Óránként egyszer mozduljunk meg a jó vérnyomásért

Nem kell választanunk a testmozgások közül a magas vérnyomás kezelésére: a séta, a kerékpározás és a könnyű súlyokkal végzett torna is alkalmas erre a célra, különösen, ha mindegyiket a megfelelő időben csináljuk.

"Az is elég lehet, ha felállunk a székről" - mondta Glenn Gaesser, az Arizonai Állami Egyetem Egészséges Életmód Kutatóközpontjának igazgatója, aki egyben a testmozgás és a magas vérnyomás összefüggéseinek szakértője.

A gyakorlatok csökkentik a vérnyomást, megváltoztatva a véredények merevségét, így a vér szabadabban áramolhat. A legjobb módja a magas vérnyomás elleni harcnak, ha az edzéseket kisebb szakaszokra osztjuk fel egy napon belül. Egy 2012-es tanulmányban Dr. Gaesser bebizonyította, hogy három 10 perces séta hatékonyabban előzi meg a magas vérnyomást, mint egyetlen 30 perces.

A szabadidőben folytatott testmozgás segít megelőzni a magas vérnyomás kialakulását, a munkahelyi fizikai aktivitás azonban nem jár ugyanilyen előnyös hatással. Egy másik - augusztusban közzétett - vizsgálatban Dr. Gaesser vérnyomásproblémákkal küzdő túlsúlyos önkénteseket arra kért, hogy üljenek végig egy nyolcórás munkanapot, miközben egész nap nyomon követték a vérnyomásukat. Az eredmények - mint az várható volt - nagyon rosszak lettek.

Óránként egyszer sétáljunk 10 percet!

Azonban, amikor az önkéntesek minden órában felálltak legalább 10 percre, a vérnyomásértékeik lényegesen jobbak voltak. Még jobb eredmények születtek, amikor a vizsgált személyek óránként egy kilométert sétáltak lassan a futópadon, vagy legalább 10 percig szobakerékpároztak.

"A testmozgás intenzitása, úgy tűnik, nem játszik jelentős szerepet a vérnyomásértékek javításában" – foglalta össze Dr. Gaesser Said. A mozgás az, ami számít! Sétáljunk naponta többször keveset, vagy egyszerűen csak álljunk fel gyakrabban az íróasztal mellől a kiegyensúlyozottabb vérnyomás érdekében.

Forrás: http://well.blogs.nytimes.com/

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső