Okostelefon? Súlyosan veszélyezteti az egészséget

Manapság minden ötödik ember okostelefonon kommunikál - az internetet böngésszük rajta, üzeneteket küldünk, játszunk, olvasunk, zenét hallgatunk. Az állandó telefonnyomkodásnak azonban komoly egészségügyi hatásai is vannak.

Ízületi problémák

Az okostelefonnak azért vannak előnyös tulajdonságai is. Egy nemrégiben elfogadott alkalmazással például már EKG-t is készíthetünk! Kattintson ide a részletekért! Az állandó telefonnyomkodástól könnyen begyulladhatnak az ízületek , és a folyamatosan ismételt mozdulatok felerősíthetik a már meglévő egészségügyi problémák kellemetlen tüneteit is.

A telefon képernyőjének nyomkodása, görgetése a kézfejre, különösen a hüvelykujjra helyezhet nyomást, az a mozdulat pedig, ahogyan a szemünk elé emeljük a telefont, a könyökünket veheti igénybe. Ha fájdalmat érzünk a kézfejünkben, a csuklónkban vagy a könyökünkben, tegyük le a telefont és végezzünk néhány nyújtó gyakorlatot, mozgassuk át a kezeinket, csináljunk csuklókörzéseket is. Ha a fájdalmat egy hétnél tovább érezzük, keressük fel az orvosunkat!

A lógó nyakkal végzett pötyögés SMS-nyak kialakulásához vezethet

SMS-nyak

Ha órákon keresztül a telefonunk vagy a táblagépünk fölé görnyedünk, attól könnyen megfájdulhat a nyakunk, illetve a hátunk felső része. Egy nemrég végzett brit kutatás szerint ez a fájdalom a fiatal felnőttek 84 százalékát érinti. Javítsunk a tartásunkon, húzzuk ki magunkat, és alaposan nyújtózzunk ki, ha nagyon fáj a hátunk! Bár elsőre furcsának tűnhet, próbáljuk meg az arcunk elé tartani a telefont, ne pedig az ölünkben, így ugyanis nem kell meggörbíteni a nyakunkat.

Szemproblémák

A képernyő apró betűit nézve nagyon megerőltethetjük a szemünket. Ez könnyen szúró szemfájdalomhoz, homályos látáshoz, a szem kiszáradásához, szédüléshez vezethet (ez a nyak megerőltetésével együtt fejfájást okozhat). A legegyszerűbben úgy küzdhetünk ez ellen, hogy nagyobbra állítjuk a betűméretet. Rendszeresen pislogjunk, és néhány percenként emeljük fel a tekintetünket a képernyőről, hogy így is pihentessük a szemünket.

Nomofóbia

Az egyik legkomolyabb stresszforrás az lehet, ha attól félünk, elveszítjük a telefonunkat vagy valamiért nem tudjuk megnézni (innen ered a neve is: no-mobile phobia). Egy brit kutatás szerint, melyben 1000 fiatal vett részt, a népesség 66 százaléka lesz feszült, ha arra gondol, hogy elveszítheti a telefonját – érdekes módon, ez jobban érinti a nőket, mint a férfiakat. A furcsa fóbia tünetei közé tartozik a szorongás és az ingerlékenység, a telefonunk állandó ellenőrizgetése, vagy az attól való rettegés, hogy elhagyjuk valahol. Az egyszerű szorongáscsökkentő technikák, mint a meditáció vagy a jóga, segíthetnek abban, hogy legyőzzük a félelmeinket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütésre számíthatunk, egyre inkább az ország középső harmadán előforduló záporokkal, zivatarokkal, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten megerősödik, zivatar környékén viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű. A hidegfrontra érzékenyek készülhetnek több fejfájás-csillapítóval.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra