Folyik az orra? Ne nyúljon magához!

A nátha és influenza megelőzéséhez az egyik legjobb módszer, ha gyakran megmossuk a kezünket. A betegség elkerülése érdekében azonban az is fontos, hogy senki se fogdossa rendszeresen saját száját és orrát.

Ahányszor valaki a szájához vagy orrához ér, annyiszor kerülnek baktériumok és vírusok az arcáról a kezére. Ez az elsődleges oka annak, hogy a fertőző mikroorganizmusok a betegekről a gyakran érintett felületekre, majd onnan a többi ember bőrére jutnak. " Két kézmosás közt rengeteg lehetőség adódik az ismételt szennyeződésre" - mondta el a kutatás vezetője, Dr. Wladimir Alonso, a bethesdai Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatója.

Nem jó tapogatni arcunkat az influenzaszezonban
Nem jó megérinteni az arcunkat influenza idején. Fotó: Getty Images

Hogyan terjednek a betegségek?

Munkatársaival nyilvános helyeken véletlenszerűen választottak ki 249 embert, Washington metróvonalain és a brazil Florianapolisban. Megfigyelték őket, hányszor érintettek meg valamilyen tárgyat, illetve szájukat és orrukat. Arcukat óránként átlagosan 3,6 alkalommal, a tárgyakat pedig 3,3-szor érintették meg, ez azt jelenti, hogy valószínűleg sokkal gyakrabban kerülnek kórokozókkal kapcsolatba, mint ahányszor azokat kézmosással eltávolítják. Az eredmények korábban a Clinical Infectious Disease című folyóiratban jelentek meg.

Tipp Számtalan hasznos írásunk született arról, miért fontos ilyenkor a kézmosás. Szemezgessen ezek közül! Ha csak jót mulatna azon, hogy az egészségügyi szakemberek milyen vicces videókkal próbálják népszerűsíteni a személyes higiénét, akkor ajánljuk egy korábbi összeállításunkat a kézmosás világnapjáról ! "Fontos megérteni a betegségek terjedésének alapvető mechanizmusait, hogy minél jobban kihasználhassuk a kézmosás előnyeit " - mondta Alonso. A lakossági tájékoztatókban általában csak a tisztálkodást hangsúlyozzák ki, de a súlyosabb járványok során fel kell hívni a figyelmet az önfertőzés lehetőségére is, vagyis, hogy ne tapogassák az emberek az arcukat.

"Ha egy halálos légúti betegséget okozó vírus van jelen, akkor erről sem szabad elfeledkezni. Az önfertőzés persze nem azt jelenti, hogy rémeket kell látni, vagy állandó félelemben kell élni. Az egészséges ember immunrendszere a legtöbb betolakodó ellen védelmet nyújt. Fontos azonban tudni, hogy már röviddel a mosakodás után újrafertőződhet a kéz" - figyelmeztetnek a kutatók.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: