Új terápiás lehetőség a mellrák kezelésére

Kezdetben csak egyes vastagbéldaganatok előfordulása esetén alkalmazták a daganatok érgátlását célzó kezelést, ám egyre több olyan áttétes emlőrákos beteg is van, akinek a terápia nyomán az orvosok ma már hosszabb ideig biztosíthatnak jobb életminőséget.

A tumor érfejlődésének és vérellátásának gátlását célzó kezelés hatékonysága

Ugyan sok gyakorlati tapasztalat még nem gyűlt össze, ám fontos előrelépésnek tartja az áttétes mellrák terápiájában a tumor érfejlődésének (angiogenezisének) és vérellátásának gátlását célzó kezelés lehetőségét Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának professzora.

A terápia lényegéről Kahán Zsuzsanna elmondta: a gyógyszeres kezeléssel gátolni tudják a daganat érbenövését, s ezzel akadályozni azt, hogy elegendő tápanyaghoz és oxigénhez jusson a tumor. Ennek nyomán egyrészt sorvadni kezd a daganat, másrészt nem tud olyan intenzitással továbbterjedni, mint a kezelés nélkül.

Kemoterápiás kombináció

A hatásmechanizmushoz hozzátartozik az is, hogy megváltozik a tumort tápláló kóros erek szerkezete, ezáltal több citosztatikum, azaz daganatölő szer juthat be a tumorba, elősegítve ezzel roncsolódását. - A daganat egyfajta védekező mechanizmussal fejleszti ki azokat a kóros ereket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a citosztatikum ne tudjon ott hatni, ahol kellene. Ezeket a védelmi bástyákat tudjuk megtámadni a kezeléssel - magyarázza a professzorasszony.

Az érgátlás ugyanakkor nem univerzális gyógymód: mint minden gyógyszeres terápia esetében, itt is szigorúan szabályozott az, hogy ki kaphatja a kezelést. Ennek oka, hogy csak olyan tumortípusú és stádiumú betegeknél alkalmazható egy-egy gyógyszer, akiknél a klinikai vizsgálatok során bizonyították a hatékonyságot.

Kahán Zsuzsanna elmondta: a tumor érgátlása az emlőrákos betegek közül azoknál vethető be, akiknél a rákbetegség első ellátását követően éppen kiújul valamelyik szervben a tumor, azaz áttétet (metasztázist) képezett. A terápiát hormonérzéketlen és HER2-negatív mellrák esetében alkalmazhatják, s további feltétel, hogy a beteg korábban egy speciális kemoterápiában is részesüljön. Összességében a tumoros érgátlás az áttétes mellrákos betegek 12 százalékánál alkalmazható. Magát a terápiát sem önmagában vetik be, hanem kemoterápiás kombinációban. A kezelés magas költsége miatt az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál méltányossági kérelemmel lehet finanszíroztatni az alkalmazást.

Kahán Zsuzsanna hozzátette: azoknál a betegeknél, akik minden feltételnek megfelelnek, a korábbiakhoz képest jelentősen ki tudják tolni azt az időt, amíg romlik a páciens állapota. Ezzel együtt pedig a túlélési idő is növekszik. Amint a professzorasszony fogalmaz, ilyen előrehaladott stádiumú daganatos betegeknél sajnos gyógyulásra már nem lehet reálisan számítani, emiatt azt értékelik eredményként, ha javul az állapotuk, ha minél tovább biztosítani tudják az elfogadható életminőséget.

Idő ajándékba

" A tumoros érgátlásban részesülő betegnek a terápiával a korábbinak a duplájára nő annak az esélye, hogy jobb állapotba kerül, azaz, hogy az áttétek - ezáltal pedig azoknak a tünetei - csökkennek. Amennyiben a tumoros érgátlás hatékony, ez több hónappal, olykor egy éven túli idővel toldja meg azt az időszakot, amit a beteg a családjával tölthet.

Mint minden gyógyszernek, a daganatos érgátlást célzó kezelésnek is lehetnek mellékhatásai. A szakember elmondta: a kombinációban adott kemoterápiás kezelés általánosan jellemző mellékhatásai mellett a kiegészítő terápia nyomán leginkább a vérnyomás emelkedésére vagy ingadozására lehet számítani, ám ezt megfelelő gyógyszerekkel jól kontroll alatt tudják tartani. Emellett ritkán vérzéses szövődmény fordulhat elő, ám - mint a portálnak a professzor kifejtette - utóbbinak olyan kicsi az esélye, hogy ezt a kockázatot a javulás érdekében általában felvállalják az onkológusok.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: