gyermekünk, akkor megkapja a megfelelő kezelést, valamint helyes étrendet biztosítsunk neki. Emellett az immunrendszer erősítése is kulcsfontosságú. Ennek érdekében C- és D-vitamin, Lactobacillus tartalmú készítmények, valamint fokhagyma, gyömbér, méz és hársfatea rendszeres fogyasztását javasolják a szakemberek.

Helyes kézmosás és orrfújás

Hogyan előzhetjük meg a téli betegségeket? Nézze meg videónkat!

Mivel a bölcsőde és óvoda a vírusok és bacilusok melegágya lehet, elengedhetetlen a gyerekeket megtanítani arra, miként viselkedjenek úgy közösségben, hogy a legkevésbé legyenek veszélyeztetve. "Nem lehet elég korán elkezdeni, hogy a kicsiket rávezessük a helyes kézmosás fontosságára. De a helyes orrfújás is gyorsan megtanulható, ha a gyermek gyertya lángját orral próbálja elfújni, csukott szájjal, természetesen felnőtt felügyelete mellett" - tanácsolja Dr. Lechoczky Hajnalka, a Czeizel Intézet fül-orr-gége szakorvosa.

Mit tegyünk, ha beteg a gyerek?

Sajnos minden igyekezet ellenére is előfordulhat, hogy gyermekünk megbetegszik. "A néhány napos lázzal járó nátha otthon is biztonsággal kezelhető lázcsillapító, orrszívás és orrcsepp segítségével. Kezdődő vírusos középfülgyulladás esetén gyulladásgátló adása javasolt napi háromszor, illetve az orrspray szintén napi három alkalommal történő alkalmazása jelentős javulást hozhat néhány nap alatt" - magyarázta a szakember.

Három napnál hosszabb lázas állapot, fájdalomcsillapító mellett is fennálló fülfájdalom, erős fejfájás, féloldali szemduzzanat, fülfolyás, elálló fül, gennyes nátha, és két-három hétnél tovább tartó köhögés esetén azonban mindenképpen gyermekorvoshoz vagy fül-orr-gégészhez kell fordulni.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció