Lejárt a gyógyszer? Mutatjuk, mit tegyél és mit ne

Ha lejárt vagy nem felhasználható gyógyszert találtál otthon, érdemes tőle mielőbb megszabadulni, nehogy tévedésből bevegye valaki a családból. Nem mindegy azonban, hogy hova dobod ezeket a termékeket.

Ahogy már korábban is megírtuk, a lakossági gyógyszerhulladékoknak két típusa van: a lejárt vagy fel nem használt gyógyszerek (a csomagolással együtt), valamint az otthoni betegellátás során képződő tűhulladékok. Ezek azonban egytől egyik veszélyes hulladéknak számítanak, tehát egyáltalán nem mindegy, hogyan szabadulsz meg tőlük.

Mivel az őszi-téli betegségszezon végével, a tavaszi nagytakarítás során sokan átnézik és kiszelektálják otthoni gyógyszerkészletüket, újra igencsak aktuális a kérdés: hova szabad dobni a lejárt és felesleges gyógyszereket? Ezzel foglalkozott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egyik közelmúltbeli posztja is, az alábbiakban pedig mi is átismételjük a legfontosabb tudnivalókat.

idősebb nő kidobja a szemetet
A gyógyszerhulladékokat szigorúan tilos a háztartási hulladékok közé dobni! Fotó: Getty Images

Ezt ne tedd!

A legfontosabb dolog, amit meg kell jegyezned, hogy az otthoni házi patikádból származó, lejárt és/vagy feleslegessé vált gyógyszerek károsak lehetnek a környezetre, illetve közegészségügyi kockázatot is jelenthetnek. A gyulladáscsökkentők, az antibiotikumok, valamint a női nemi hormonokat tartalmazó fogamzásgátlók például különösen veszélyesek lehetnek – főleg az azokat esetlegesen elfogyasztó állatokra nézve, de beszennyezhetik a vizet, a földet és a növényeket is. Éppen ezért nem mindegy, hogyan tárolod és semmisíted meg a gyógyszerhulladékokat.

Ezeket hulladékokat szigorúan tilos:

  • a háztartási hulladékok közé dobni,
  • a lefolyóba vagy a vécébe önteni,
  • elégetni,
  • illetve az élővizekbe vagy a talajba juttatni!

Teljesen természetes, hogy időnként meggondoljuk magunkat vásárlás után, illetve rájövünk, hogy mégsem arra a típusú termékre van szükségünk, amit hazahoztunk vagy megrendeltünk. De vajon mikor lehet visszaváltani a gyógyszereket?

Gyógyszertárak és egészségügyi intézmények gyűjtik

„A gyógyszerhulladékok helye a gyógyszertárakban és a gyógyszertáron kívüli forgalmazó helyek nyilvános helyiségeiben elhelyezett hulladékgyűjtő dobozokban van. Így a gyógyszerhulladékot ezekbe helyezzük el, a gyógyszertárak és üzletek nyitvatartási idejében” – javasolja az NNK.

A tájékoztatóban kitérnek azonban arra is, hogy vannak olyan veszélyes hulladékok, amelyek mikrobiológiai szempontból szennyezettek lehetnek, valamint éles vagy hegyes eszközöket tartalmazhatnak – ezeket a lakossági gyógyszerhulladék-gyűjtőkbe sem szabad bedobni. Ebbe a kategóriába tartoznak egyebek mellett az injekciós tűk és fecskendők, valamint az infúziós szerelékek. Ezeket a járó- és fekvőbeteg ellátást végző egészségügyi intézményekben elhelyezett, úgynevezett tűgyűjtőkbe dobhatod be, az intézmények nyitvatartási ideje alatt. A Tűtérkép segít megtalálni a hozzád legközelebbi tűgyűjtőpontot.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra