Növeli az izomzatot egy új terápia

Rövid idő alatt jelentős izomtömeg-növekedést eredményezett egereknél egy kísérleti génterápia. A kezelésnek ráadásul nem ez az egyetlen előnye.

Veszélyesek-e az akaratlanul rángatózó izmok? A választ cikkünkben találja.

Kísérletük során nyolchetes egereket oltottak be egy follisztatin nevű gént hordozó vírussal a St. Louis-i Washington Egyetem orvostudományi karának kutatói. Ez a gén blokkolja az izomnövekedés szabályozásáért felelősfehérjeaktivitását az izomban. A génterápia révén az egerek jelentős izomtömegre tettek szert anélkül, hogy a szokásosnál több testmozgást végeztek volna.

Egérkísérletek során jó eredményeket produkált az izomnövelő génterápia
Egérkísérletek során jó eredményeket produkált az izomnövelő génterápia. Fotó: Getty Images

Noha a rágcsálók továbbra is zsírban gazdag étrendet folytattak, valamint nem is mozogtak többet a megszokottnál, izomtömegük több mint megkétszereződött, ahogy az erejük is csaknem duplájára nőtt. Ezeknél a "szuperegereknél" kisebb mértékben jelentkezett továbbá az oszteoartritisszel összefüggő porckárosodás, valamint alacsonyabb volt a gyulladásos sejtek és fehérjék száma az ízületeikben. Kevesebb anyagcsere-problémával küzdöttek, ráadásul egészségesebb volt a szívük és érrendszerük, mint a génterápiában nem részesült társaiknak. Ezen kívül jóval kevésbé voltak érzékenyek a fájdalomra.

A kutatócsapat szerint a vizsgált génterápia különösen hasznos lehet például az izomdisztrófiával küzdő páciensek esetében. Először azonban hosszú távú tanulmányokra lesz szükség a kezelés biztonságosságának megállapításához. A kísérlet eredményeit bemutató tanulmány a Science Advances című folyóirat internetes kiadásában jelent meg.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: