Mi a reumás fájdalom?

Több mint százötven kórképet sorolunk a reumatológiai betegségek közé, amelyek leggyakrabban előforduló tünete a fájdalom. Tévhit, hogy a probléma egyedül az időseket érintené, hiszen a fiatalabb korosztályok tagjainál éppúgy kialakulhatnak ilyen jellegű panaszok.

A reuma egy régies, görög eredetű kifejezés, amelyet ma összefoglalóan azon betegségekre használunk, amelyek a mozgásszervek fájdalmát, alakváltozását okozzák, illetve amelyek ezeken keresztül a mozgás beszűküléséhez, korlátozottságához vezetnek. A reumatikus bántalmak gyakran gyulladásos vagy kopásos folyamatok, valamint fizikai sérülések eredményeként jelentkeznek, továbbá általában a következő jellemzőkkel írhatók le:

  • fájdalom vagy diszkomfort, amely egy vagy több ízület környékén jelentkezik;
  • afájdalomaz adott testtájék mozgatásakor lép fel;
  • a problémás régiók érzékenyek az érintésre;
  • az érintett területek merevvé válnak, különösen mozgatás nélkül;
  • a panaszok enyhe fizikai aktivitásra javulnak, megerőltetőbb mozgástól viszont súlyosbodnak;
  • a tüneteket néhány időjárási tényező is felerősítheti, főként a légnyomás csökkenése és a magas páratartalom;
  • az érintett terület melegítésével enyhíthetők a szimptómák.

Több mint százötven kórképet sorolunk a reumatológiai betegségek közé.
Több mint százötven kórképet sorolunk a reumatológiai betegségek közé. Fotó: Getty Images

Bár a felsorolt tulajdonságok nem minden érintett állapotára húzhatók rá maradéktalanul, az első négy pont azonban a legtöbb esetben egyaránt helytálló. A reumás panaszok konzervatív kezelésével a reumatológusok foglalkoznak, beleértve acsontritkuláskezelését is, míg a műtéti beavatkozást igénylő betegeket az ortopédiai vagy a baleseti sebészet látja el. A következőkben néhány olyan kórképet vesszük sorra, amelyek okai lehetnek a reumatikus fájdalom fellépésének.

Artrózis

A köznyelvben csak ízületi porckopásnak nevezett állapot a végtagok vagy a gerinc kisízületeinek megbetegedése, illetve a csontokat borító porc elvékonyodása, azaz kopása. A fejlett országok lakossága körében az artrózist az ízületi problémák leggyakoribb formájaként tartják számon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte a férfiak 9,6 és a nők 18 százaléka küzd kopásos eredetű panaszokkal a 60 év feletti korosztályban. Az érintettek 80 százalékánál jelentkezik mozgáskorlátozottság, negyedük pedig a legáltalánosabb napi teendőit sem tudja önállóan ellátni betegsége következtében. Az ízületi porckopás előfordulása összefüggést mutat az életkor emelkedésével, illetve főként az éveken keresztül folyamatos terhelésnek kitett ízületeket érinti, beleértve például a térdeket, a csípőt, az ujjakat és a gerinc alsó szakaszát.

Reumatoid artritisz

Autoimmun gyulladásos megbetegedés, azaz hátterében az immunrendszer kóros, a szervezet saját sejtjeit megtámadó működése áll. Bár a genetikai hajlam ugyancsak szerepet játszik benne, a hibás immunválaszt általában környezeti és életmódbeli tényezők hívják elő, így például dohányzás, stressz, valamint egyesfogamzásgátlótabletták és fertőzések.

A reumatoid artritisz igen súlyos, az életminőséget jelentős mértékben befolyásoló betegség, mely megfelelő terápiával szerencsére nagyon jól kordában tartható. Cselekedjünk időben!

A betegség az esetek nagyobb részében 20-40 éves kor között jelentkezik először, tünetként fájdalmas duzzanatokat kiváltva a kezek és a lábak ízületein, illetve átmeneti ízületi merevséget okozva a reggeli ébredést követően. Mindezekhez társulhat fáradékonyság, gyengeség, fokozott izzadékonyság, rossz közérzet és alvászavar is.

Megfelelő kezeléssel elérhető a tünetmentesség, kezelés nélkül viszont az ízületek egyre jobban károsodnak, ami deformálódásokhoz és a mozgás nehezítettségéhez vezet. A reumatoid artritisz előfordulása a teljes népességre vetítve 0,3 és 1 százalék közé tehető - gyakoribb a nők és a fejlett országok lakói körében. Érdemes megemlíteni, hogy sokan erre a betegségre használják a reuma kifejezést.

Lupusz

A lupusz szintén autoimmun betegség, amelynek leggyakrabban előforduló, Magyarországon is több ezer embert érintő típusa a szisztémás lupusz eritematózusz (SLE). Ennek tünetei rendkívül változatosak, ugyanakkor elmondható, hogy a betegek túlnyomó többségénél ízületi panaszok is jelentkeznek. Fontos viszont, hogy ellentétben a reumatoid artritisszel, az SLE általában nem okoz tartós sérülést az ízületekben. Rendszerint a kisebb ízületeknél, így a kezeken, csuklókon és lábakon mutatkozik reggeli merevség és fájdalmas duzzanat. A betegség elsősorban fogamzóképes korban lévő nőknél alakul ki, férfiak körében nagyjából tízszer alacsonyabb a gyakorisága.

Köszvény

A magyar lakosság körében ritkának számít ez az anyagcserezavarból adódó kórkép. Köszvény esetén megemelkedik a vér húgysavszintje, emiatt pedig nátrium-urát kristályok gyűlnek fel különböző szövetekben, általában az ízületekben. A rohamokban jelentkező betegség leggyakrabban a láb öregujján fordul elő, de a gyulladás kifejlődhet a rüszt, a boka, a térd, a csukló és a könyök ízületeiben is. Az adott területen a bőr kivörösödik, meleg tapintásúvá és duzzadttá válik, amit elviselhetetlen fájdalom kísér. Bár a rohamok néhány nap alatt nyomtalanul elmúlhatnak, az újabb és újabb fellángolások miatt maradandó elváltozás, deformálódás alakulhat ki az érintett ízületben, amelynek ezáltal a mozgása is egyre inkább korlátozódik. Aköszvénykörülbelül háromszor nagyobb valószínűséggel lép fel férfiaknál, főként 40 éves kor felett. Nőknél többnyire a menopauza után jelenik meg.

Bechterew-kór

A népesség mintegy 2-4 ezrelékét, nagyobb arányban férfiakat érintő krónikus degeneratív ízületi gyulladás elsősorban a gerinc ízületeire van hatással. A csigolyákat körülvevő porcok, szalagok elcsontosodása révén a gerinc teljes elmerevedéséhez vezet. A folyamat többnyire már fiatalkorban elkezdődik, megfelelő kezeléssel azonban elkerülhető a mozgás beszűkülése. A probléma legfontosabb figyelmeztető tünete a fájdalom: a jellemzően éjszaka erősödő, mozgásra enyhülő panasz a keresztcsont és a gerinc mellett a szegycsont, az ülőgumók és a sarkak területén jelentkezik. A szalagok és porcok csontosodása miatt idővel egyre nehezebbé válik a törzs mozgatása, egyben légzési nehézségek is felléphetnek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)