Veszélyes lehet a cipő nélküli futás

Amerikai orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy egyre több lábszár- és lábfejsérüléshez vezet az utóbbi időben divatossá vált mezítlábas futás. Egy másik tanulmány szerint viszont a mezítláb járás jót tesz a térdízületeknek.

Sokakat Christopher McDougall bestseller könyve, a Born To Run vett rá az új divatra, amely egy mexikói indián törzset mutat be, melynek tagjai vékony szandálban futnak hatalmas távolságokat. A gyakorlatban azonban az orvosok egyre több sérülést tapasztalnak a hóbort következtében. Ezek közé tartozik a lábikraizom húzódása és az Achilles-ín gyulladása is, melyek következtében a betegek több hónapos pihenésre kényszerülnek.

Túl gyors váltás nem javasolt

A lábspecialisták szerint sok sérülés annak köszönhető, hogy túl gyorsan váltanak át az edzőcipőről mezítlábra. A cipőben futók nagyobbat lépnek és a sarkukra érkeznek, míg a mezítlábasok rövidebbet lépnek, és inkább a lábfejük elülső vagy középső részén landolnak. A sérülések akkor következnek be, amikor túl nagy megterhelés jut a vádlira és a lábfej izmaira, vagy a futó nem rövidíti le a lépéshosszát, és a sarkára érkezik, tompítás nélkül.

Bob Baravarian Santa Monica-i lábspecialista is sok bokasérülést és stressz-törést látott azok között, akik újonnan váltottak át a mezítlábas futásra. Ilyen esetben a lábfejre gyakorolt megerőltetés megsokszorozódik, és a probléma akkor következik be, ha nem fokozatosan szoknak hozzá.

A szakértők úgy vélik, valóban le lehet szokni a cipőről, de a lényeg az, hogy lassan váltsunk át. Először csak sétálni érdemes mezítláb, aztán legfeljebb egy kilométert futni minden második nap egy hétig. Ezután fokozatosan lehet nyújtani a távot. A váltáshoz hónapokra van szükség, és azonnal le kell állni, amint a csont vagy az ízület fájni kezd.

A térdízületeknek jó a mezítláb járás

Ezzel szemben a mezítláb járást propagálja egy új kutatás , amelyet az új-zélandi Otago Egyetem és a németországi Costanza Egyetem közösen készített. Mint az egyik kutató, Gisela Sole kifejtette: a térd ízületei számára a legjobb, ha mezítláb vagyunk. Ez ugyanis a legegészségesebb a járás szempontjából. A kutatás során több cipőt vizsgáltak és arra jutottak, hogy azok a lúdtalpbetétek segítenek a helyes járásban, amelyek az egyik oldalon tartják a lábát. Azok viszont, amelyek középen, nem megfelelőek. Annyi azonban biztosan megállapítható, hogy a mezítláb járással még az ortopéd cipő vagy a sportcipő sem veheti fel a versenyt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés zavarja. Estefelé főleg nyugaton, északnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadék, viharos erejű széllökés, jégeső kísérhet. A zivataroktól függetlenül legfeljebb megélénkül a délire, délkeletire forduló szél. Késő estére is csak 25 és 33 fok közé csökken a hőmérséklet. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra