Térdműtét orrporccal: bizarr megoldás kopás esetére?

Az orvosok az orr végéből származó porcot használják fel az arthritiszes térd fájdalmának enyhítésére. Az új módszerrel helyre lehet állítani a térdízületet kipárnázó porcrétegben kialakult, akár 8 négyzetcentiméteres lyukakat is.

A szakértők azt állítják, hogy az orrban lévő porc gyorsabban nő, vagyis hatékonyabban állítja helyre a károsodást, mint a más testrészekből származó szövetek.

Az ízületekben porcszövet borítja a csontvégeket, megakadályozva a végek egymáshoz dörzsölődését. Amikor ez a porc sérülés vagy elhasználódás következtében károsodik, a csontvégek összeérnek, ami fájdalommal, duzzanattal és a mozgásképesség csökkenésével jár.

Az artrózist (ízületi kopást) azért különösen nehéz kezelni, mert a többi szövettől eltérően a porc nem rendelkezik idegekkel és saját vérellátással. Ezek kulcsfontosságúak a természetes regenerálódás szempontjából. A porc esetében tehát már a nagyon kisméretű sérülés is további károsodáshoz vezethet az ízületben.

A bázeli egyetemi kórház kutatói által kifejlesztett technika abból áll, hogy az orrból származó porcsejtekből tenyésztett vékony porcrétegből "tapaszt" készítenek, melyet a meglévő porcon kialakult lyukra illesztenek. A szakértők azt állítják, hogy ezzel a foltvarrás módszerrel segíteni lehet a súlyos térdízületi gyulladásban szenvedő betegeken, és néhány évig késleltetni lehet a ízületpótló műtétet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: