A csontjaink így gyógyulnak

Amerikai kutatók egy speciális mikroszkóp segítségével először figyelték meg, hogy az ásványok hogyan alakulnak át a csontozatot is alkotó anyagokká.

A Science Advances közelmúltban publikált cikke először mutatja be, hogy az ásványi anyagok molekuláris szinten hogyan állhatnak össze csontokat és más kemény szöveteket, például fogakat alkotva. Felfedezésük a csontozatot érintő betegségek kezelése előtt is új utakat nyithat meg - írja a Medical Xpress .

Új szuperanyag: visszanőhet a csont Tudjuk, hogy egyes élőlények képesek visszanöveszteni elveszített végtagjaikat. Nekünk embereknek ez nem megy, de a tudósok rájöttek, hogy egy űrtechnológiában használt anyaggal mégis regenerálhatjuk az elveszett vagy megsérült csontjainkat. Kattintson a részletekért!

Megfigyelték, hogyan képződik a csont

A Chicagói Egyetem kutatói az emberi nyálhoz nagyon hasonló, mesterséges anyagban készítettek nagy felbontású, valós idejű képeket az ásványosodás folyamatáról. Ezt a folyamatot - főleg annak kezdeti szakaszát, amikor a molekulák először kezdenek struktúrává szerveződni - eddig nem ismerték pontosan - mondta el az egyetem egyik munkatársa, Reza Shahbazian-Yasser. A képek megörökítéséhez a kutatók egy speciális mikroszkópot használtak, amely lehetővé tette a folyékony modellben az eddig soha meg nem figyelt folyamatok rögzítését. Ezzel a módszerrel a kutatók a legkisebb léptékben tudták figyelemmel kísérni a kémiai reakciókat.

A felfedezés új kezelések előtt nyithat utat. Fotó: Getty Images
A felfedezés új kezelések előtt nyithat utat. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

A kutatók megfigyelték, hogy a fogzománc alapját is adó ásvány, a hidroxiapatit miként szerveződik csontanyaggá. A folyamatot feltérképezve pedig egy lépéssel közelebb kerülnek a fogászati betegségek vagy például a traumás csontsérülések hatékonyabb kezeléséhez is. A felfedezés a megelőzésben is fontos szerepet játszhat, segíthet ugyanis a kutatóknak olyan anyagok kifejlesztésében, amelyek az idősebb korra jellemző, lassabb csontképzés ütemét is gyorsíthatják.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -3, +3 °C
Minimum: -9, -4 °C

Több órára kisüt a nap, közepesen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Az élénk, erős lökésekkel kísért északi szélben -3, 3 fok között alakulnak a csúcsértékek. Hétfőn nem jön újabb front, de a tartósan fagyos időben sok panasz egyáltalán nem mérséklődik. Most is jellemzőek lehetnek az ízületi problémák, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokan szenvedhetnek ismétlődő rosszullétektől. A fejfájás gyakorisága nem csökken, a görcsös típusú lehet a leggyakoribb. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: