Megerősíti a nőket a hormonpótlás

A legújabb kutatás szerint megerősíti az izmokat a hormonpótló kezelés. A kutatók kimutatták, hogy a terápia jelentősen javítja az izomműködést, egészen az izomrostok szintjéig.

Az Uppsalai Egyetemi Kórház kutatói a szaklapban publikált kutatásukban mikroszkóp alatt vizsgálták az izomrostokat, és kimutatták, hogy a menopauza után hormonpótló kezelésben részesült nőkben a sejtek másképp rendeződnek el, mint azokban, akik nem estek át ilyen kezelésen. Ez az eltérés a kutatók szerint csökkentette az öregedéssel járó elváltozásokat, és javította az izomműködést.

Az Egyesült Királyságban körülbelül egymillió nőnek írják fel az orvosok a hormonpótló kezelést a páciensek ötvenes éveiben, hogy pótolják a menopauza során elveszett ösztrogént. A terápia a hőhullámokat, a hangulatingadozásokat és a többi tünetet is enyhítheti. A hormonpótlás a kutatások szerint lelassítja a csontvesztést, növeli a csontsűrűséget, és visszafordítja a bőr kollagénszintjének csökkenését is, ami bőr és az izmok megnyúlásáért felelős. Korábbi kutatások már azt is kimutatták, hogy a hormonpótló terápia csökkenti az izomtömeg és erő visszaesését a menopauzán átesett nőkben, ami nagyobb mértékben javítja a magasugrás és a gyorsabb járás képességét, mint a gyógyszereket nem szedő nők esetében.

A svéd kutatók most a sejtek és molekulák szintjén vizsgálták a változások bekövetkezésének módját. Hat menopauzán átesett női ikerpárt vizsgáltak, ahol mindegyik párnak csak az egyik tagja részesült hormonpótló kezelésben. Ezzel zárták ki a genetikai különbségeket. Ezután megvizsgálták az alanyokból vett izomszövet mintákat. Kimutatták, hogy a hormonpótlás jelentős hatást gyakorolt a lassú izomrostokra, lehetővé téve a sejteknek a hatékonyabb működést.

Az Uppsalai Egyetem kutatója, dr. Lars Larsson szerint az elmúlt évtized negatív híresztelései következtében sok nő vonakodik a hormonpótló kezeléstől, a mostani kutatás azonban egyértelműen kedvező kimenetellel zárult.

Ez már a klimax? Tesztünk segítségével felmérheti! A kutatók tavaly újraértékelték a hormonpótlás kockázatait, miután néhány szakértő azt állította, hogy a terápia megnöveli az emlőrák, a szívbetegség és a stroke kockázatát. Az amerikai Women"s Health Initiative egészségtanulmány adatainak újraelemzése azt mutatta, hogy az extra egészségügyi kockázatok azokra a 60-as és 70-es éveikben járó idősebb páciensekre vonatkoznak, akik általában nem vetik alá magukat hormonpótló kezelésnek, hanem csak kutatási célból alkalmazták náluk a terápiát. Az elemzés azt mutatta, hogy azokban a nőkben, akik a menopauza elejétől tíz évig alkalmazzák a hormonpótló terápiát, csökkenhet a szívelégtelenség, a szívroham és a korai halálozás kockázata.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. A forróság mellett napközben melegfront dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra