Elérhetőbb és olcsóbb gyógyszerekért küzdenek

Az Európai Unió (EU) gyógyszerészeti jogszabályainak felülvizsgálatát javasolja az Európai Bizottság. A cél, hogy hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé váljanak a gyógyszerészeti termékek az EU-ban.

Az EU-ban engedélyezett gyógyszerek nem jutnak el elég gyorsan a betegekhez, és nem minden tagállamban egyformán hozzáférhetők. Továbbá jelentős hiányosságok tapasztalhatók a ritka betegségek és az antibiotikumrezisztencia kezelésében.

gyógyszerész fogja a fejét
Elérhetőbb és olcsóbb gyógyszerekért küzdenek az EU-ban. Fotó: Getty Images

Felgyorsulna az engedélyeztetés is

A javaslat felgyorsítaná a gyógyszerek tudományos értékelését és engedélyezését is. Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezési eljárásai így az eddigi 400 helyett csupán 180 napot vennének igénybe. Egyszerűsödnének továbbá a szabályozásból eredő adminisztratív eljárások is.

A gyógyszercégekre szigorúbb kötelezettségek hárulnak majd. A többi között az eddiginél korábban kellene bejelenteniük a fellépő hiányokat és a gyógyszerek forgalomból való kivonását, és komplex terveket kellene kidolgozniuk és megvalósítaniuk a gyógyszerhiány megelőzése érdekében.

„Minden gyógyszert hamisítanak, amire van kereslet”
A gyógyszertörvény szerint azok a készítmények tekinthetők hamis gyógyszereknek, amelyek eredete nem igazolható, illetve összetétele és hatása nem egyezik meg a tájékoztatóban feltüntetett információkkal. A világon az antibiotikumokat és a malária ellenes készítményeket hamisítják a legtöbbet, itthon azonban némiképp más a tendencia. Szakértő beszélt tapasztalatairól.

Fókuszban a kritikus fontosságú gyógyszerek

Uniós jegyzék készül továbbá a kritikus fontosságú gyógyszerekről, és megvizsgálják e gyógyszerek ellátási láncának sérülékeny pontjait. Emellett konkrét ajánlásokat fogalmaznak majd meg azzal kapcsolatban, hogy milyen intézkedéseket kellene meghozniuk a baj elkerüléséért a vállalatoknak és az ellátási lánc egyéb érdekelt feleinek. Emellett a bizottság jogilag kötelező intézkedéseket fogadhat el az egyes kritikus fontosságú gyógyszerekkel való ellátás biztonságának növelésére.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak északnyugaton fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra