Megerősíti a nőket a hormonpótlás

A legújabb kutatás szerint megerősíti az izmokat a hormonpótló kezelés. A kutatók kimutatták, hogy a terápia jelentősen javítja az izomműködést, egészen az izomrostok szintjéig.

Az Uppsalai Egyetemi Kórház kutatói a szaklapban publikált kutatásukban mikroszkóp alatt vizsgálták az izomrostokat, és kimutatták, hogy a menopauza után hormonpótló kezelésben részesült nőkben a sejtek másképp rendeződnek el, mint azokban, akik nem estek át ilyen kezelésen. Ez az eltérés a kutatók szerint csökkentette az öregedéssel járó elváltozásokat, és javította az izomműködést.

Az Egyesült Királyságban körülbelül egymillió nőnek írják fel az orvosok a hormonpótló kezelést a páciensek ötvenes éveiben, hogy pótolják a menopauza során elveszett ösztrogént. A terápia a hőhullámokat, a hangulatingadozásokat és a többi tünetet is enyhítheti. A hormonpótlás a kutatások szerint lelassítja a csontvesztést, növeli a csontsűrűséget, és visszafordítja a bőr kollagénszintjének csökkenését is, ami bőr és az izmok megnyúlásáért felelős. Korábbi kutatások már azt is kimutatták, hogy a hormonpótló terápia csökkenti az izomtömeg és erő visszaesését a menopauzán átesett nőkben, ami nagyobb mértékben javítja a magasugrás és a gyorsabb járás képességét, mint a gyógyszereket nem szedő nők esetében.

A svéd kutatók most a sejtek és molekulák szintjén vizsgálták a változások bekövetkezésének módját. Hat menopauzán átesett női ikerpárt vizsgáltak, ahol mindegyik párnak csak az egyik tagja részesült hormonpótló kezelésben. Ezzel zárták ki a genetikai különbségeket. Ezután megvizsgálták az alanyokból vett izomszövet mintákat. Kimutatták, hogy a hormonpótlás jelentős hatást gyakorolt a lassú izomrostokra, lehetővé téve a sejteknek a hatékonyabb működést.

Az Uppsalai Egyetem kutatója, dr. Lars Larsson szerint az elmúlt évtized negatív híresztelései következtében sok nő vonakodik a hormonpótló kezeléstől, a mostani kutatás azonban egyértelműen kedvező kimenetellel zárult.

Ez már a klimax? Tesztünk segítségével felmérheti! A kutatók tavaly újraértékelték a hormonpótlás kockázatait, miután néhány szakértő azt állította, hogy a terápia megnöveli az emlőrák, a szívbetegség és a stroke kockázatát. Az amerikai Women"s Health Initiative egészségtanulmány adatainak újraelemzése azt mutatta, hogy az extra egészségügyi kockázatok azokra a 60-as és 70-es éveikben járó idősebb páciensekre vonatkoznak, akik általában nem vetik alá magukat hormonpótló kezelésnek, hanem csak kutatási célból alkalmazták náluk a terápiát. Az elemzés azt mutatta, hogy azokban a nőkben, akik a menopauza elejétől tíz évig alkalmazzák a hormonpótló terápiát, csökkenhet a szívelégtelenség, a szívroham és a korai halálozás kockázata.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)