11 fokban tanulnak a szombathelyi gyerekek

Kabátban és sapkában ülnek a diákok a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskolában, a tantermek egy részében csak 11 fokot mértek.

Frissítés:

Figyelmeztetésben részesítette a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatóját a Klebelsberg Központ elnöke, mert a téli szünetet követő első két tanítási napon a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egy részében hideg volt. Az iskola karbantartója is figyelmeztetést kapott – közölte a Belügyminisztérium január 23-án portálunkhoz eljuttatott közleményében. A Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága 2022. január 11-én rendelt el vizsgálatot az ügyben.

Mint írják, az intézményben az energiahatékonyság növelése érdekében a téli szünetben 216 radiátoron a régi radiátorszelepeket modern, szabályozható termosztatikus szelepekre cserélték, amihez le kellett állítani a fűtést. A temperáló fűtés megkezdését 2023. január 5-re rendelte meg a tankerület a távhőszolgáltatótól. A szolgáltató munkatársai a köznevelési intézmény karbantartóival közösen visszatöltötték, légtelenítették a rendszert, az épületet úgy hagyták el, hogy minden helyiségben elindult a fűtés.

A rendszer helyes működését azonban nem ellenőrizték, így a tanítás megkezdése előtt nem derült ki, hogy a rendszert nem megfelelően légtelenítették, a temperáló fűtés pedig nem volt elégséges a megfelelő hőfok eléréséhez. Ennek következtében a téli szünet utáni első két tanítási napon, 2023. január 9-én és 10-én az iskola nagy részében hideg volt, ami miatt az oktatás csak átszervezéssel, a tanulók épületen belüli költöztetésével volt megoldható.

Korábban írtuk:

A téli szünetben radiátorszelepeket cseréltek, a rendszert pedig légteleníteni kell, ami miatt nem üzemel a fűtés a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskolában – írja a Nyugat.hu. A lapban néhány képet is megosztottak, amelyeken látszik, hogy a gyerekek kabátban, sapkában vannak az osztályteremben.

Németh Lászlóné, a szülői munkaközösség tagja szerint az iskolában 11 fok van a tantermek jó részében. Mint mondta, az iskola vezetése megpróbálja megoldani a helyzetet, többször egyeztettek a tankerülettel is. A lapnak a tankerület is azt a választ küldte: folyamatosan dolgoznak azon, hogy a lehető legrövidebb idő, várhatóan egy-két nap alatt megoldódjon a probléma. Hozzátették, az iskola épületének egy részében van csak hideg, az intézményvezető az oktatás átszervezésével kezeli a helyzetet.

iskola, fűtés
Az enyhe tél ellenére is hidegek a tantermek fűtetlenül. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Az iskola igazgatója szerint vannak olyan termek, ahol 18 fok van, de van, ahol csak 10-11 fok. Hétfő óta költöztetik az osztályokat a melegebb tantermekbe, de nincs annyi üres, fűtött terem, amennyire szükség lenne. Rendkívüli tanítási szünetet nem terveznek elrendelni, egy-két alsó tagozatos gyermek azonban a hideg miatt otthon maradt.

Ezért gyakoribb a nőknél a felfázás

Hideg helyen hosszabb ideig ülni főként a női szervezet számára lehet veszélyes. Ennek oka a női test felépítésében keresendő: a húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás ugyanis egymás közeli szomszédságában találhatók, emiatt pedig a kórokozók, könnyedén bejuthatnak a húgycsőbe. Innen már csak néhány centiméteres utat kell megtenniük a húgyhólyagig, ami hólyaghurutot eredményezhet. Erről bővebben az alábbi cikkünkben is írtunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: