Megfázva is lehet futni?

C-vitamin, mézes tea, ágynyugalom - legtöbbször ezeket javasolják a megfázással küzdőknek. De okozhat-e bajt, ha az aktív életmódot élők ilyenkor sem mondanak le a futásról?

A nátha nem egyetlen betegséget takar, hanem a felső légutakban előforduló, vírusos hátterű megbetegedések összességét. A népi gyógyászat számos gyógymódot ismer húslevestől a hagymás mézen át a pálinkáig, a legtöbb esetben azonban sok pihenést, bőséges folyadékbevitelt és vitaminpótlást javasolnak a betegnek. Mi van ugyanakkor azokkal, akik mégsem akarnak a takaró alatt maradni, és a panaszok ellenére napi futásukat sem adnák fel?

A náthát a legtöbb esetben különböző vírustörzsekhez tartozó vírusok okozzák, a leggyakoribb az orrnyálkahártya gyulladásáért felelős rhinovírus és az RSV. Kialakulásáról és a kezelés lehetőségeiről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Mozogjunk, de csak mértékkel!

Ha szervezetünk legyengül, tartózkodni kell a fokozott terheléstől, ez ugyanis csak újabb sokkot jelent a természetes védekezőképességnek. Lázzal járó betegség esetén általában - a tünetek megjelenésétől számított - egy hét pihenőidőt szokott javasolni a háziorvos, de még ezt követően is fokozatosan kell adagolni a terhelést. Enyhébb megfázás esetén ugyanakkor a könnyed, nem megterhelő testmozgás még segítheti is a gyógyulási folyamatot.

A könnyed testmozgás segítheti a gyógyulást
A könnyed testmozgás segítheti a gyógyulást

Ha az időjárás is engedi, mindenképp javasolt szabadtéri edzést választani, mert az őszi hónapokra már aranyat érő napsütéssel feltölthetjük szervezetünk D-vitaminkészleteit. Egy könnyed kocogás felpezsdíti a vérkeringést, jótékony hatást gyakorol a kardiovaszkuláris rendszerre, és felpörgeti az immunrendszer működését is. Az edzettségi szintünknek megfelelő, körülbelül félórányi könnyed mozgás javíthat az állapotunkon, de inkább csak a tünetek enyhülését követően vágjunk bele a futásba!

Bizonyos mértéket túllépve persze a testmozgás sem egészséges, a túl sok edzés ugyanannyira árthat az immunrendszernek, mint a túl kevés. Egyes kutatások alapján a napi gyors gyaloglás harmadával csökkenti a felső légúti megbetegedések esélyét, míg az edzettebbeket is komoly terhelésnek kitevő maratoni futást követően akár hatszorosára is megnő a megbetegedés veszélye. Nem igaz az sem, hogy a betegséget "kiizzadhatjuk" magunkból: túlterheléssel csak továbbrontjuk az állapotunkat!

A náthát ritkán követik komoly szövődmények , emiatt pedig nem is vesszük kellően komolyan a betegséget, és bemegyünk a munkahelyünkre. Ilyenkor azonban a betegséget okozó vírusokat is visszük magunkkal, ami nem szerencsés, hiszen cseppfertőzéssel továbbterjednek - szinte járványszerű méretekben. Elég egy-két nap, hogy az irodában vagy a közösségben, ahol tartózkodunk, több emberen is jelentkezzenek a jól ismert panaszok.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: