Mi a fájdalom szerepe?

Lehet éles vagy tompa, múló vagy hosszan tartó, hasogató és nyilalló, szúró, lüktető, feszítő, nyomó, viszkető, szorító - egy biztos: a legtöbb ember találkozik élete során valamiféle fájdalommal. Ez kellemetlen érzés, sőt biztosak vagyunk abban, hogy szíve szerint mindenki inkább lemondana erről. De a fájdalom mégis jelen van az életünkben. Miért fontos, hogy érezzük?

A fájdalom - bár elsőre ez a kijelentés furcsán hangozhat - hasznos lehet, hiszen segít megóvni szervezetünket a nagyobb bajtól. Például ha olyan behatást jelez, amely szövetkárosodást okozhat - ha veszélyes vagy ártalmas dolog történik velünk (mondjuk baleset ér bennünket, vagy megfogunk egy forró tányért) -, vagy ha olyan betegségekre hívja fel a figyelmet, amelyekkel mielőbb orvoshoz kell fordulnunk. Ha ez elmarad, mert valaki nem érzi a fájdalmat vagy nem törődik vele (csak ha már nagyon rossz a helyzet), bizonyos belső szerveket érintő betegségek esetén akár halálhoz is vezethet.

fájdalom, sérülés, baleset

Hogyan érzékeli testünk a fájdalmat?

A fájdalom megértéséhez ismernünk kell az érzékelés élettanát. Környezetünk ingereit receptoraink veszik fel, melyek az ingereket miniatűr elektromos jelekké alakítják át, majd a központi idegrendszer felé továbbítják.

A gerinces emlősök, köztük az ember testében háromféle testérzést és az ezek érzékelésére szolgáló receptorok csoportjait különíthetjük el. Ezek a mechanikai érzetek, a hőérzés, valamint a fájdalom (nociceptív ingerület). Ezeket többféle, úgynevezett szomatoszenzoros receptor érzékeli.

19 szörnyű kín, melyeket az ellenségünknek sem kívánnánk! Ha belerúgunk az ágy lábába, legóra lépünk vagy elvágjuk az ujjunkat, sokszor érezzük úgy, hogy a kínok kínját kell átélnünk. Ezek a fájdalmak viszont messze állnak a legnagyobbaktól - a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) ezeket gyűjtötte össze: a legkínzóbb fájdalmakat, amelyeket egy ember élete során átélhet.

A fájdalomérzés célja, hogy központi idegrendszerünk minél hamarabb megtudja, hogy az adott inger károsító hatású-e. Azaz amikor szögbe lépünk, az agyat elsősorban nem az érdekli, hogy a szög forró-e vagy jéghideg, kicsi-e vagy óriási, hanem hogy komoly sérülést okoz, ezért gyorsan fel kell kapnunk a lábunkat.

Ebből a szempontból fájdalomérzetünk bár kellemetlen, mégis rendkívül hasznos, ha az érzékelését követően olyan válasz reakció születik, mely megszünteti a károsító hatást, azaz esetünkben felkapjuk sérült lábunkat.

A fájdalom érzékelését befolyásoló tényezők

A fájdalomérzet megjelenését persze több dolog is befolyásolhatja: egészségi- és elmeállapotunk, életkorunk, múltbeli tapasztalataink vagy a fájdalomra való felkészültségünk. Ezen kívül a baleseteknél, komolyabb sérüléseknél jelentkező adrenalinszint-emelkedésből kifolyólag is késleltetve érezzük a fájdalmat. Az adrenalin egyfajta "belsőleg adagolt fájdalomcsillapító": testünk így gondoskodik arról, hogy az igazán nagy fájdalmakat ne érezzük azonnal - hatása viszont csak ideiglenes.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +7, +12 °C

Kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13, 18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, mellett ingadozhat a vérnyomás, kismértékben a szívbetegek állapota is romolhat. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, és pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet. Az óraátállítás miatt érdemes kicsit előrébb hozni a lefekvés időpontját! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: