Hátfájás légzéskor: ezt jelzi

A légzéskor felerősödő, hátban érzett fájdalom mögött komoly okok húzódhatnak: fertőzéseket, sőt akár szívbetegségeket is jelezhet.

Hátfájástól szinte mindenki szenved az élete egy bizonyos szakaszában, de nem ritka az sem, hogy valakinél évekig, sőt évtizedekig gondot okoz ez a panasz. Míg korábban nagyobb arányban érintette az idősebb korosztályt, a rengeteg ülést igénylő munkakörök elterjedésével a hát- és derékfájdalmak már egyre fiatalabb korosztályban gondot okoznak. A Medical News Today cikke kimondottan a lélegzetvételkor jelentkező hátfájás okait gyűjtötte össze.

Mire utalhat a mellkasi fájdalom? A mellkasi fájdalom olyan jelzés, amelynek mindenképpen ki kell deríteni az okát, hiszen gyakran kezelést igényel. Sokszor valamilyen szívbetegség áll a hátterében, előfordulhat azonban, hogy egészen máshonnan ered a panasz. Kattintson a részletekért!

A lélegzetvételkor felerősödő hátfájdalom mögött több komoly betegség is állahat, ezért érdemes komolyan venni ezt a tünetet. Többek között az alábbi betegségek egyikét is jelezheti:

Izomhúzódás

A hát felső részében érezhető fájdalom többnyire izomhúzódás miatt alakul ki. Általában egy hirtelen mozdulattól, esetleg akkor, ha nehezet emeltünk. Légzéskor fájdalmat okozhat, mivel a levegő mozgatása a tüdőben feszíti a hátsó izmokat. Hideg vizes borogatással, nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel és sok pihenéssel kezelhető, a sérült részt ilyenkor a lehető legjobban kímélni kell.

Mellhártyagyulladás

A mellhártya két lemezzel rendelkezik, az egyik a tüdőt borítja, a másik a mellkas belső felét. A köztük lévő folyadék biztosítja a lemezek szabad mozgását légzéskor. Ha mellhártyagyulladásról beszélünk, ez a folyadék megszaporodik, gennyessé válik, sőt, akár össze is nyomhatja a tüdőt. Többnyire a mellkasban, illetve a vállak irányába kisugárzó fájdalommal is jár, illetve gyakori tünet lehet a köhögés, láz, fáradtság és gyors pulzus. A mellhártyagyulladás általában a súlyos tüdőgyulladás miatt alakul ki, ez esetben nagyon veszélyes, azonnali kezelést igénylő állapot.

A hátfájdalom veszélyes betegségekre hívhatja fel a figyelmet. Fotó: Getty Images
A hátfájdalom veszélyes betegségekre hívhatja fel a figyelmet. Fotó: Getty Images

Törött csigolya

A gerincoszlopot alkotó csigolyák egy súlyosabb baleset során - például autóbaleset vagy egy komoly sportsérülés - megrepedhetnek, vagy el is törhetnek. A gyengébb csontozatú, osteoporosisban szenvedő embereknél jóval nagyobb az esélye az ilyen jellegű sérüléseknek, azok egy egyszerű elesés hatására is kialakulhatnak. Hogyha a gerinc felső részén található csigolyák egyike sérül meg, az lélegzetvételkor erős fájdalmak vált ki, ami többnyire mozgás során is felerősödik. Ellátása azonnali orvosi segítséget igényel.

Pánikroham

Az erős szorongással küzdőknél a pánikroham hirtelen, szinte egy pillanat alatt tör elő. A mellkasi fájdalom és légzési nehézségek mellett izzadás, remegés, szédülés és heves szívdobogás jelentkezhet. Az érintettek sokszor szívinfarktusnak hiszik a rohamot, ami növeli a szorongásukat és a tünetek így még intenzívebbé válnak. A kezelés során a gyógyszerek mellett nagy hangsúly van a különböző relaxációs technikák elsajátításán is, légzőgyakorlatokkal jól kontrollálható a roham.

Gerincferdülés

A gerincferdülés (más néven scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. Súlyosabb esetben az elváltozás miatt lélegzetvételkor is érezhető fájdalom a hát és a vállak környékén. A hátizmok megerősítése és bizonyos tornagyakorlatok segíthetnek enyhíteni a kellemetlen panaszokat.

Szívroham

A szívbetegségek többnyire a mellkasban, valamint a hátban érezhető fájdalmat, valamint légzési nehézségeket válthatnak ki. A közhiedelemmel ellentétben a legtöbbször nem hirtelen jelentkeznek a tünetek, általában enyhébb, majd egyre erősődő panaszokat vált ki. Megfigyelések alapján a nőknél nagyobb arányban jelentkezik a fájdalom a hátban. Azonnal hívjunk mentőt, ha az alábbiakat tapasztaljuk:

  • mellkasi fájdalom;
  • rosszullét vagy szédülés;
  • a hát, a nyak vagy az állkapocs fájdalma;
  • légszomj;
  • fájdalom a karban vagy a vállban.

Fertőzés

A leggyakoribb, mellkasi fertőzés okozta megbetegedés a tüdőgyulladás, illetve a hörghurut (bronchitis). Ezek a betegségek rendszerint légzési nehézségeket és izomfájdalmakat okoznak, a tüdő egy részének gyulladásos duzzanata miatt pedig a légzés hatására a fájdalom is felerősödik. A pihenés és bőséges folyadékfogyasztás mellett sok esetben orvosi ellátást is igényelnek ezek a fertőzések.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: